E-devlet şifresi PTT’ye gitmeden nasıl alınır sorusu hem yakınlarında PTT olmayanlar hem de hızlı bir şekilde e-devlet üzerinden işlem yapmak isteyenler tarafından merak ediliyor. Her ne kadar e-devlet şifresi almak için PTT’ye gitmek  sıklıkla tercih ediliyor olsa da farklı yöntemler ile de şifre almak mümkündür.

E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E-devlet sayesinde pek çok işlem yapılabilmektedir. Devlet dairelerindeki yoğunluğu azaltmak ve aynı zamanda da çeşitli alanlarda işlem yapmak isteyenlerin bilgilere daha kolay ulaşmasını mümkün hale getiren e-devlet kullanmanın önemi her geçen gün artarken e-devlet sistemine giriş yapmak için şifre talepleri de gündeme gelmektedir. E-devlet şifresi almak için tercih edilen ve yaygın bir yöntem yurt içinde bulunan herhangi bir PTT şubesine başvuru yapmaktır. Şifreyi şahsen yapılan başvuru ile üzerinde kimlik numarasının bulunmakta olduğu kimlik kartı, evlilik cüzdanı, ehliyet belgesi, pasaport, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcılık kartları, çalışma izin kartı gibi çeşitli belgelerin ibrazı ile almak mümkün olmaktadır. PTT’den e-devlet şifre alma işlemleri sadece bu kadardır. PTT görevlisi tarafından verilecek olan şifreniz ile e-devlet sistemine giriş yapabilir ve sisteme giriş yaptıktan sonra kendiniz için yeni şifre belirleyebilirsiniz. PTT’den alınacak şifre işlemlerinde unutulmaması ve göz önünde tutulması gereken en önemli nokta şifrenin sadece şahsen başvuru yapan kimselere verilmesidir. Bu kapsamda başkasının adına kimlik ibraz edilse bile şifre verme işlemi yapılmamaktadır. Ancak hastalık ya da benzeri durumlar yüzünden gelemeyecek kimseler için de vekalet belgesi ile PTT’den şifre alınmaktadır.

Kimler E-Devlet Şifresi Alabilirler?

E-devlet şifresi almak için belirli kıstaslar bulunmaktadır. Buna göre e-devlet şifresi alabilecekler:
  • 15 yaşını doldurmuş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,
  • Mavi karta sahip olanlar,
  • Türkiye Cumhuriyeti makamları tarafından verilmiş olan yabancı kimlik numarası sahibi yabancılar.

PTT’ye Gitmeden Şifre Nasıl Alınır?

Bazı durumlarda PTT’ye gitmek mümkün olmayabilir ve bu yüzden PTT’ye gitmeden e-devlet şifresi almak istenebilir. PTT'ye gitmeden e-devlet şifresi almak için mobil imza, elektronik imza ya da internet bankacılığı kanallarından yararlanılabilmektedir. Mobil ya da elektronik imza ile birlikte e-devlet şifresine gerek kalmadan sisteme giriş yapılabilmektedir. Bunun için ise öncelikle mobil imzanın alınması gerekmektedir. Mobil imza, cep telefonu ve GSM sim kart kullanılarak belirlenecek şifreyle birlikte elektronik ortamda işlemlerinizi yapabilmenize olanak tanımaktadır. 5070 sayılı kanun çerçevesinde ıslak imza yerine geçen mobil imza elektronik ortamdaki işlemlerinizi kolay hale getirmektedir. Mobil imza ile birlikte çeşitli kurumlara gitmeden hızlı bir şekilde işlem yapabilirsiniz. Mobil imza pek çok alanda kullanıldığı gibi en çok e-devlet uygulamaları için tercih edilmektedir. E-devlet için mobil uygulama kullanımı ücretsizdir. Ücretlendirme mobil imza alınırken GSM operatörleri tarafından alınmaktadır. Buna göre kullanılmakta olan GSM operatörüne göre fiyatlar da değişkenlik de gösterebilmektedir. Mobil imza almak için öncelikle kullanılan operatörün şubelerinden mobil imza aboneliği için başvuru yapmak gerekmektedir. Mobil imza artık ıslak imza yerine geçeceği için başvurularda kimlik ibrazı talep edilmektedir. Kimlik ibrazı sonrasında mobil imza aboneliği başlatılacak ve mobil imzayı kullanmaya başlayabilirsiniz. Mobil imza aldıktan sonra doğrudan bu imza ile e-devlet’e girmek mümkün olmasına karşılık sisteme giriş yaptıktan sonra kendiniz için bir şifre belirleyebilir ve daha sonraki girişlerinizde bu şifreyi kullanabilirsiniz.

Banka Kanalı ile E – Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E-devlet sistemi için kimlik no ve e-devlet şifresi ile girildiği gibi internet bankacılığı aracılığıyla da giriş yapmak mümkündür. Başka bir deyişle e-devlet banka girişi sayesinde herhangi bir bankanın internet bankacılığı hizmetini kullanmaktaysanız bu bilgiler ile birlikte e-devlet sistemine giriş yapılabilmektedir. Bu yöntem ilk kez e-devlet şifresi almak için de kullanılabilmektedir. İnternet bankacılığını şu bankalardan birisinden kullanıyorsanız e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz;
  • Akbank
  • Denizbank
  • QNB Finansbank
  • Garanti BBVA
  • Halkbank
  • HSBC
  • ING Bank
  • Şekerbank
  • Türkiye Ekonomi Bankası TEB
  • Türkiye İş Bankası
  • Vakıfbank
  • Yapı Kredi Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
Daha önceden e-devlet şifresi almamış olsanız bile bu bankalardan birisinin internet bankacılığı kanalını kullanıyorsanız e-devlet’e giriş yapabilir ve daha sonradan kendiniz için e-devlet şifresi belirleyebilirsiniz. Bunu sağlamak için şu adımları takip edebilirsiniz:
  • Öncelikle e-devlet sistemine internet bankacılığı adresinden giriş yapın. e-devlet sitesini ilk kez açtığınızda karşınıza çıkacak olan sekmelerden en sağda yer alan internet bankacılığı seçeneğini seçin.
  • Daha sonra internet bankacılığını kullanmakta olduğunuz bankayı seçin ve kullanıcı bilgileri ve şifre ile birlikte sisteme giriş yapın.
  • E-devlet kullanıcı adı ve şifresini doğru girmenizden sonra sisteme giriş yapmanızı sağlayacaktır.
  • Dilerseniz sisteme giriş yaptıktan sonra kişisel ve iletişim bilgilerini değiştirebilir, doğrudan kullanıcı şifresi ile girmek istemeniz halinde de kendinize sisteme giriş yaptıktan sonra yeni e-devlet şifresi belirleyebilirsiniz.
İnternet bankacılığı kanalı ile e-devlet’e giriş yapmak için herhangi bir ücret talep edilmemekte olup e-devlet şifresi olmayan kimselerin hızlı bir şekilde sisteme girmenize imkân tanımaktadır.

E-Devlet Şifrenin Kaybolması Durumunda Ne Yapılır?

E-devlet şifreniz bulunuyorsa ancak şifrenizi unutmuşsanız bu durumda sisteme iletişim bilgilerinizi kayıt etmişseniz; GSM ve eposta gibi, bu kanalları kullanarak yeni şifrenizi belirleyebilirsiniz. Sistem için iletişim bilgilerinizi girmemiş ya da iletişim bilgileriniz de kullanılmaz haldeyse bu durumda bankacılık ya da mobil imza yöntemi ile sisteme giriş yapabilir ve yeni şifrenizi belirleyebilirsiniz. Mobil imza ya da internet bankacılığı ile sisteme giriş yapma imkânınız bulunmuyorsa bu durumda PTT şubelerinden yeni bir şifre alınması gerekmektedir. Şifrenin çalınması durumunda ise önlem almak için ALO 160 aranmalı ve gerekli durum açıklanarak önlem alınması sağlanmalıdır. Bu yöntemleri kullanarak e-devlet şifre yenileme işlemlerini de yapabilirsiniz.

E-Devlet Cep Telefonu ve Eposta Doğrulama Nasıl Yapılır?

E-devlet şifre işlemleri için cep telefonu ve eposta doğrulama büyük önem taşıyor. Her kullanıcının özellikle sisteme ilk kez giriş yaptıktan sonra mutlaka iletişim bilgilerini güncellemesi ve kaydetmesi özellikle e-devlet şifresi unutma durumlarında büyük yarar sağlamaktadır. İletişim bilgilerini sisteme girmek için şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra üst tarafta bulunmakta olan isim kısmına tıklanır. Daha sonra aşağıya doğru açılmış olan kutucuğun içinde bulunan iletişim seçeneklerim kısmı seçilir. Bu sayfada cep telefonu ve e-posta kayıtlı bulunmuyorsa ilgili kısımlara cep telefonu numarası ve e-posta adresinin yazılması gerekir. Yanlış kayıt bulunuyorsa bu durumda yanlış kayıtlar silinir ve geçerli olan iletişim bilgileri yazılır. Daha sonra ise güncelle butonuna basılır ve daha sonraki ekranda kimlik seri ve sıra no talep edilir. Bu kısımların da eksiksiz bir şekilde doldurulması sonrasında devam et butonu seçilir ve iletişim bilgileri kayıt edilmiş olur. Ardından cep telefonu numarasına ve epostaya doğrulama kodu gönderilecek olup bu kodların da onaylanması gerekmektedir.

PTT’ye Gitmeden Telefon Yoluyla E-Devlet Şifresi Belirleme

Telefon numarası üzerinden e-devlet şifresi oluşturmak için, e-devlet sisteminde cep telefonunuzun tanımlı olması gerekmektedir. Telefon numaranızın tanımlı olması halinde, sistem üzerinde e-devlet şifresi alabilmek için giriş kısmında bulunan mobil imza ve e-imza seçenekleri de kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra şifre unutulması nedeniyle yeni e-devlet şifresi almak istiyorsanız, şifremi unuttum butonunu kullanabilirsiniz. Bu şekilde yeni şifre belirlemek için girişte bulunan şifremi hatırlamıyorum seçeneğine tıklandıktan sonra devam et butonu işaretlenmelidir. Sonrasında ekranınıza gelecek sorgulama bilgileri şu şekilde sıralanabilir:
  • Birinci sayfada kimlik bilgilerinizin sorgusu yapılacak ve kimlik detayları hakkında sorular sorulacaktır. Burada, kimliğinizde bulunan aile sıra no’ya kadar sorulabilmektedir.
  • İkinci adımda iletişim bilgileri butonu yer alır. Tablo üzerinde bulunan iletişim bilgilerinin giriş alanı şeklinde duran boşluklara, sorulan iletişim bilgileri yazılmalıdır. Burada ev adresinden cep telefonu numarasına kadar yazmanız gerekecektir.
  • En alt kısımda güvenlik kodu içerikli sorgu düğmesi yer almaktadır. Burada, bir önceki adımda girilen cep telefonu numarasına bir kod gönderilmektedir. 2 dakika içerisinde gelen kodun burada bulunan boşluğa yazılması gerekmektedir. Kodu buraya yazmanızın ardından ekrandaki bilgilerde herhangi bir eksik bulunmuyorsa yeni şifre belirleme ekranı bulunacaktır.
  • Yeni şifrenizi ‘şifre’ ve ‘şifre tekrar’ bölümlerine birer defa yazmanız gerekmektedir. Ardından onay butonuna basarak yeni şifrenizi oluşturmuş olursunuz.

PTT’den E-Devlet Şifresi Almanın Ücreti

PTT’den alınacak e- devlet şifresinin bedeli, ilk defa için 2 TL olarak belirlenmiştir. Şifre, PTT veznelerinden alınabilmektedir. PTT’den alınacak şifrenin unutulması ya da kaybedilmesi durumunda ödenmesi gereken ücret 4TL olarak belirlenmiştir. PTT şubelerinden alınacak e- devlet şifrelerinde yanınızda kesinlikle kimlik belgeniz olmalıdır. Kimliğiniz yanınızda değilse e- devlet şifrenizi alamazsınız.

Yeni Kimlik Kartı İle E-Devlet Sistemine Giriş

Değiştirilmiş kimlik kartı ile e-devlet sistemine giriş yapmak için e-devlet giriş ekranında yer alan seçenekler arasından ‘T.C. kimlik Kartı İle Giriş’ seçeneği işaretlenmelidir. Ancak bu şekilde yapılacak girişler için e-devlet uygulamasının telefonunuzda yüklü olması ve yüklü bir uygulama üzerinden giriş yapıyor olmanız gerekmektedir. Bunun yanında e-devlet uygulamasını bilgisayara indirerek de aynı şekilde giriş işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bu işlem için indirdiğiniz e-devlet sistemini açmalı, giriş sayfasına gelmelisiniz. Giriş seçenekleri arasında yer alan T.C. kimlik kartı ile giriş seçeneğine tıklamalısınız. Burada ekrana gelecek bölmeye T.C. kimlik numaranızı girmelisiniz. Devam seçeneğini işaretlemenizden sonra, size işlem kodu gönderilecektir. Burada size gönderilecek kodu ekranda bulunan boş bölmeye girmelisiniz. Ardından kod okuma programına yapılacak yönlendirme ile kimlik kartınızın üzerindeki barkodu okutarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Mobil İmza İle E-Devlet Girişi

Mobil imzanın kullanılması ile e- devlet sistemine giriş yapmak, kullanılmakta olan cep telefonunun sisteme tanımlı olmasını gerektirir. Mobil operatörlerin ücretli olarak verdiği mobil imza hizmeti kullanılacağından, operatörünüzden bu hizmeti aldığınıza emin olmalısınız. Hizmeti alıyorsanız, hattınızla yaptığınız tüm işlemlerde ekranda görülecek mobil imza seçeneği  ile giriş yapabilirsiniz.
Editör: TE Bilisim