zellikle koronavirüs salgını yüzünden sağlık sigortası talepleri büyük artışa yaşıyor. Sağlık sigortası kapsamında olmak isteyenlerin ilk ve en önemli tercihlerinin başında ise tamamlayıcı sağlık sigortası geliyor. Fakat konuyla ilgili çeşitli tereddütler de yaşandığı için bu sigorta hakkında en çok merak edilenlere yer vermek önem taşımaktadır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında Merak Edilenler

Salgının artması ile birlikte özellikle özel hastanelerde de tedavi görmek isteyenlerin sayısında da artış yaşanıyor. Ancak özel hastanelerin fiyatları yüksek olduğu için kişiler tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında özel hastanelerden yararlanabilirler. Bu bakımdan tamamlayıcı sağlık sigortasının tanımı yapılırsa, Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK ile anlaşmalı olan özel hastanelerde bu sigorta, yatarak ya da ayakta tedavilerde fark ücretini karşılayan bir sigortadır. Başka bir deyişle, kişi sağlık gerekçesi ile devlet hastanesine gittiğinde eğer GSS ödemesi yapıyorsa  ya da 4A, 4B ve 4C kapsamında çalışıp primleri düzenli yatıyorsa, emekliyse herhangi bir ücret ödemesine gerek yoktur, hastane masrafları SGK kapsamında kesilmektedir. Fakat özel hastaneye gidildiğinde, burada oluşan tetkik ve tedavi masrafları SGK’ya fatura edilmektedir. SGK bu noktada Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında hastaneye ücret ödemektedir. Özel sağlık kurumları bu şekilde gelen kimselerden fark ücreti talep etmektedirler. Hastanelerin fark ücretlerini ise yüzde 200’e kadar talep etme hakları bulunuyor. İşte, tamamlayıcı sağlık sigortası bu fark ücretini karşılamaktadır. Örnek olarak sağlık gerekçesi ile özel hastaneye gittiniz ve gereken tetkik ve incelemeler yapıldıktan sonra hastane 2000 TL fatura çıkardı. SGK burada 800 liralık kısmı ödeyecektir. Tamamlayıcı sağlık sigortası da SGK’dan kalan kısmı yani 1200 lirayı ödeyecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Girişi Gerekiyor

Konuyla ilgili sık merak edilenlerin başında kimler tamamlayıcı sigortası yaptırabilir geliyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında olanlar için tanınmaktadır. Yani 4A, 4B ve 4C statüsünde olmayı gerektirmektedir. Bu yüzden SGK kapsamında olmayan kimselere böyle bir hak tanınmamaktadır. Ayrıca çalışanlar aileleri için de sigortadan yararlanabilirler. Örnek olarak üç kişilik bir aile, baba sigortalı olarak çalışıyorsa eşi ve çocuğu için de sigorta yaptırabilmektedir. Kendi, eşi ve çocuğu için ayrı olarak prim ödemektir. Sosyal güvenlik sistemindeki alışılmış yöntem gibi sadece baba sigorta yaptırarak eşi ve çocuğu tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanamazlar, hepsinin adına prim ödemesi yapılması gerekmektedir. Bunun yanında gereken şartları sağlayan kurumlar da çalışanları için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilmektedir.

Tedavi İçeriği Oldukça Geniş

Tamamlayıcı sağlık sigortası içeriği bakımından ayakta ve yatarak tedavilerde giderlerin tamamını içeriyor. Fakat ayakta tedavilerde belirli bir sınır bulunuyor ve bu sınır sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterebiliyor. Ameliyat gibi yatılması gereken tedaviler için ise herhangi bir sınır söz konusu değil. Aynı zamanda oda, refakatçi, yemek giderleri, radyoterapi, diyaliz, kemoterapi gibi özel bakım gerektiren uygulamalar ya da diğer yan haklar da yine sigorta kapsamı içinde. Çoğu sigorta şirketi ayrıca ilaç giderlerini de karşılıyor. Hatta bazı firmalar, evde bakım hizmetleri ve ambulans gibi hizmetleri de sağlıyorlar. Ancak sigortada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi tamamlayıcı sağlık sigortası tüm özel hastanelerde geçerli değil. Sadece Türkiye genelindeki SGK ile anlaşması bulunan hastanelerde geçerliliği bulunuyor. Son olarak sigorta kapsamında Mart ayından itibaren koronavirüs tedavisi de eklendi. Buna göre koronavirüs de dahil olmak salgın hastalıklarda kişilerin tedavi süreçlerinde gereken tüm bakım ve müdahaleler tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel hastanelerde geçerlilik kazanıyor.
Editör: TE Bilisim