Sgk Sorgulamaları, Bağ-kur, E-Bildirge ve Uzman Görüşleri
  • SSK
  • SGK
  • Emekli
  • Personel Alımı
  • Engelli
  • Bağ-Kur
  • İŞKUR
  • GSS
  • Çalışan
  • Güncel Haberler
  • İŞSİZLİK
  • Krediler
  • Müşteri Hizmetleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
  • SSK
  • SGK
  • Emekli
  • Personel Alımı
  • Engelli
  • Bağ-Kur
  • İŞKUR
  • GSS
  • Çalışan
  • Güncel Haberler
  • İŞSİZLİK
  • Krediler
  • Müşteri Hizmetleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
Sgk Sorgulamaları, Bağ-kur, E-Bildirge ve Uzman Görüşleri
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa » Güncel Haberler » 2021 Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?

2021 Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?

İçerik Yöneticisi Yazar: İçerik Yöneticisi
20 Ocak 2021
Güncel Haberler
0
2021 Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?
Share on FacebookShare on Twitter

2021 trafik kazası tazminat hesaplaması ile trafik kazası sonucunda ödenecek olan tazminat tutarları da belirleniyor. Trafikte her geçen gün kaza sayısı arttığı için sürücüler trafik kazası tazminat tutarlarını merak ediyorlar.

2021 Güncel Aç
1 Trafik Kazası Tazminatı Nedir?
2 Trafik Kazası Tazminat Süresi Nedir?
3 Tazminat Talebinde Nasıl Bulunulur?
4 Tazminat Talebinde Kimler Bulunabilir?
5 Trafik Kazası Tazminatı Kimden Talep Edilir?
6 Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?
7 Sigorta Trafik Kazasında Ne Kadar Tazminat Öder?

Trafik Kazası Tazminatı Nedir?

Trafik kazası tazminatı tanımı itibariyle kaza sonucunda maddi ya da manevi olarak farklı kimse ve kuruluşlara açılabilen bir dava türüdür. Tazminat ödemeleri genelde sigorta şirketleri tarafından yapılıyor bilinse de esasında kişinin maruz kaldığı kaza sonucunda maddi ve manevi kaybı gidermek için kazaya mesul olan kişi ya da kişilere yönelik hukuk yoluyla da açtığı bir dava olmaktadır. Hukuksal olarak trafik kazası tazminat davası en az bir motorlu aracın karışmış olduğu kazada ölüm, yaralanma gibi bedensel zararların yanında üçüncü kimselere ait olan ev, araba ya da arazi gibi malvarlıklarında oluşan zararların giderilmesi amacıyla zarara uğramış kimseler tarafından trafik kazasında sorumlu olanlara yönelik açılan bir tazminat davası olmaktadır. Hem bedensel hem de malvarlığı zararlarının karşılanması için tazminat talebinde bulunulmaktadır.

Trafik kazası yüzünden tazminat davasının açılmasındaki temel neden trafik kazasının haksız fiil sorumluluğu olmasıdır. Haksız fiil olarak hukuki açıdan değerlendirilen trafik kazası, tazminat alım sürecinin de farklı kimseler tarafından değişik biçimlerde ele alınmasına neden olmaktadır.

Trafik Kazası Tazminat Süresi Nedir?

Trafik kazası tazminat talebi için zamanaşımı süresi konuyla ilgili olarak ilk bilinmesi gereken bir noktadır. Özellikle tazminat davası açılmadan önce dava açma sürelerinin de ne zaman başlamış ve bitmiş olduğuna dikkat edilmelidir. Trafik kazasının oluştuğu gün tazminat davası için de zamanaşımı süresi işlemeye başlamaktadır. Trafik kazalarında temel olarak iki yıllık tazminat talep etme süresi bulunmaktadır. Zararın daha geç öğrenilmesi durumunda ise bu süre on yıla çıkmaktadır. Bu sürelere dikkat edilerek kişilere ya da sigorta şirketine talepte bulunulması gerekmektedir.

Tazminat Talebinde Nasıl Bulunulur?

Öncelikle trafiğe çıkan her araç için zorunlu olarak yaptırılan trafik sigortası bulunmaktadır ve bu sigortanın tazminat taleplerini de karşıladığının bilinmesi gerekmektedir. Trafik sigortası temel olarak trafikte sigortalı aracın karıştığı kazalarda oluşan maddi hasarları karşılamak amacıyla uygulanmaktadır. Ancak kaza sonucunda kişi manevi olarak da tazminat talebinde bulunabilmektedir. Bu durumda gerekli olan belgeler ile birlikte sigorta şirketine başvuru yapılması gerekmektedir. Eğer manevi olarak tazminat talebinde bulunuyorsa sigorta şirketleri bu duruma destekten yoksun kalma tazminatı adını vermektedirler. Ancak manevi tazminat ancak kaza sonucunda kişinin yaşamını kaybetmesi ve ailesi tarafından açılan dava neticesinde geçerlilik kazanıyor. Aksi halde sigorta şirketleri manevi tazminat ödemesi yapmamaktadırlar. Fakat konunun yargıya taşınması ile birlikte maddi tazminatın yanında manevi tazminat davası da açılabilmektedir.

Tazminat Talebinde Kimler Bulunabilir?

Trafik kazası tazminat talebinde bulunacaklar ilgili kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Bu kapsamda trafik kazasında yaralanma söz konusu ise yaralanmış olan kişi bizzat kendisi tazminat talebinde bulunabilir. Trafik sigortası kapsamında tazminat talep edilecekse bu durumda manevi tazminat alabilmek için maddi tazminatın da talep edilmesi gerekmektedir. Şayet kazaya bağlı olarak yaralanmış olan kişi maluliyet yaşamışsa bu durumda uğramış olduğu işgücü kaybı nedeniyle maddi tazminat alabilmektedir. Aynı şekilde kaza yüzünden psikolojik olarak da yıpranması halinde manevi tazminat istenmektedir.

Kaza neticesinde ağır bedensel bir yaralanma söz konusu ise yaralanmış olan kimsenin yakınları; anne, baba, eş, çocukları sadece manevi tazminat talebinde bulunabilmektedirler. Bu uygulamada yaralanan kişinin uzuv kaybetmesi, yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirememe şartı aranmaktadır. Örnek olarak göz, kol, ayak gibi uzuvların kaybedilmesi ağır yaralanma olarak değerlendirilir.

Trafik kazasında ölüm meydana gelmişse, maddi ve manevi tazminat aynı anda talep edilebilir. Bu durumda vefat eden kişinin birinci derecede yakınları tarafından tazminat talebi yapılabilmektedir.

Trafik Kazası Tazminatı Kimden Talep Edilir?

Konuyla ilgili olarak bilinmesi gereken en önemli nokta, trafik kazası tazminatı kimden talep edilir sorusudur. Trafik kazası hukuksal olarak haksız fiil olarak kabul edildiği için maddi ve manevi tazminat davası açılacaksa haksız fiil yani kazanın sorumlularına dair tazminat talebi yapılmaktadır. Fakat trafik kazalarında doğrudan sorumlu olunması halinde de tazminat sorumluları bulunmaktadır. Kaza sonucunda ölüm, yaralanma ya da herhangi bir malvarlığı zararı oluşmuşsa bu durumda şu kimselerden tazminat talebinde bulunur;

  • Aracın sürücüsü; kazada kusurlu olan aracın sürücüsünden tazminat talep edilebilir.
  • Aracın sahibi; aracın işleteni olarak kabul edilen araç sahibi yani ruhsat sahibinden de kazada bulunmasa bile tazminat talep edilir. Ancak kişi kazayla ilgili olarak hiçbir bağlantısı ya da ilişiğinin olmadığını çeşitli belgeler ile kanıtlarsa tazminat ödemeyecektir.
  • Sigorta şirketi; zorunlu olarak yaptırılan trafik sigortası kapsamında sigorta şirketlerinden tazminat ödemesi talep edilmektedir. Zorunlu olarak yapıldığı için trafik sigortası, aracın karışmış olduğu kazalardaki ölüm, yaralanma ya da benzeri hasarlardan da sorumlu olmaktadır. Poliçe limitleri kapsamında talep edilecek tazminat tutarları sigorta tarafından ödenmek durumundadır.

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Trafik kazası tazminat hesaplama esnasında farklı durumlar değerlendirilmektedir. Şayet kişi vefat etmişse, yaşı ve aylık kazancının yanında bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin yaşı, ayrıca vefat eden ile akrabalık dereceleri gibi etmenler belirlendikten sonra ön görülen yaşama süreleri göz önünde tutularak tazminat tutarı belirlenir.

Vefat etmiş kişi yetişkin değil, çocuk ise çocuğun ailesine ileride destek olabileceği ihtimali göz önünde tutulmaktadır. Aile bireylerinin gelecekte çocuklarından görecekleri maddi destekten mahrum olma durumları da hesaplamaya dahil edilir.

Yaralanma oluşan trafik kazalarında ise harcanacak olan giderler, geçici iş göremezlik, tedavi süresi gibi etmenler hesaba dahil edilmektedir. Uzuv kaybedilmesi ve felç olma gibi ağır hasarlı kazaların kişinin yaşamına ne kadar engel olduğu göz önünde tutularak hesaplama yapılmaktadır. Bu kapsamda 430 bin TL’ye kadar tazminat ödemesi yapılabilmektedir.

Sigorta Trafik Kazasında Ne Kadar Tazminat Öder?

2021 yılında trafik kazaları sonucunda sigorta tarafından ödenebilecek tazminat tutarları şu şekilde belirlenmiştir;

  • Maddi hasar karşılanması için;
  • Araç başına limit 43 bin TL,
  • Kaza başına 86 bin TL

Sağlık giderleri için;

  • Kişi başına 430.000 TL
  • Kaza başına 2,150.000 TL

Ölüm ve sakatlanma durumlarında;

  • Kişi başına 430.000 TL
  • Kaza başına 2,150.000 TL olarak fiyat belirlenmiştir.

Belirtilen bu tutarlar limit olup kaza ve diğer durumlara göre tutarların daha aşağısında ödeme yapmak da mümkün olmaktadır. Trafik sigortası kapsamında ödenecek olan tazminat tutarları poliçe limitleri kapsamındadır. Sigorta şirketlerinin karşılayacakları hasarlar da limit temel alınarak hesaplanarak belirlenmektedir. Ancak trafik sigortası zorunlu olduğundan tüm sigorta şirketleri için aynı teminat ve limitler bulunmaktadır. Bu bakımdan hangi sigorta şirketinden trafik sigortası yaptırılmış olursa olsun söz konusu limitler ve tazminat ödeme koşulları geçerli olacaktır. Ancak kasko bulunuyorsa bu durumda teminat kapsamında talep edilecek tazminat tutarı da artabilecektir.

Eğer sigorta şirketi tazminat ödemiyor ya da düşük tutar üzerinden tazminat ödemesi gerçekleştiriyorsa bu durumda mahkemeye başvuru yapılarak tazminat davası sigorta şirketine yönelik açılarak davanın sonuçlanması beklenmelidir. Gereken tutarlar dava açmadan ödeniyorsa bu durumda sigorta şirketi için mahkemeye başvuru yapmaya gerek yoktur.

Ehliyet Evrakları Ne Zaman Hazır Olur?

Ehliyet Randevu İptali Nasıl Yapılır?

Şoför Kartı Başvurusu Nereden Yapılır, Nasıl Alınır?

Önceki İçerik

2021 Malulen Emekliliğe Başvurdum Maaşım Ne Zaman Bağlanır?

Sonraki İçerik

2021 SGK Yurt Dışı Borçlanma Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İçerik Yöneticisi

İçerik Yöneticisi

12 yıldır SGK , SSK ve Emeklilik konuları ile ilgili içerik yazmaktayım. Yetkin olduğum konular ile ilgili SGKhocasi.com kullanıcılarını bilgilendirme çabası içerisindeyim.

Benzer İçerik

2021 Kaymakamlık Çalışma Saatleri, Kaçta Açılıp Kapanıyor?
Güncel Haberler

2021 Kaymakamlık Çalışma Saatleri, Kaçta Açılıp Kapanıyor?

27 Şubat 2021
Aile Hekimi (Sağlık Ocağı) Çalışma Saatleri Nedir? 2021
Güncel Haberler

Aile Hekimi (Sağlık Ocağı) Çalışma Saatleri Nedir? 2021

26 Şubat 2021
Kaymakamlık Para Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır? 2021
Güncel Haberler

Kaymakamlık Para Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır? 2021

22 Şubat 2021
1000 TL Nakdi Para Yardımı Başvuru Sorgulama E-Devlet
Güncel Haberler

1000 TL Nakdi Para Yardımı Başvuru Sorgulama E-Devlet

18 Şubat 2021
2021 Öğrencilere Okul Yardım Parası Başvurusu (1417 TL)
Güncel Haberler

2021 Öğrencilere Okul Yardım Parası Başvurusu (1417 TL)

14 Şubat 2021
2021 Süt Üretim Çiftliği Nasıl Kurulur, Devlet Destekleri ?
Güncel Haberler

2021 Süt Üretim Çiftliği Nasıl Kurulur, Devlet Destekleri ?

9 Şubat 2021
Sonraki İçerik
2021 SGK Yurt Dışı Borçlanma Hesaplaması Nasıl Yapılır?

2021 SGK Yurt Dışı Borçlanma Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster

Kategoriler

  • SGK
  • SSK
  • Emekli
  • Personel Alımı
  • Engelli
  • Bağ-Kur
  • GSS
  • Krediler
  • KOSGEB
  • Güncel Haberler
  • İş Fikirleri
  • Çalışan
  • İŞKUR
  • İŞSİZLİK
  • İşveren
  • Vergi
  • Müşteri Hizmetleri
  • İptal İşlemleri
  • Sağlık & Yaşam
  • Köşe Yazıları
  • A101 Aktüel Ürün Kataloğu
  • BİM Aktüel Ürün Kataloğu
  • Carrefour Aktüel Ürün Kataloğu
  • Migroskop Aktüel Ürün Kataloğu
  • ŞOK Aktüel Ürün Kataloğu
  • Metro Aktüel Ürün Kataloğu
  • Gratis Aktüel Ürün Kataloğu

En Çok Okunan Haberler

  • Bağ-Kurluyum Sigortalı Çalışabilir miyim?

    Bağ-Kurluyum Sigortalı Çalışabilir miyim?

    2 Paylaş
    Paylaş 2 Tweet 0
  • 2021 Bağ-Kur Çiftçi Nasıl Emekli Olur, Şartlar Neler?

    0 Paylaş
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Askerlik Borçlanması Yaparak Erken Emeklilik Fırsatı 2021

    0 Paylaş
    Paylaş 0 Tweet 0
  • 2021 Malulen Emekliliğe Başvurdum Maaşım Ne Zaman Bağlanır?

    8 Paylaş
    Paylaş 8 Tweet 0
  • 2021 SGK Rapor Parası Ne Kadar, Nasıl Alınır?

    3 Paylaş
    Paylaş 3 Tweet 0
Sgk Sorgulamaları, Bağ-kur, E-Bildirge ve Uzman Görüşleri

© 2021 SGK Hocası Tüm Hakları Saklıdır.

İletişim Bilgileri

  • Yazarlar
  • Gizlilik Politikası
  • Site Hakkında
  • Künye
  • İletişim
  • Form ve Dilekçeler

Sosyal Medya

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
  • SGK
  • SSK
  • Emekli
  • Personel Alımı
  • Engelli
  • Bağ-Kur
  • GSS
  • Krediler
  • KOSGEB
  • Güncel Haberler
  • İş Fikirleri
  • Çalışan
  • İŞKUR
  • İŞSİZLİK
  • İşveren
  • Vergi
  • Müşteri Hizmetleri
  • İptal İşlemleri
  • Sağlık & Yaşam
  • Köşe Yazıları
  • A101 Aktüel Ürün Kataloğu
  • BİM Aktüel Ürün Kataloğu
  • Carrefour Aktüel Ürün Kataloğu
  • Migroskop Aktüel Ürün Kataloğu
  • ŞOK Aktüel Ürün Kataloğu
  • Metro Aktüel Ürün Kataloğu
  • Gratis Aktüel Ürün Kataloğu

© 2021 SGK Hocası Tüm Hakları Saklıdır.