Doğum yapan kadınlara yardım için sağlanan doğum yardımı yeni annelere maddi olarak destek oluyor. Ancak pek çok anne doğum yardımı başvurularının nereye yapılacağını merak ediyor. Uygun koşulların sağlanması halinde anneler bu yardımı alabilmektedirler.

Doğum Yardımı Nedir, Nasıl Alınır?

Doğum parası olarak da bilinen doğum yardımı 2015 yılından itibaren yeni doğum yapan anneler için verilmektedir. Halihazırda pek çok yeni anne doğum yardımı başvurusu yaparak bu destekten yararlanmıştır. Doğum yardımı almak için ise belirli yöntemlerin izlenmesi gerekiyor. Öncelikle doğum parası alabilmek için gerekli olan şartların taşınması gerekmektedir. Buna göre doğum yardımı almak için;
  • Anne ya da babanın Türkiye vatandaşı ve mavi kart sahibi olması,
  • Bebeğin canlı doğması,
  • 2015 tarihinden sonra bebeğin dünyaya gelmesi gerekmektedir.
Bu şartların sağlanmasından sonra ise doğum yardımı almak için başvuru yapılması gerekmektedir. Doğum gerçekleştikten sonra hastane tarafından verilen doğum belgesinin saklanması gerekmektedir. Daha sonra bu belge ile birlikte ikamet edilmekte olan bölgedeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne giderek doğum yardımı başvurusu yapabilirsiniz. Burada başvuru yapan için doğum yardımı başvuru dilekçesi verilecektir. Dilekçede istenen tüm bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Daha sonra dilekçe ilgili kuruma teslim edilir ve doğum yardımı başvuru tamamlanmış olmaktadır. Doğum yardımı başvurusu sonrasında başvuru değerlendirmeye alınır ve 90 gün için yanıtlanmaktadır. Olumlu yanıtlanması halinde annenin PTT hesabına ücreti yatırılacaktır. Doğum yardımını sadece anneler alabilmektedirler, babalar istisnai durumların dışında doğum yardımı alamazlar. Başvuru esnasında kamuda çalışanlar bulunuyorsa bu durumda baba memur, anne ev hanımı ise başvuruların memurluk durumu yüzünden çalışılmakta olunan kuruma yapılması gerekmektedir.

Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Doğum parası sorgulama işlemlerini başvuru yaptıktan sonra e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-devlet tarafından sunulan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yapmak için e-devlet şifreniz bulunmuyorsa en yakın PTT’den edevlet şifresi alabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama kutusuna “doğum yardımı başvuru sonucu sorgulama” yazdıktan sonra açılacak olan sayfayı seçmeniz halinde başvuru durumunuzu görebilirsiniz. Saha önce başvurulan doğum yardımı ile ilgili işlemler de yine sayfa üzerinden görülmektedir. Eğer başvurunuz olumsuz yanıtlanmış ise yine aynı sayfa üzerinden itiraz yapabilirsiniz.

Doğum Yardımı Tutarları Ne Kadar?

Doğum yardımı ödemeleri yatırma işlemleri sadece annenin hesabına yapılmaktadır. Doğum yardımı başvurusundan sonra 90 gün içinde anneye başvurusunun olumlu olması halinde ödeme yapılmaktadır. Ödemeler ise sadece PTT kanalı ile yapılmaktadır. Doğum yardımı her çocuk için bir kez alınmakta olup her ay yapılan bir ödeme değildir. Diğer merak edilen konu ise, doğum parası ne kadar ? bu sorunun cevabını aşağıda ki tablodan bulabilirsiniz. Doğum sonrasında annenin vefat etmesi durumunda ise yardım babanın hesabına yatırılmaktadır. Doğum yardımı ücretleri ise şekildedir;
  • İlk çocuk için 300 TL,
  • İkinci çocuk için 400 TL,
  • Üçüncü ve daha sonraki çocuklar için 600 TL doğum yardımı yapılmaktadır.

Süt Parası Nedir, Nasıl Alınır?

Doğum yardımının yanında anne adayları ve anneler süt parası nedir sorusunu da merak etmektedirler. Süt parası, sigortası ödenmekte olan kadınlar ya da eşi doğum yapmış olan kimseler için yeni doğan bebeklerine yönelik tek seferlik sağlanan bir destektir. Süt parası desteğinden yararlanmak için belirli yöntemlerin takip edilmesi gerekmektedir. Süt parası başvurusu yapacak annelerin herhangi bir işte çalışma zorunlulukları yoktur. Eşlerinin sigortalı olması süt parası desteğinden yararlanmaları için yeterli olmaktadır. Anne ya da eşin süt parası desteğinden yararlanması için ise Bağkur ya da sigorta primi ödemelerinde en az 120 günlük prim yatırılmış olması gerekmektedir. Bağkur’lu olma durumunda herhangi bir prim borcu bulunuyorsa, bu durumda ise süt parası ödeneğinden yararlanmak mümkün değildir. Süt emzirme ödeneğinden yararlanmak için hak kazanıldıktan kısa bir süre sonra sigortanın kesilmesi ya da herhangi bir sebepten ötürü işten çıkarma durumları yaşanabilmektedir. Böyle bir durum olması halinde ilgili kanunun 9’uncu maddesi uygulanmaktadır. Bu maddeye göre sigorta ödemesi kesilmiş olan kişilerin, sigortanın kesilmiş olduğu tarih itibariyle 300 gün içinde çocuklarının dünyaya gelmesi halinde doğum tarihinden 15 ay önceki süreç içinde 120 günlük sigorta priminin ödenecek olması halinde süt parası ödeneği almaya hak kazanılmaktadır. Emekli sandığına bağlı olarak çalışmakta olan kimseler süt emzirme ödeneğinden yararlanamazlar, başka bir deyişle memur olarak çalışanlar süt parası desteği alamazlar. Fakat kamu çalışanları doğum parası alabilirler. Bu noktada sıklıkla birbirine karıştırılan süt parası ve doğum yardımı ayrımının da yapılması gerekmektedir. İkisi ayrı destekler olup doğum sonrasında verilmektedir. Bir kişi iki destenden de yararlanabileceği gibi şartlar dahilinde sadece tek desteği de seçebilmektedir. Doğum yardımı süt parası ücretine göre daha yüksek bir tutardır.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle sigortalının çalışmakta olduğu işyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapmak gerekmektedir. Süt parası almak için yeni doğan bebeğin kimlik bilgileri ile birlikte sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapıldığında kurum tarafından kişinin banka hesabına bu bedel geçmektedir. 2020 yılında verilen doğum parası tutarı 202 TL’dir ve bu ücret tek seferlik olarak ödenir. Bu bedel sigortalının kendisine ya da sigortalı olmayan eşin doğumu halinde yine kendisine ödenebilmektedir.

Doğum ve Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Alınır ?

SGK Çeyiz Parası Evlenme Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Ölüm Yardım Parası Ne Kadar, Kimlere Ödenir?

Editör: TE Bilisim