Eğitim ödeneği; eğitmenlerin, eğitim öğretim yılı içerisinde yapacakları harcamaların karşılanabilmesi için verilen bir ödenektir. Eğitim ödeneğinin diğer isimleri; eğitim öğretim ödeneği ya da kırtasiye ödeneği olmaktadır. Yıl içerisinde açıklanan enflasyon oranlarına göre verilecek olan eğitim ödeneği tutarında değişiklik olmaktadır. Belirli alanlarda, belirli kategorilerde görev yapan öğretmenlere ödenen bir tutardır. Eğitim ödeneği alan öğretmenlerin bu ödeneği daha sonrasında geri ödemelerine gerek olmamaktadır. Yıl içerisinde bir kere verilmektedir ve iki parça halinde ödenmektedir. İçinde bulunulan eğitim öğretim yılında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan ödenekte; eğitim ödeneğinin ödeneceği tarihler net bir şekilde belirtilmektedir. Okulların açılış tarihlerinin değişmesi veya resmi tatillere denk gelmesi durumunda; eğitim ödeneğinin yatırılacağı tarih ileri atabilmektedir.

Eğitim Ödeneği Alabilecek Olanlar Kimlerdir?

Eğitim ödeneğinin verildiği kişiler aşağıdaki gibidir:
  • İlköğretim okullarında çalışan öğretmenler, müdürler ve müdür yardımcıları; eğitim ödeneği alma hakkına sahiptirler.
  • Cezaevlerinde göre yapan öğretmenlerin eğitim öğretim ödeneği alma hakları bulunmaktadır.
  • Eğitim uzmanı ya da uzman yardımcısı olarak çalışan eğitimciler; her sene düzenli olarak eğitim ödeneği almaktadırlar.
Devlet memuru olarak görev yapanlara eğitim ödeneği verilmemektedir. Yukarıda bahsedilen eğitimciler dışında herhangi bir eğitimcinin eğitim ödeneği alabilmesi mümkün değildir.

Eğitim Ödeneği Ne Kadar Verilmektedir?

Eğitim ödeneğinin tutarı, 2020 yılı için 1.210 TL olarak belirlenmiştir. Her sene yıl içerisinde sadece 1 kere yatırılan bir tutardır. Her sene enflasyon artışında yaşanan değişime göre eğitim ödeneği tutarında da değişim görülmektedir. Eğitim öğretim yılının birinci dönemi sona ermeden önce göreve başlayanlara %75 oranında, ikinci dönem göreve başlayanlara ise %50 oranında eğitim ödeneği ödemesi yapılmaktadır.

Eğitim Ödeneği Nasıl Alınır?

Eğitim ödeneği verilmesi durumunda; maaşlarının yatırıldığı banka hesabına, ödenekler aktarılmaktadır. Eğitim ödeneğinin alınabilmesi için öğretmenin göreve başlaması ve eğitim öğretim yılının da başlaması gerekmektedir. Askerlik veya doğum izni gibi sebepler ile göreve başlamakta geçinen öğretmenlerin eğitim ödeneği; görevlerine geri dönmeleri ile beraber hesaplarına yatırılmaktadır. Ödeneklerin hesaba aktarılması için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onay yazısının gelmesi gerekmektedir. Bu onay yazısında; eğitimcilerin yüzde kaç oranında eğitim ödeneği alacağı, yıl içerisinde verilecek olan eğitim ödeneğinin tutarının ne kadar olduğu, hangi tarihler arasında öğretmenlerin hesabına eğitim ödeneğinin yatırılacağı bulunmaktadır.

Eğitim Ödeneğinin Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Eğitim ödeneği sorgulamak isteyenler; https://dhgm.meb.gov.tr/www/duyurular/kategori/2 adresi üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi web sitesine girerek sorgulama yapabilmektedirler. Belirlenen yıllık tutarlar her iki dönem için de eşit olarak pay edildiği ve belirli tarihlerde yatırıldığı için sorgulama yapacak olanların öncesinde bilmeleri gereken tarihler aşağıdaki verilmiştir:
  • 2019-2020 eğitim öğretim yılı için yapılacak olan eğitim ödemelerinin tarihi, 9 Eylül olarak belirlenmiştir.
  • Birinci ve ikinci dönem ayrımı yapılarak eğitim ödemeleri yapılmaktadır.
  • 9 Eylül olarak belirlenen tarih birinci dönem eğitim ödeneği tarihidir. İkinci dönem eğitim ödeneği için belirlenen tarih ise; 25 Kasım ile 17 Ocak tarihleri arasıdır.
  • 3 Şubat tarihi ile beraber eğitimcilerin hesaplarına ikinci dönem eğitim ödenekleri aktarılmaktadır.

EĞİTİM ÖDENEĞİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Eğitim Ödeneği Hangi Durumlarda Kesilir?

Eğitim ödeneğinin kesilmesi için ödenek alan eğitimcinin hali hazırdaki görevinden ayrılması gerekmektedir. Ayrıca disiplin suçu işlemesi sebebi ile görevinden ayrılmasına karar verilen eğitimcilerin de eğitim ödenekleri kesilmektedir. Aksi durumlar için eğitim ödenekleri kesilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Eğitim ödeneği alan öğretmenin askere gitmesi, doğum iznine ayrılması gibi durumlarda; eğitim ödeneği kesilmemektedir. Sadece ödemelerin hesaplara aktarılması geciktirilmektedir.

Devletten Fakirlik Yardımı Kimler Alabilir, Şartları Neler

Öğrenim Kredisi Borcu Sorgulama, Öğrenme ve Ödeme

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından Erzak Yardımı Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim