2021 gümrük vergisi yurtdışından alışveriş yapanlar tarafından merak ediliyor. Yeni yılın gelmesi ile birlikte yurtdışından alınan ürünlerin Türkiye’ye girişlerinde gümrük vergisi talep edilecek. Bu durumda yurtdışından ürün alanların mağduriyet yaşamamaları için gümrük vergisi hesaplaması da yapmaları gerekiyor.

Gümrük Vergisi Nedir?

Gümrük vergisi tanımı itibariyle ithalat ve ihracat işlemlerinde gümrük tarafından alınmakta olan bir vergi türüdür. Daha çok ise yurtdışından ürün satın alanları yakından ilgilendirmektedir. Esasında gümrük vergisi her ürüne göre değişkenlik göstermektedir bu yüzden gümrük vergisi tutarı net olarak söylemek olanaklı değildir. Hangi üründen hangi tutarda gümrük vergisi alınacağı da gümrük tarife istatistik pozisyonuna göre belirlenmektedir. 4458 sayılı kanun kapsamında gümrük vergileri ilgili mevzuat kapsamında eşyalara ithalat ya da ihracatta uygulanan, Türkiye’ye girişte ya da çıkışta tahsil edilen tutarlardır. Daha teknik bir tabir ile gümrük vergisi ithalat rejim kararı ile belirlenmiş olan ve bu karara ilave listelerde yer alan, eşyaların gümrük tarifesi listesine göre önceden belirlenmiş olan, ticaret yapılan ülke ya da ülke grupları arasında farklılık gösteren ve eşyanın kıymetine göre devlete ödenen vergi türüdür.

Gümrük Vergisine KDV Dahil Midir?

Gümrük vergisine KDV eklenmemesi için gerekli şartlar; 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 167’nci maddesinde ve KDV Kanunu’nun 52’nci maddesinde açıkça belirtilmiştir. Tek ve maktu tarife, KDV eklenerek hesaplanmaktadır. Ancak 1.500 Euro’yu aşmayan ve kargo yolu ile ithal edilen eşyalarda tek ve maktu vergi zaten tahsil edildiği için KDV tutara eklenmemektedir.

Gümrük Vergisinden Muaf Olunan Durumlar Nelerdir?

Kişisel kullanım amacı ile ithal edilen kitaplardan gümrük vergisi talep edilmemektedir. Ancak bu durum bütün kitaplar için geçerli olan bir durum değildir. Alışveriş esnasında bazı şartların karşılanması durumunda; gümrük vergisinden muaf olunabilmektedir. Kişisel kullanım amacı ile ithal edilen ve kargo aracılığı ile teslim edilecek olan kitapların gönderim tutarı eğer 150 Euro’yu aşmaz ise; gümrük vergisi ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır. Yurt dışı ziyareti yapanların, hediyelik olarak aldıkları eşyalar için gümrük vergisi ödememeleri; bazı şartlar dahilinde mümkündür. Bunun için 430 Euro’yu aşmayan kısım için gümrük vergisi talep edilmemektedir. Ayrıca cenaze ile ilgili eşyalar, engelli bireylerin kullanacakları eşyalar ve tıbbi malzemeler de gümrük vergisinden muaf olmaktadır.

Gümrüğe Sunma Ücreti Nedir ve Ne Zaman Alınır?

Gümrük memuru eğer posta veya kargo ile gelen gümrük belgesi ile alınan pakete şüphe ile yaklaşır ise; paketi kontrol ettikten sonra ödenmesi gereken tutar, gümrüğe sunma ücreti olarak isimlendirilmektedir.

Özel Tüketim Vergisine Tabi Tutulan Ürünler Nelerdir?

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu kapsamında özel tüketim vergisinin sınırları ve şartları belirlenmektedir. Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ek olan IV sayılı listedeki eşyalar, özel tüketim vergisine tabi olmaktadır. Posta veya kargo aracılığı ile gümrük bölgesinden alınmış olan paket eğer bu listede bulunan bir ürün ise; gümrük vergisine ek olarak %20 oranında özel tüketim vergisi talep edilmektedir.

Gümrük Vergisinin Oranı Ne Kadardır?

Gümrük vergisi oranları; ürüne ve ürünün ithal edildiği ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Eğer Avrupa Birliği üyesi olan bir ülkeden ithal ediliyor ise; uygulanan gümrük vergisi oranı %18 olmaktadır. Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkeden ithal ediliyor ise; bu durumda %20 oranında vergi uygulanmaktadır. 150 Euro’yu aşmayan, kişisel kullanım amacı ile ithal edilmiş kitap veya baskılı yayınlar için talep edilen gümrük vergisi oranı ise; %8 olmaktadır.

İlave Gümrük Vergisinin Geçerli Olduğu Ürünler Nelerdir?

Ürün çeşitlerine bağlı olarak %5 ile %50 arasında ilave gümrük vergisi değişiklik gösterebilmektedir. Yerli üreticilerin desteklenmesi ve istihdamın korunması için ilave gümrük vergisi uygulanan ürünler aşağıdaki gibidir:
  • Video konsolu
  • Golf sopası
  • Karnaval eşyası
  • Kauçuk iplikler
  • Plastik plakalar
  • Plastik levhalar
  • Tutkallar
  • Demir vidalar
  • Çelik vidalar
  • Plastik düğmeler
  • Metal düğmeler
  • Kaynak tellerinin bazıları
  • Kağıt kesme makineleri
  • Kesintisiz güç kaynakları
  • Röleler
  • Hoparlörler
  • Multimetreler
  • Saatler
  • Kronometreler
  • Aydınlatma cihazları, aksamları ve parçaları
  • Hidrolik presler

Gümrük Vergisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Gümrük vergisi hesaplaması yapmak için belirli formül bulunmaktadır. Gümrük vergisinin geçerli olacağı tarife, gümrük yükümlülüğün başlamış olduğu tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre, eşya bedeli ve uluslararası taşıma ücreti temel alınarak hesaplanmaktadır. Ticari işlemler için gümrük tarifesi aynı şekilde geçerli olmaktadır. Buna göre gümrük vergisi hesabı için kıymeti 1500 Euro’yu geçmeyen, posta ya da hızlı kargo nakliyesi ile gelen eşyanın değeri ve kişisel kullanıma mahsus olan kitap ya da benzeri basılı yayınlar, yolcu ile birlikte gelen eşyalar için belirtilmiş olan eşya değeri üzerinden;
  • Avrupa Birliği ülkelerinden eşyanın gelmesi halinde yüzde 18,
  • Diğer ülkelerden gelmesi durumunda yüzde 20,
  • Kitap ya da benzeri basılı yayınlar için yüzde 0,
  • Özel tüketim vergisi kanuna dahil olan ürünler için ilave yüzde 20 oranında vergi tahsil edilecektir.
Bu bakımdan bir hesaplama yapılacak olursa, kıymetli eşya listesine dahil olan, bu bakımdan; mücevher, elektronik eşya, beyaz eşya, bisiklet, çeşitli hobi eşyaları vb. alımlarında Avrupa Birliği ülkelerinden eşya alındığında yüzde 18 gümrük bedeli, diğer ülkelerden alındığında ise yüzde 20 oranında vergi uygulaması yapılacaktır. Gümrük tarifelerine göre belirlenen vergi oranlarında her yılın Aralık ayının son günlerinde, resmi gazetede yayımlanan ithalat rejim kararına ek karar olarak belirleme yapılmaktadır. Bu bakımdan 2021 gümrük vergisi oranları da Aralık ayının son günlerinde belirlenecektir. Yüzdelik oran aynı olmasına karşılık, tahsil edilecek tutarın kendisinde yükselme görülecektir. Aynı zamanda bazı kıymetli eşya statüsünde olan eşyalara 2021 yılı itibariyle ilave yüzde 15 vergi uygulaması bulunuyor. Bu durumda, örneğin Avrupa Birliği’nden alınan bir ürüne yüzde 18 artı yüzde 15 oranında vergi hesaplaması yapılması gerekmektedir.

Gümrük Vergisi Alt Sınırı Nedir?

Gümrük vergisi üst sınır 1500 Euro’yu geçmeyen ürünler için bahsedilen tutarlar olmaktadır. Bu bakımdan 1500 Euro’yu geçen ürünlerin Türkiye’ye getirilmesi için ticaret olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bireysel alıcılar satın aldıkları ürünlerde 1500 Euro’yu geçmemeye dikkat etmelidirler. Bu durumda yani üst limitin aşılması halinde ödenecek vergi tutarı da artmaktadır. Bunun yanında gümrük vergisi alt sınırı da bulunmaktadır. 2021 yılı itibariyle 22 Euro vergi almak için alt sınır olarak belirlenmiştir. Buna göre 22 Euro’ya kadar olan ürünlerden gümrük vergisi alınmamaktadır. Bilimsel amaçlı gönderim yapılan kitapların değeri de alt sınır olarak 150 Euro olarak belirlenmiştir.

Gümrük Vergisi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Gümrük vergisi sorgulama yapmak ne kadar gümrük vergisi ödeneceğinin belirlenmesi için yararlı olacaktır. Bu kapsamda, gümrük vergilerinin sorgulanması Ticaret Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Sitede yer alan 474 sayılı gümrük giriş tarife cetveli takip edilerek satın alınacak ürünün niteliği ve fiyatı ile birlikte ne kadar vergi ödenmesi gerektiği de anlaşılmaktadır. Bunun yanında gümrük vergisi satıcılar için de geçerli olmaktadır. Her ne kadar alıcılar için çok daha önemli olarak gözükmesine karşılık, Türkiye’den yurtdışına ürün satanlar da gümrük vergisi ödemek zorundadırlar. Gümrük vergisi ödemesi en başta ürün satışı yapılırken alıcıya bildirilmelidir. Ürünü alan kimse ürünün gümrük vergisi ve ürün tutarını ödeyerek daha sonra gümrük vergisi ile uğraşmaz. Alıcı ise vergiyi ürünü aldıktan sonra ödemek isterse bu durumda satıcı ile iletişime geçerek durumu bildirmeli ve bu durumda satıcı da gümrük vergisini ürün fiyatına dahil ederek ürün göndermesini yapabilmektedir. Gümrük vergisi ödenmeyen durumlar ise şu şekildedir;
  • Diplomatik eşyalar,
  • Bakanlıklar tarafından gönderilen cihaz, hammadde ve benzeri ürünlerden,
  • Bakanlık tarafından belirlenmiş olan kurum ve kuruluşlar için ithal edilen ürünler,
  • Tıbbi malzemeler,
  • Ulaştırma amaçlı kullanılacak eşyalar,
  • Cenaze ile ilgili işlemlerden,
  • Engellilerin kullanacakları eşyalardan gümrük vergisi talep edilmemektedir.

Ehliyet Harcı Ücreti Ne Kadar (A,B,C,D,F,H) Sınıfı

Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır, Ne Kadar?

Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanır, Ne Kadar?

Editör: TE Bilisim