Patent başvurusu yaparak markanızı tescilleyebilir ayrıca haklarınızı koruyabilirsiniz. Patent sayesinde hak kaybına uğramazsınız. Asılsız sahiplenme ve izinsiz kullanım gibi durumların önüne geçmiş olursunuz. Buluşunuzu kullanabileceğinizi gösteren belge olarak tanımlanan patent belgesi sayesinde buluşunuzun sizden izinsiz kullanılması söz konusu olmaz. Kullanılması halinde patent sahibinin tüzel kişiye ya da kuruma mahkeme açma hakkı doğar. Patent belgesi alınması için ilk önce uzman patent vekilinin ön araştırma yapması gerekir. Bu araştırma sonrasında vekil buluş olduğuna kanaat getirdikten sonra ürün hakkında detaylı bilgiler ve resimler alınır. Ardından vekil buluşu anlatan patent tarifnamesini yazarak bulan kişiye gönderir. Buluşu bulan kişi bu belge üzerinde gerekli ekleme, çıkarma, düzeltme ve değiştirmeleri yaptıktan sonra yeniden patent vekiline gönderir. Son aşama ise Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapmaktır.

Türk Patent Enstitüsü’ne Başvuru Nasıl Yapılır?

Başvuru yapmak isteyen kişilerin dilekçe yazması gerekir. Dilekçe ve başvuru ücretinin dekontu da kuruma gönderilmelidir. Başvuru dilekçesinin içinde mutlaka patent tarifnamesi bulunmalıdır. Kurum, başvuru yapan kişiye başvuru numarasını gönderir ve varsa şekli eksiklik konusunda bilgilendirme yapar. Bu aşamadan sonra başvuru sahibinin en çok 15 ay içinde araştırma için gerekli olan ücretlerini ödemesi gerekir. Araştırmanın tamamlanmasından sonra kurum başvuru yapan kişiye araştırma raporunu göndermekle yükümlüdür. Raporun olumlu olması halinde inceleme talebi yapılacak ve ücretler de ödenecektir.

Dijital Hizmet Vergisi Nasıl Hesaplanır, Ne Kadar?

Türk Patent Enstitüsü Araştırma Raporu Olumsuzsa Ne Yapılır?

Raporun olumlu olması halinde başvuru sahibi tescil belgesi düzenleme ücretini ödeyerek patentini alabilir. Ancak rapor olumsuz da olabilir. Böyle bir durumda patent vekilinin teknik bir cevap vermesi gerekir. Bu cevap Türk Patent Enstitüsü’ne gönderilir. İkinci inceleme raporu buluşu yapan kişiye gönderilir. Yeniden olumsuzluk durumu olması halinde üçüncü cevap yazılır. Yeniden kurum tarafından gelecek olan rapor son kabul edilir. Yani eğer yeniden olumsuz cevap gelirse bu durumda kişinin patent alması mümkün olmayacaktır. Patent başvurusu yapan kişilerin olumsuz cevap alma durumunu da göz önünde bulundurması gerekir.

Patent Başvurusunda Düzgün Yazılmayan Tarifname Düzeltilebilir mi?

Başvuru kapsamı olarak da bilinen tarifnamenin belli bir aşamadan sonra düzeltilmesi söz konusu değildir. Başvuru kapsamını genişletmek aynı başvur için söz konusu olmayacaktır. Eğer başvuruya yazılmaya bir işlev varsa raporda bu işlev eksik kalacaktır. Eğer buluş sahibi için bu nokta önemliyse, gerekli şartların yerine getirilmesi halinde sonradan başvuru yapmak mümkündür. Ancak bunun zorlu bir süreç olduğunu unutmamak gerekir. İlk başvuru yaparken tarifnamenin kapsamının iyi değerlendirildiğinden emin olmak gerekir. Aksi halde sonradan sorun yaşanacaktır.

Maliye Borcu Sorgulama, Öğrenme ve Ödeme

Araştırma Raporunda Buluş Yenilik İçermediği Zaman Patent Alınır mı?

Patent başvurusu yapıldığı zaman araştırma raporunun ön rapor olduğu unutulmamalıdır. Başvuruların patente dönüşmesi için mutlaka bir adet araştırma ve en az bir tane inceleme raporu almak gerekir. Resmi otorite bu raporda yenilik içermediğini belirtebilir. Bu durumda rapora cevap hazırlanır ve inceleme talep edilir. Başvuru sürecine devam edilmesi gerekir. Eğer tek bir olumsuz rapor gelmesi halinde kişi pes ederse, haklarından vazgeçmiş olacaktır. Rapora itiraz hazırlandıktan sonra yola devam etmek en akıllıca seçenektir. Patent başvurusu yaparken bir iki olumsuz cevap alabileceğinizi unutmayın. Doğru adımları atarak patent belgenizi alabilirsiniz. Bu şekilde alınan sayısız patent belgesi örneği olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Araç Plakasından Sigorta Sorgulama, Öğrenme ve Ödeme

Editör: TE Bilisim