Dijital hizmet vergisinin hesaplanması işlemleri belirlenen oran üzerinden gerçekleşmektedir. Türkiye Cumhuriyet`inde dijital ortamlarda hizmet sunumunda bulunan kuruluşlardan hesap üzerinden alınan vergi oranı %7,5 şeklinde belirlenmiştir. Dijital hizmet vergisi alım işlemlerini yapılırken en önemli noktalardan biri de katma değeri yüksek olan reklam bedellerinin aynı şekilde yüksek oranda vergi getirme işlemlerinde bulunması anlamına gelmektedir. Özellikle sınırsız sayıda reklam verebilme özelliği göz önüne alındığı zaman katma değer oranında da bir engelleme söz konusu olmaz. Eğer hizmet sunumu içerisinde bulunanlar yaptıkları hizmetleri Türk Lirası cinsinden değilse elde edile döviz Türk Lirasına çevrilerek vergi ödeme işlemleri gerçekleşir. Verginin kanun tarafından belirlediği net bir Türk Lirası miktarı bulunmamaktadır. Verginin miktarını ve büyüklüğü vergiye muhatabı olan firmanın değeri üzerinden görülmektedir. Hesaplama işlemleri yapılırken istisnai durumlar göz ardı edilerek verginin ödenmesine engel oluşturabilecek durumların varlığı yok sayılarak herkesin ödemesi gereken bir vergi haline gelmiştir. Vergi alım işlemleri hizmet ortaklarından veya doğrudan üretimi gerçekleştiren kişi tarafından yapılarak verginin alınmasına engel oluşturabilecek bir durumun varlığının önüne geçilmektedir. Dijital hizmet vergisi, hizmette bulunan kuruluşun ürettiği hizmet bedelince gerçekleştirilen bir yapıdır. Bu yapının en iyi şekilde işletilebilmesi için muhatap sahiplerinin vergileri zamanında ödemesi gerekir. Zamanın geçmesi gibi durumlar söz konusu olunduğunda vergi ödenmediğinde cezai işlemler veya yayınların kaldırılması boyutunda yaptırımlar uygulanır.

Dijital Hizmet Vergisi Ne Kadar?

Dijital hizmet verginin tutarı kanun tarafından belirlenmiş oranlar eşliğinde tahsil edilmektedir. Oranın alınacak hizmet bedeli üzerinden bir çıkarılmaktadır. Sabit oran miktarı aracılığıyla gerçekleştirilen vergi alım işlemlerinde alınacak kaynaktaki miktarın büyüklüğüne göre verginin de o doğrultuda yüksek oranlarda tahsili gerçekleşmektedir. Tahsil tüm yüksek katma değere sahip içerik üreticilerinden aynı oranlarda alınır. Verginin net olarak kanun tarafından belirlenmemiş sabit bir Türk Lirası karşılığı olmadığından dövize sahip içerik üreticileri ellerindeki paraları ülkenin parasına çevirerek vergi ödeme işlemlerini gerçekleştirmek zorundadır.

Dijital Hizmet Vergisi Beyannamesi

Dijital hizmet vergisinin tebliği detaylarına ulaşmak için www.gib.gov.tr adresi takip edilmelidir. Bu adres üzerinden dijital hizmet vergisi işlemleri kolay bir şekilde yapılmaktadır. Beyannamenin en iyi şekilde ve sorunsuz bir yolla gerçekleşebilmesi için adres üzerinden detaylı bir şekilde istenilen bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Gerekli bilgilerin tamamlanması ile beyan işlemleri gerçekleşir. Beyan işlemlerinin gerçekleştiği sırada girilen bilgilerde oluşabilecek aksaklıkların ve sorunların sorumlusu tamamen başvuran kişi olarak görülmektedir.

Dijital Hizmet Vergisi Nedir

Dijital hizmet vergisi internet ortamlarında yayınlanan reklamlar üzerinden devlet tarafından hizmetinin bedeli olarak alınan vergilerdir. Vergiler internet ortamında her türlü yayını yapan, içerik paylaşımında bulunan ve diğer benzeri işler içinde bulunan firmaların ödemekle zorunlu olduğu vergileridir. Özellikle dijital ortamlar üzerinde yapılan ve satış hedeflerini yakalamayı amaçlayan reklam içerikleri de doğrudan vergilendirme altına alınacaktır. Verilen reklam sayısı da göz önünde bulundurularak alınacak olan verginin miktarında değişiklikler olmaktadır. Reklam sayısı arttıkça alınacak vergi oranında da artışlar gözlemlenebilir.

Dijital Hizmet Vergisi Ödeme

Dijital hizmet vergisini yatırmak için işlemlerde bulunacak kurumların muhatapları Maliye Bakanlığı olarak belirlenmiştir. Maliye Bakanlığına gerekli vergi ödemelerinde bulunmaları için belirlenen süre zarfında ödeme işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Dijital Hizmet Vergisi ödemelerinin gecikmesi durumunda Devlet tarafında yaptırım uygulamaları yürürlüğe girer. Vergi üzerinden alınacak verginin üzerine yaptırımlar ile beraber faiz ve diğer giderlerde eklenerek ödenmesi gereken miktarın çok daha üzerinde bir miktar vergi ödenmesi işlemi gerçekleşmelidir.

Maliye Borcu Sorgulama, Öğrenme ve Ödeme

Emlak Vergisi Sorgulama, Öğrenme ve Ödeme

İntikal Vergisi Nasıl Hesaplanır, Ne Kadar?

Editör: TE Bilisim