SGK iş göremezlik ödeneği alıp alamayacağını sorgulamak için e-devlet sistemi kullanılabilmektedir. Geçici iş göremezlik raporu parası ya da hastalık parası olarak da bilinen iş göremezlik ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilmektedir. Amaç, işçinin raporlu olarak işe gelmediği günler için gelir kaybı yaşamaması ve mağduriyet hissetmemesinin sağlanmasıdır.

Telefon İle İş Göremezlik Raporu Sorgulama

Telefon kullanarak iş göremezlik sorgulaması yapılabilmektedir. Rapor bilgileri ve rapor ödenekleri konusunda tüm sorgulama işlemleri Alo 170 aracılığıyla yapılabilmektedir. Yapılacak bu sorgulama işlemlerinde sizi başta internet üzerinden sorgulama işlemine yönlendireceklerdir. Ancak e-devlet sisteminde sorun olması, sorgulamanın yapılamaması ya da o an internete erişim bulmamanız gibi nedenlerle bu numarayı da kullanarak sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Tüm sorgulama işlemlerinde, rapor ücretlerinin ne zaman yatırılacağını da öğrenebilirsiniz. Ödeneklerin yatırılacağı kesin zamanı öğrenerek de işlemlerinizi sürdürebilirsiniz.

İş Göremezlik Rapor Ücreti Nasıl Hesaplanır?

İş göremezlik parası sorgulama işlemi için kişiler, 3 aylık brüt gelir ile 3 aylık prim gününü ayrı ayrı toplamalıdır. Yapılan hesaplamada brüt hesaplama kuralları göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun sonrasında elde edilecek 3 aylık brüt gelir miktarı, 3 aylık prim gününe bölünür. Elde edilecek sonuç ile rapor gününde belirtilen gün sayısı çarpılır. Hesaplama yapılırken, raporda belirtilen 2 günlük süre, hesap işleminden çıkarılmalıdır. Bunun nedeni, işçinin işe gelmediği 2 günlük sürenin, iş veren tarafından kesintiye uğratılmamasıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu, 3 gün ve daha fazla sürede verilen raporları ödemektedir. İlk 2 ün, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmez.

Kaç Çeşit İş Göremezlik Ödeneği Alınır?

İş göremezlik ödenek türleri 5510 sayılı kanuna bakılarak şekillenmiştir. 3 çeşit ödenek türüne göre kişiler, iş göremezlik rapor ödeneği almaktadır. Bu türler şu şekilde sıralanabilir:
  • İşçinin çalıştığı iş yerinde kaza geçirmesi, iş kazası sonucu hastanelik olduğunun teyit edilmesi, meslek hastalığı durumu nedeniyle hastaneye kaldırılması gibi durumlarda geçici iş kaybı yaşanacağından rapor ücretleri verilmektedir. Ancak şart, işçilerin sigortalı olmasıdır.
  • İşçinin, hastalık nedeniyle alınan raporun gününden önceki en az 90 gün primlerinin yatırılmış olması halinde, herhangi bir hastalık nedeniyle de iş göremezlik rapor parası alma imkanı bulunmaktadır. Bu tür rapor parası alımlarında, işçinin iş ile ilgili bir hastalığının bulunup bulunmamasına bakılmaz. Hastalığın nedeni her ne olursa olsun, belirtilen şartların sağlanması halinde kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan iş göremezlik raporlarını alırlar.
  • Doğum sırasında alınan raporlar da, iş göremezlik rapor parası çerçevesinde yer almaktadır. Bu kapsamda doğum yapan sigortalılar,doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta şeklinde doğum izni kullanabilirler. Toplamda 16 haftanın rapor parasını alabilecek durumda olan kadın işçi, eğer çoğul gebelik yaşıyorsa, bu süre doğum öncesinde 10 haftaya çıkar. Doğum öncesi iş göremezlik ödeneği verilmesi için, tıpkı hastalık ödeneğinde olduğu gibi en az 90 gün süre ile sigorta primlerinin yatırılmış olması gerekmektedir. 90 günlük prim ödemesinde eksik olması durumunda belirtilen rapor parasını almak mümkün olmayacaktır.

İş Göremezlik Ödeneği Hakkında Dikkat Edilecek Unsurlar

İş göremezlik ödeneği hakkında önemli bilgiler şu şekilde sıralanabilir:
  • Hastaneden ya da sağlık merkezlerinden alınan iş göremezlik raporunun, rapor teslimi için tanınan süre içerisinde iş verenlere teslim edilmiş olması gerekmektedir. Raporun teslim süresi, rapor bitiş tarihinden itibaren 5 gündür.5 gün içerisinde raporun aslı, iş verene teslim edilmelidir.
  • Raporu alan kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimde bulunabilir. Bu bildirimin iş veren tarafından değil, işçi tarafından yapılması, sistemde herhangi bir aksamaya neden olmaz. Aksine bu davranış, işçinin yararına olacaktır.
  • Tüm form ve raporlarda bilgilerin doğruluğundan emin olunmalıdır. Bu kapsamda kişilerim rapor ödenekleri hakkında bilgiler, SMS ile bildirilmektedir. Bu nedenle özellikle cep telefonu bilgilerinin güncel ve kullanılabilir olması önem taşımaktadır.
  • Rapor ödeneği ücretleri PTT aracılığıyla alınır. Bu kapsamda rapor ödemesi alınabilmesi için yapılacak incelemenin beklenmesi gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılacak inceleme sonrası işçiye ödenmesine karar verilen rapor ödenekleri, PTT aracılığıyla, hesap ihtiyacı duyulmadan işçiye ulaştırılacaktır. İşçilerin, rapor ödeneklerini almaları için PTT hesabı açmalarına ihtiyaç yoktur.

İş Göremezlik Ödeneği Alımında Şartlar

İş göremezlik parası almak isteyenler için koşullar şu şekilde sıralanabilir:
  • Kişi, meslek hastalığı, kişisel hastalık, hamilelik, iş kazası gibi nedenler yüzünden iş göremez duruma gelmelidir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetki verilmiş sağlık kurumlarından sağlık raporlarının alınmış olması gerekmektedir. Diğer kurumlardan alınmış sağlık raporları geçersiz sayılmaktadır.
Bu çerçevede, görev aldıkları kurumlarda bu özellikleri karşılayan sigortalılar, iş göremezlik raporu alabileceklerdir.

Hizmet Akdine Bağlı Olmayanlar İçin İş Göremezlik Rapor Ücreti

Kendi hesabına çalışanlar için iş göremezlik parası almak, bazı ek şartlara bağlanmıştır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:
  • Kişilerin, isteğe bağlı sigortalarının yapılmış olması gerekmektedir.
  • İsteğe bağlı sigorta primlerinin ödenmekte olması, prim borcu bulunmaması gerekmektedir.
  • Yatarak tedavi durumunda, kendi işleri bile olsa, iş göremezlik raporu almaları gerekmektedir. Aksi halde iş göremezlik rapor ücreti alamayacaklardır.
  • Raporun alındığı tarihten önceki 1 yıl içerisinde en az 90 günlük prim ücretinin ödenmiş olması gerekmektedir. Aynı koşullar muhtar ve kaymakamlar gibi idari işlerde görevli personel için de geçerlidir.
[embed width="100%"]

İş Göremezlik Rapor Parası nereye Yatırılır?

İş göremezlik rapor ücretini alabileceğiniz kurum PTT’dir. Ancak PTT, diğer bankalardan yönlendirme almaktadır. yönlendirme yaparak, PTT’ye yatan iş göremezlik rapor ücretinizi kendi hesabınıza alabilirsiniz. Bu sayede kolayca paranızı ele alabilirsiniz. PTT’den yönlendirme yapılabilecek bankalar şu şekilde sıralanabilir:
  • Garanti Bankası
  • Halkbank
  • Akbank
  • Vakıfbank
  • Fibabanka
  • Türkiye Ekonomi Bankası
  • Şekerbank
  • Burgan Bank
Belirtilen bankalara iş göremezlik rapor ücretleri tanımlanabilmekte, PTT’ye yatırılan para yönlendirilebilmektedir.

İş Göremezlik Rapor Parası Ne Zaman Gelir?

İş göremezlik rapor ücreti yatırılması, raporun Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eline geçmesinin hemen ardından gerçekleşmektedir. Bu kapsamda raporun işleme konması ve ücretin belirlenmesi gibi işlemler, yaklaşık 15 gün sürmektedir. İş göremezlik ödeneği, kişilere, 15 içinde teslim edilmektedir.

E-Devlet İş Göremezlik Rapor Ödeneği Sorgulama

İş göremezlik rapor parası sorgulama işlemi, e-devlet üzerinden sorgulanmaktadır. E-devlet sistemine giriş yapılarak yapılacak sorgulama işleminde, öncelikle edevlet şifresi alınmalıdır. T.C. kimlik numarası ve şifre ile yapılacak girişin ardından dilerseniz sağ üst kısımda bulunan arama çubuğunu kullanabilirsiniz. arama çubuğuna 4A/ 4B iş göremezlik ödemesi ya da Sosyal Güvenlik Kurumu yazarak sayfaya erişim sağlayabilirsiniz. Dilerseniz sayfaya direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme  linkine tıklayarak da ulaşabilirsiniz.

RAPOR PARASI SORGULA

E- devlet sistemine giriş yaptığınızda, karşınızda ilk olarak ne yapmak istediğinizi belirtmeniz istenen bir alan bulursunuz. Burada bakanlıkların sıralı olduğu bölüme geçerek direkt olarak Sosyal Güvenlik Kurumu sitesine giriş yapabilirsiniz. Buradan itibaren herhangi bir bilgi vermenize gerek duyulmamaktadır. Başlangıçta girmiş olduğunuz T.C. kimlik numarasına dayanarak bilgilerinizin sorgulaması yapılır ve ekranda rapor bilgilerinizden ödenek tutarınıza kadar tüm bilgileri görebilirsiniz.

SGK Hastalık Rapor Parası Nasıl Alınır ?

SGK’dan Yüksek Emekli Maaşı Almanın Koşulları Belli Oldu!

SGK Günlük Borçlanma Tutarları Ne Kadar Oldu?

Editör: TE Bilisim