İntikal vergisi hesaplama işlemlerinde verginin hesaplanması için devlet tarafından belirlenen oransal değerler etrafında bir vergi hesaplama işlemi gerçekleşmektedir. İntikal vergisi alım işlemlerinde alınacak olan verginin oranı devlet tarafından sabit kur düzeyinde belirli bir oranda vergi fiyat alımı gerçekleşmemektedir. Vergi alım işlemlerinin gerçekleşmesi için devlet tarafından fiyat aralıklarında belirlenen yüzdelik dilimler aracılığıyla elde edilen miktar üzerinden vergi alımı gerçekleşir. Vergi alım oranlarında değişikliklerin olması ile beraber sabit bir yüzdelik oran üzerinden bahsedilmezken aynı zamanda da miktarı boyutu göz önüne alınarak değişik oranlarda yüzdelik dilimler yapılmaktadır. İntikal vergisinin konusu olan maddi kaynağın büyüklüğüne göre miktar üzerinden kesilecek vergi oranında geniş değişiklikler olarak sabit yüzdelik dilimden bahsedilmesini engeller.

İntikal Vergisi Ne Kadar?

İntikal vergisin miktarı konusunda net bir şekilde bir tutardan bahsedilmesi kanunen aykırı bir durumdur. Bu tür durumlarda alınan vergilerde net bir tutardan bahsedilmezken tamamen oransal değerler üzerinden vergi alımları gerçekleşmektedir. %1 ve %30 arasında geniş bir skalada gerçekleşen vergi alım işlemlerinde bu oranın belirlenmesindeki ana etken intikal işlemi sırasında geçen paranın maddi açıdan büyüklüğüdür. Maddi açıdan büyük derecelerde intikal işleminde bulunan kaynaklardan alınan vergi oranlarında da yüksek yüzdeler görülmektedir. Yüksek yüzdelik vergi alım işlemleri aracılığı ile fazla miktarlarda bulunan paralardan alınan vergi miktarı da fazladır. Düşük miktarlarda hareketlilik halinde bulunan intikal paralarından alınacak olan vergi oranı da yüzdelik olarak en düşük seviyede gerçekleşmektedir. Vergi oranlarında gerçekleşen değişiklikler aracılığıyla düşük miktarlarda intikal içerisinde bulunan paralardan düşük vergi işlemleri alınarak vergi gelirleri daha az olmaktadır.

İntikal Vergisi Nedir?

İntikal vergisinin tanımı miras işlemleri sonucunda malın el değiştirmesi ile ortaya çıkan hareketlilikte ödenmesi gereken vergi olarak görülmektedir. İntikal vergisi işlemlerinde zorunlu olarak herkes tarafından ödenmesi gereken bir vergi olarak kanunda yer edinmiştir. İntikal vergisi ölümlü durumlar sonrası mirastaki hareketlilikten devleti aldığı pay oranı olarak görülmektedir. Devlet tarafından hareketlilik halinde bulunan malın ekonomik boyutuna göre değişik oranlarda vergi alım işlemlerinin gerçekleşmesini sağlaması ile malın büyüklüğüne göre en uygun şekilde oransal alımlar gerçekleşmektedir. Hukuki açıdan sonuç doğurabilecek işlemsel düzeyler söz konusu olduğunda da devlet tarafından ortaya konulan intikal vergisinin kurallarına ve oralarına göre ödemeler gerçekleşmelidir. Geniş bir ödeme seçeneği sunması nedeniyle yüksek miktarlı miras işlemlerinde aynı oranda yüksek miktarlarda oransal vergi alım işlemleri gerçekleştirir. Yüksek miktarlarda gerçekleşen hareketlilikler sonrası vergide yüksek bir getiriye sahip olması ile adil ve kullanışlı bir kullanım sunar.

İntikal Vergisi Beyannamesi

İntikal vergisi bildirimlerinde beyanname işlemleri yapılırken beyanname üzerinden yer alan bilgilerin eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde doldurulması gerekir. Beyanname üzerinde intikal işlemlerinde yer alan bilgiler hakkında detaylı alanların bulunması ile birlikte gerekli yerlerde intikal işlemlerinin daha net bir şekilde devlet tarafından anlaşılması için beyanname içerisinde yer alan bilgilerin eksiksiz doldurulması gerekir. Beyanname yer alan bilgilerin dolumu sırasında yapılan yanlış, eksik veya hatalı işlemlerden beyannameyi dolduran kişi tamamen sorumlu kabul edilmektedir. Eksik ve yanlış bilgiler giderildikten sonra ortaya çıkan miktar eşliğinde vergiyi vermesi gereken kişi vergiyi vermelidir.

İntikal Vergisi Ödeme

İntikal vergisinin yatırılması işlemlerinde bankalar veya PTT şubeleri gerekir. Geniş yatırma koşullarına sahip olması nedeniyle intikal vergisi zamanında ve eksiksiz olacak şekilde yatırılmalıdır. Zamanı geçen yatırmalar sonrası devlet tarafından faiz ve diğer işlemler uygulanarak miktar artar.

Araç Plakasından Sigorta Sorgulama, Öğrenme ve Ödeme

Gümrük Vergisi Nasıl Hesaplanır, Ne Kadar?

Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır, Ne Kadar?

Editör: TE Bilisim