KYK yurt başvurusu yapmak için e devlet sitesine girilmesi gerekir. Eğer henüz e devlet şifreniz yoksa, öğrencilerin kimlikleriyle birlikte PTT şubelerine gitmesi ve e devlet şifresi alması gerekir. Dilerseniz e devlet giriş yöntemlerinden diğerlerini de tercih edebilirsiniz. TC kimlik kartı, mobil imza, e imza, internet bankacılığı bu yöntemler arasında yer alır. Öncelikli ve özel durumu olan öğrenciler yurt barınma hakkına öncelikli olarak sahip olurlar. Bunun için mutlaka ilgili belgeleri yurt müdürlüklerine teslim edilmesi gerekir. Eğer ilgili belge ibraz edilmezse, öğrencinin yurt hakkı geçersiz sayılacaktır. Başvuru yapan öğrencilerden sosyal, eğitim ve ekonomik durum hakkında bilgiler talep edilmektedir. Alınan bilgiler incelenir ve kamu kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırıldıktan sonra teyit edilmelidir. Değerlendirme sonrasında uygun görülen öğrenciler yurt hakkı kazanmış olurlar.

KYK Yurt Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

KYK yurt başvurusu yapmak için zaman Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ilan edilen tarihlerdir. Her sene Ağustos ayında KYK yurt başvurusu alınmaktadır. Geçtiğimiz sene yurt başvuruları 19 Ağustos tarihinde alınmış ve 26 Ağustos’ta son bulmuştur. E devlet üzerinden yapılacak olan başvurular ortalama 10 adımda tamamlanır. Kişilerin aile bilgilerini, öğrenim bilgilerini ve gelir durumu bilgilerini de paylaşması gerekir. Yurt başvurusu yapmak isteyen kişilerin mutlaka yurt başvurusu yapmak için gerekli şartları taşıyor olması aranır. Örneğin ÖSYM tarafından ek kontenjanla bir yükseköğretim programına yerleştirilen öğrenciler yurt başvurusu yapabilirler.

Öğrenim Kredisi Borcu Sorgulama, Öğrenme ve Ödeme

KYK Yurt Başvurusundan Kimler Yararlanabilir?

KYK yurt başvurusundan yararlanabilecek kişiler şu şekilde sıralanabilir:
  • Yönetim kurulu tarafından belirlenmiş amatör milli sporcu öğrenciler,
  • ÖSYM sınav sonucuna göre ham puan bazında ilk 100’e giren öğrenciler,
  • Master ve doktora öğrencileri,
  • İki senelik okul kazandıktan sonra ara vermeden dikey geçiş sınavıyla 4 senelik okula kayıt olan öğrenciler,
  • Lisans öğrencileri,
  • Ön lisans öğrencileri KYK yurt başvurusundan faydalanabilirler.
KYK yurt başvurusu yapacak olan kişilerin aynı anda hem burstan da faydalanmıyor olması gerekir. Ayrıca, yüksek lisans öğrencileri arasında hazırlık sınıfında olanların burs alması ya da yurt hakkından faydalanması mümkün değildir.

Kimler KYK Yurt Başvurusu Yapamaz?

KYK yurt başvuru hakkı olmayan öğrenciler şu şekilde sıralanabilir:
  • Yabancı uyruklu öğrenciler,
  • Normal öğrenim süresinden fazla ek süre öğrenim gören öğrenciler,
  • Polis akademisi ve askeri okul öğrencileri,
  • Öğretim kurumuna kayıt olduktan sonra bir öğretim yılı kayıp eden öğrenciler,
  • Burs yönetmeliğine göre burs almada yeterli bulunmayan öğrenciler,
  • Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
  • Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri KYK yurt başvurusu yapamazlar.

KYK Yurt Başvurusu Yaptıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

KYK yurt başvurusu yapıldıktan sonra kişilerin e devlette burs ve kredi onay işlemi ekranında bulunan taahhütname onayının yapılması gerekir. Burs ve kredi başvuruları ayrı ayrı değil birlikte yapılması gerekir. Bütçe durumuna göre belirlenmiş olan sayıda öğrenciye burs verilir ve diğer kalan öğrenciler için de öğrenim kredisi verilecektir. Başvuru yapmak isteyen kişilerin her sene kamuoyunda duyurulan tarihler arasında e devlet üzerinden başvurularını iletmesi zorunludur. Bu tarihler dışında yapılan başvurular kabul edilmeyecektir. KYK başvurusu yapıldığı sırada verilen bilgilerin doğru ve eksiksiz olması son derece önemlidir. Mevzuata uygun öğrenciler yurt hakkını kazanırlar.

İBB Burs Başvurusu Nereden Yapılacak?

Editör: TE Bilisim