Ehliyet belgeleri ne zaman hazır olur sorusu ehliyet almak isteyenler için büyük önem taşıyor. Ehliyet almak belirli aşamalardan oluşmaktadır ve bu aşamalar belirli süreleri kapsar. Bu yüzden ehliyet alma süresi sürücü adayları tarafından bilinmelidir.

Ehliyet Nasıl Alınır?

Kara yollarında araç sürebilmek için ehliyet alma uygulaması bulunmaktadır. Bu sadece Türkiye için geçerli değil, tüm dünya ülkeleri için yapılan bir uygulamadır. Çünkü araç kullanmak birtakım bilgileri ve teknik becerileri içerdiği için ehliyet alınması gerekmektedir. Ehliyet alma süreci ise konu hakkında fazla bilgisi olmayanlar için karmaşık ve uzun görülebilmektedir. Özellikle araç kullanmayı öğrenmek isteyenler için çoğu zaman ehliyet almak zor bir duruma dönüşebilmektedir. Fakat ehliyet almak gerekli adımların ve sürelerin tamamlanması sonrasında oldukça kolaydır. Rahat ve pratik bir şekilde ehliyet alabilmek için ehliyet alma sürecinin yakından bilinmesi yararlı olacaktır. Ancak ehliyet almak için öncelikle belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Ehliyet alma şartları kendi içinde yaş, deneyim, eğitim, sağlık, sicil kaydı ve sınav şartı olarak altı başlıkta toplanabilmektedir.

Yeni Düzenlemelerde Ehliyet Başvuruları Neler?

Yeni yapılan düzenlemede ehliyet başvuruları için farklı yöntemler uygulanıyor. Bunlar şu şekilde;
  • B sınıfı ehliyet sahiplerinin minibüs kullanmaları için deneyimleri olması gerekiyor.
  • Moped olarak tarif edilen küçük motosikletleri kullanma yaşı 16’ya düşürüldü.
  • Engelliler için özel olan H sınıfı ehliyet kaldırıldı ve engel durumları aldıkları ehliyet türüne göre doğrudan işleniyor.
  • Otomatik vites otomobil kullanacaklar için daha kolay ehliyet almaları için ehliyetler düz vites ve otomatik vites olarak düzenlenebiliyor.

Ehliyet Alma Yaş Şartları Nedir?

Ehliyet alma yaş şartları sınıflara göre şu şekilde belirlenmiştir;
  • M, A1, B1 sınıfı ehliyetler için en az 16 yaşında,
  • A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyetler içine n az 18,
  • A sınıfı için en az 20,
  • C, CE, D1, D1E için en az 21,
  • D, DE sınıfı için 24 yaşında olmak gerekmektedir.

Ehliyet Deneyim Şartları Nedir?

Ehliyet alırken olmasa da ehliyeti yükseltmek istediğinizde ehliyet deneyim şartı aranmaktadır. Temelde bu deneyim trafik kurallarının iyice pekiştirilmesini ve daha sonra büyük araç kullanabilmeyi içermektedir. Ehliyet alma deneyim şartları şu şekilde;
  • C1, C, D1, ve D sınıfı ehliyet için en az B sınıfı ehliyet alınmalıdır.
  • BE sınıfı ehliyet almak isteyenler B sınıf ehliyete sahip olmalıdır.
  • CE sınıfı ehliyet olmak isteyenler C sınıfı ehliyete sahip olmalıdır.
  • CE1 sınıfı ehliyet almak isteyenler CE sınıfı ehliyete sahip olmalıdır.
  • DE sınıfı ehliyet almak isteyenler D sınıfı ehliyete sahip olmalıdır.
  • D1E sınıfı ehliyet almak için ise halihazırda DE sınıfı ehliyet bulunmalıdır.

Ehliyet Almak İçin Mezuniyet ve Sağlık Şartı Nedir?

Ehliyet almak için adaylardan belirli bir eğitim seviyesi beklenmektedir. Ehliyet alma mezuniyet şartı en az ilköğretim olarak belirlenmiştir. Sürücü kursuna ehliyet için kayıt yaptırırken kurs tarafından diploma talep edilecektir. Aynı zamanda kurs sonrası ehliyetinizi çıkarmak için de yine diploma gerekecektir. Ehliyet sağlık şartları ise sürücünün trafikte aracını kullanmasına sağlık açısından bir engel olmadığını gösterir. Sürücü olmaya uygundur raporunun alınması için aile sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri ve özel hastanelerden rapor almak gerekiyor. Yapılan muayene kapsamında ehliyet için sağlık koşulları yerine getirilmiş oluyor. Ehliyet alırken aynı zamanda adli sicil kaydı da gerekmektedir. Ehliyet adli sicil kaydı için şu suçlardan suç işlenmemiş olması gerekmektedir;
  • Türk Ceza Kanunu 188, 190 ve 191’inci maddelerindeki suçların işlenmemesi,
  • Kaçakçılık suçundan mahkum olmamak,
  • Ateşli silahlar ve bıçaklar ile ilgili olan kanun kapsamında mahkum olmamak gerekmektedir.

Ehliyet Kursuna Nasıl Başvuru Yapılır, Süreç Nasıl İşler?

Hangi ehliyet türünü alacaksanız hepsi için ehliyet kursu başvurusu yapmak gerekmektedir. Ehliyet kursları özel kuruluşlardır ve belirli bir kurs ücreti karşılığında ehliyet sınavına hazırlanmanızı sağlarlar. Ehliyet kurs ücretinin yanında ehliyet alma sürecinde ehliyet harç bedeli de ayrıca yatırılmaktadır, bu noktanın gözden kaçırılmaması gerekir. Ehliyet kurs ücreti kursun verdiği eğitim karşılığında aldığı ücret, harç bedeli ise devletin aldığı ücrettir. Öncelikle ehliyet almak için gerekli olan şartları taşıyorsanız herhangi bir ehliyet kursuna giderek başvuru yapabilirsiniz. Ehliyet kurs seçiminin ehliyet alma sürecine herhangi bir etkisi yoktur, tüm kurslar aynı içerik ve teknik beceriye sahiptir. Kurs seçimini yaptıktan sonra ehliyet kursu kayıt için sizden belgeler talep edecektir. Bu belgeleri hazırladıktan ve ödemelerinizi yaptıktan sonra ehliyet kursunda önce teorik dersleri alacak daha sonra direksiyon derslerini alabileceksiniz.

Ehliyet Kursu Ders İçeriği Nedir?

Ehliyet kursu ders içeriği teorik dersler ve direksiyon dersleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Teorik derslerde aracın bakımı, teknik kısımları, ilk yardım uygulamaları ve benzeri teknik bilgiler anlatılmaktadır. Teorik derslerin tamamlanması sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen yazılı sınava katılmak gerekmektedir. Ehliyet sınavı direksiyon derslerine geçmek için gereklidir. Ehliyet sınavına katıldıktan sonra teorik derslerden sorular yöneltilecektir. Geçerli not aldıktan sonra yine ehliyet kursu tarafından verilen direksiyon derslerine başlayabilirsiniz. Direksiyon derslerinde uygulamalı olarak araç kullanacak ve eğitmen sayesinde araç kullanmanın detaylarını öğrenebileceksiniz. Direksiyon eğitimleri de tamamlandıktan sonra direksiyon sınavına katılmanız gerekmektedir. Direksiyon sınavında aracı kurallar çerçevesinde sürmeniz beklenmektedir. Gerekli trafik kuralları gözetilerek aracı sorunsuz bir şekilde belirlenmiş güzergahta sürmeniz halinde direksiyon sınavından da geçersiniz ve ehliyet almaya hak kazanırsınız.

Ehliyet Sınavları Sonrasındaki Süreç Nasıl İşler?

Direksiyon sınavını geçtikten sonra kurs tarafından ehliyet sertifikası tarafınıza verilir. Bu belge araç kullanmak için değil ehliyet almak için gereklidir. Bu bakımdan ehliyet sertifikası araç kullanmak anlamına gelmemektedir, bu konuya dikkat edilmelidir. Bu belgenin yanında sürücü kursu tarafından sürücü dosyası da verilecektir. Ehliyet sertifikası ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylandığı için yoğunluğa göre 1 – 2 hafta içinde teslim edilmektedir. Ehliyet kursu tarafından tüm belgelerin teslim edilmesi ise genelde 1 hafta olmaktadır. Ehliyet belgeleri hazır olma süresi direksiyon sınavı sonrasında 1 hafta olarak kabul etmek gerekecektir.

Ehliyet Randevusu Ne Zaman Alınır?

Sınavı kazandıktan sonra hemen ehliyet randevusu alınması tavsiye edilmektedir. Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayanlar için ehliyet randevusu almak zor olabilmektedir. Randevuya gidildiğinde ehliyet işlemleri tamamlanacağı için bu randevuya giderken ehliyet sertifikasının da alınmış olması gerekmektedir. Kurs tarafından verilecek ehliyet sertifikası henüz çıkmamışsa bu durumda ehliyet başvurusu yapamazsınız. Ehliyet randevusuna giderken gerekli belgeler ayrıca;
  • Nüfus cüzdanı,
  • Sağlık raporu,
  • Harçların ödendiğini gösteren makbuz,
  • 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Kan grubunu gösteren belgedir.
Bu belgeler ile randevu gününde başvuru yaptığınızda gerekli olan işlemler tamamlanacak ve ehliyet alma süreciniz sona erecektir. Randevu öncesinde gerekli olan ehliyet harç ücretleri de ödenmiş olması gerekmektedir, başvuru işlemleri sırasında nüfus müdürlüğünden harç ödemeleri yapılmamaktadır. Ehliyetiniz hazırlanacağı için işlemler sonrası size geçici ehliyet belgesi verilecektir ve bu geçici belge ile trafiğe çıkabilmektedir. Asıl ehliyet ise takriben 15 gün içerisinde ikametgah adresine posta yolu ile gönderilecektir.
Editör: TE Bilisim