2023 Asker ailesine yardım ödemeleri birçok yardıma muhtaç aile için yapılan destekler arasında yer alıyor. Askere giden kişinin evli ise eşi, bekar ise annesine bu ödemeler yapılmaktadır. Askerlik çağına gelen ve askere alınan vatandaşların gelir durumu iyi olmayan ailelerine verilen yardım kapsamında belirli şartlar bulunur. Bu şartları sağlayan vatandaşların asker ailesi yardımından yararlanarak, askerlik sürecinde ailesinin zor durumda kalmaması için ödemeler yapılmaktadır.

Belirli bir süre için verilen bu yardım parası süresiz değildir. Ayrıca her askerin ailesi için söz konusu ödemeler yapılmamaktadır. 2023 asker ailelerine maaş yardımı kapsamında ödemeleri PTT üzerinden ilgili kişilerin hesaplarına aktarılmaktadır.

2023 Muhtaç Asker Ailesi Yardımı Ne Kadar?

Asker ailesine yardım başvuru işlemlerinin yapılmasının ardından bu yardımdan yararlanmaya hak kazanan kişilerine 2023 yılı itibariyle aylık 1000 TL olmak üzere 2 ayda bir 2000 TL’lik düzenli ödeme yapılmaktadır. Ödemeler ilgili vatandaşların PTT’deki hesaplarına yatırılmaktadır. Süresiz olarak verilen bir yardım olmadığı için belirli bir süre sonunda bu ödemeler sona erecektir.

Muhtaç asker ailelerine yardım ödemeleri kapsamında askerlik süresi boyunca ödeme yapılmaktadır. Bu kapsamda en fazla bu haktan 12 ay boyunca yararlanılabilmektedir. Asker ailesine yapılacak bu ödemeler kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapılan tarih baz alındığı için sadece kabul edilme tarihiyle ilgili geriye dönük ödeme alınması da mümkündür. İade edilen ödemelerle ilgili geriye yönelik ödeme alınamamaktadır.

Muhtaç Asker Ailesi Yardımı Kimlere Yapılır?

Asker eşine maaş başvurusu veya annesi için başvuru imkanı açıktır. Eğer askere giden kişi evli ise nikahlı eşi bu haktan yararlanmaktadır. Eğer bekar bir kişi askere gitmişse bu durumda askere giden vatandaşı annesi bu haktan yararlanacaktır. Annesi hayatta olmayan kişilerin babaları da başvuruda bulunabilirler.

Gelir testi ile muhtaç olduğu belirlenen eş, çocuk, anne veya babaları başvuru yaparak muhtaç asker ailesi yardımından yararlanılması mümkündür. 2023 asker ailelere maaş yardımı kapsamında belirlenen şartların sağlanması önemlidir.

Muhtaç Asker Ailesi Yardımı İstisnaları

Muhtaç asker ailesi yardımı alabilmek için yerine getirilmesi gereken şartlar arasında askere gidecek kişinin eşi ya da ailesinin gelir testi ile maddi durumunun belirlenmesi gerektiğini ve kişinin askerlik durumunun sevk edildi, silah altında veya katılım bekleniyor şeklinde belli olması gerektiğini belirtmiştik. Amacı askerlik esnasında aile bireylerinin yaşayabileceği maddi zorlukları azaltmak olan bu yardım bazı özel durumlarda verilmeyebilir. Örneğin, askere giden kişinin yakını hükümlü, tutuklu veya huzurevinde kalan bir birey ise bu durumda olanlar muhtaç asker ailesi yardımından faydalanamaz.  Askere giden kişinin eşi, anne veya babasından birinin gaipliğine karar verilmesi durumunda yardım programından faydalanma sırası gaip olandan sonraki kişiye geçer.

Muhtaç Asker Ailesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Asker ailesine yardım başvuru işlemleri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun sonuçlanması için kişinin askerlik durumuna ilişkin belgenin Milli Savunma Bakanlığı (MSB) aracılığıyla sisteme işlenmesi gerekmektedir. İlgili durum bilgisinin güncellenebilmesi zaman alabilir. İlgili birimleri arayarak durum hakkında bilgi alınması mümkündür.

Muhtaç asker ailesi para yardımı başvurusu için izlenmesi gereken adımlar kısaca şöyledir:

  • İkamet edilen yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanıma Vakfına gidilir.
  • Gelir testli belgesi ve diğer istenen evrak ile başvuru iletilir.
  • Diğer başvuru evrakı ile başvuru tamamlanır.

Vatandaşların diğer sosyal yardımlar ve muhtaç asker ailesi yardımına ilişkin sorgulama işlemlerini ise e – Devlet üzerinden ‘’Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama’’ ekranı üzerinden yapmaları mümkündür.

Muhtaç Asker Ailesi Yardımı Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Asker ailesine maaş başvuru formu başta olmak üzere başvuran kişinin T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı yeterli olmaktadır. Bunun dışında vatandaşlardan herhangi bir belge talep edilmemektedir. Gerekli başvuru formu ve başvuru işlemlerinin ilgili birimler tarafından yapılması mümkündür.

Askere giden kişinin eşi veya annesi için yapılan bu ödemeler kapsamında başvuru şartı aranmaktadır. İhtiyaç sahibi vatandaşların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde başvurusunu ilgili evrak ile ileterek yardım ödemesi alması mümkündür. 2023 asker ailesine maaş yardımı kapsamında vatandaşlara PTT üzerinden aylık 275, 2 ayda bir 550 TL’lik düzenli ödemeler onay sonrasında kısa süre içinde yapılabilmektedir.

Kira Yardımı Nasıl Alınır? E-Devlet Kira Yardımı Başvurusu

Açık Kapı Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Nakdi Para Yardımı Yapan Kuruluşlar, Dernek ve İş Adamları

Editör: TE Bilisim