E-Devlet cep telefonu değiştirme ve e-posta adresi doğrulama işlemleri, şifre değişikliği ve e-posta bilgilendirmesi gibi durumlarda için mutlaka gerçekleştirmeniz gereken işlemlerdir. E-Devlet sistemindeki cep telefonu ve e-posta doğrulaması işlemleri, sistemdeki “Hesabım” menüsünde yer alan ilgili hizmete tıklanarak gerçekleştirilebilmektedir.

E-posta ve cep telefonu doğrulamaları yapılırken izlenecek yol, sisteme kaçıncı defa giriş yapıldığına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle işlemlerin ayrıntılı olarak incelenmesi gerekmektedir.

E-Devlet Cep Telefonu Numarası Değiştirme Nasıl Yapılır?

E-Devlet cep telefonu numarası değiştirme işlemi için öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme şifreniz ile veya şifresiz giriş seçenekleri ile giriş yaptıktan sonra izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • E-Devlet Kapısı sisteminin ana sayfasına giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede isminiz görüntülenecektir. Bu sekmeye tıklamalı ve görüntülenen listeden “İletişim Seçenekleri” menüsüne ulaşım sağlamalısınız.
  • Görüntülenen sayfada iletişim bilgileriniz ülke kodu ve telefon numarası olmak üzere iki satırda görüntülenmektedir.
  • Ülke kodunu değiştirmeden yalnızca yeni telefon numaranızı girdikten sonra sayfanın en alt kısmında yer alan “Güncelle” butonuna basmanız gerekmektedir.
  • Girmiş olduğunuz telefon numarasına SMS ile şifre gönderimi yapılarak doğrulama yapmanız istenecektir.
  • Ekrandaki alana üç dakika içinde şifreyi girerek telefon numaranızı değiştirebilirsiniz.

E-Devlet Kapısı sistemine kayıtlı telefon numaranızı değiştirmek yerine silmek istiyorsanız izlemeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • İletişim seçenekleri menüsünde “Cep Telefonu” kısmında yer alan “Ülke Kodu” seçiminizi “Seçiniz” olarak değiştirmeniz gerekmektedir.
  • Ardından “Telefon” kısmında yer alan telefon numarasını sildikten sonra sayfanın en alt kısmında yer alan “Güncelle” sekmesine tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

E-Devlet Cep Telefonu Numarası Doğrulaması Nasıl Yapılır?

E-Devlet cep telefonu numarası doğrulaması yapmak için izlemeniz gereken adımlar, cep telefonu numarası değişiklik işlemlerinin aksine, sisteme kaçıncı girişiniz olduğuna göre değişiklik gösterecektir. Bu nedenle ayrı ayrı incelenmesi gerekmektedir.

E-Devlet Kapısı sistemine ilk kez giriş yapan vatandaşların telefon numarası doğrulama işlemi için izlemesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • E-Devlet Kapısı sistemine PTT şifresi ile veya diğer şifresiz giriş seçenekleriyle giriş yapmanız gerekmektedir.
  • Sisteme ilk giriş yapan vatandaşlar otomatik olarak “İletişim Bilgileri Giriş” bölümü ile karşılanmaktadır.
  • Görüntülenen ekrana cep telefonu numaranızı girmeniz gerekmektedir.
  • Sistem tarafından girmiş olduğunuz telefon numarasına SMS ile şifre gönderilmektedir.
  • 3 dakika için şifreyi sistemde görüntülenen boşluğa girerek telefon numaranızı doğrulayabilirsiniz.

E-Devlet sistemine kaydedilen telefonlar için telefon numarasının vatandaşın üzerine kayıtlı olması zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu sayede kullanmış olduğunuz numara başkasının üstüne kayıtlı olsa dahi sisteme kaydedebilmeniz mümkün hale getirilmiştir.

E-Devlet Kapısı sistemine ilk girişi olmayan vatandaşların telefon numarası doğrulama işlemini gerçekleştirmek için izlemesi gereken adımlar ise şu şekildedir:

  • Sistemde yer alan “İletişim Bilgileri” bölümünde “Cep Telefonu” kısmına gelinmesi gerekmektedir.
  • Ardından cep telefonu numaranızı değiştirerek veya tekrar girerek sayfanın altındaki “Güncelle” sekmesine tıklamanız gerekmektedir.
  • Tarafınıza SMS ile gelen şifreyi sisteme girerek telefon numarası doğrulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

E-Devlet E-Posta Adresini Doğrulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet e-posta adresi doğrulama işlemi için öncelikle sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet Kapısı sistemine giriş kanallarını kullanarak giriş yaptıktan sonra izlemeniz gereken adımlar ise şu şekildedir:

  • Ana sayfada sağ üst köşede yer alan isminizin üzerine tıkladıktan sonra görüntülenen listeden “İletişim Seçenekleri” sekmesine tıklamanız gerekmektedir.
  • Görüntülenen ekranda yer alan “E-Posta Adresi” kısmına e-posta adresinizi girmeli ve sayfanın en alt kısmında yer alan “Güncelle” seçeneğine tıklamalısınız.
  • Girmiş olduğunuz e-posta adresinize mail gönderilecektir.
  • Gönderilen postada yer alan bilgileri sisteme girerek e-posta doğrulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

E-Devlet Cep Telefonu ve E-Posta Doğrulaması Ne İşe Yarar?

E-Devlet Kapısı iletişim seçeneklerini doğrulama işlemi, sistemde ulaşılabilir olmanız için önemlidir. Sisteme giriş yaparken belirlemiş olduğunuz şifreyi unutmuş olmanız durumunda “Şifremi Unuttum” seçeneğine tıklamanız halinde tarafınıza iletişim kanallarınız kullanılarak yeni şifre belirleme imkanı sunulmaktadır.

İletişim bilgilerinizin doğrulanmış ve güncel olmaması halinde ise PTT’ye giderek yeniden şifre almanız gerekmektedir.

Cep telefonu ve e-posta doğrulaması işlemlerinin bir diğer önemli yanı ise tarafınıza yapılacak bilgilendirmelerin iletişim kanalları üzerinden gerçekleştirilecek olmasıdır. Sistem üzerinden yapmış olduğunuz işlemler hakkında bilgilendirme telefonunuza veya e-posta adresinize yapılmaktadır. Bu nedenle sistemde kayıtlı telefon ya da e-posta adresi bulunması önemlidir.

E-Devlet Sistemine Nasıl Girilir?

E-Devlet Kapısı sistemine giriş işleminin gerçekleştirilebilmesi için sisteme giriş yapmak isteyen vatandaşın giriş kanallarından birine erişimi olması gerekmektedir.

E-Devlet Kapısı giriş kanalları şu şekilde sıralanabilmektedir:

Bankaların internet bankacılığı hizmetlerini kullanan vatandaşların sisteme giriş yapabilmek için izlemesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ linkine tıklayarak e-Devlet Kapısı giriş sayfasına ulaşım sağlamanız gerekmektedir.
  • Ardından görüntülenen ekranda yer alan “Giriş Seçenekleri” menüsünden “İnternet Bankacılığı” sekmesine tıklamanız gerekmektedir.
  • Karşınıza e-Devlet Kapısı’na giriş hizmeti sunan bankaların bir listesi çıkacaktır. Bu listeden internet bankacılığı hizmetini kullandığınız bankayı seçmeniz gerekmektedir.
  • Sistem sizi otomatik olarak seçmiş olduğunuz bankanın giriş sayfasına yönlendirecektir.
  • T.C. kimlik numaranızı ve bankanın internet bankacılığı kanalında kullandığınız şifreyi sisteme girdikten sonra doğrulama kodunu yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E-Devlet şifresi alma işlemi için PTT kurumuna başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Herhangi bir PTT şubesine T.C. kimlik kartı ile başvuruda bulunan vatandaşlar, 2 TL ücret karşılığında e-Devlet şifresi alabilmektedir. Şifre alma konusunda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

Bu doğrultuda şifrenizi unutmanız durumunda da tekrar ödeme yaparak şifre alabilmeniz mümkündür. Şifrenizi aldıktan sonra T.C. kimlik numaranızı ve PTT şifrenizi sisteme girerek e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapabilir, e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet Şifresini Telefondan Nasıl Alınır?

Telefon numarası ile e-Devlet şifresi alma işlemini gerçekleştirebilmek için e-Devlet giriş seçeneklerinden birine sahip olmanız veya sistemde kayıtlı cep telefonu numaranız bulunması gerekmektedir. E-Devlet sisteminde doğrulaması yapılmış cep telefonu bilgisine sahip olan vatandaşların giriş ekranına ulaştıktan sonra “Şifremi Unuttum” sekmesine tıklaması gerekmektedir.

Tarafınızdan kimlik tipi, seri no ve yakınınıza ait T.C. kimlik numarası gibi bazı bilgiler talep edilecektir. Ardından telefonunuza gönderilen SMS’i kullanarak yeni şifre belirlemesi yapabilmeniz mümkündür.

İnternet bankacılığı, mobil bankacılık ve elektronik imza seçeneklerinden birine sahip olan vatandaşlar ise şifre almak için sisteme bu kanallardan birisiyle giriş yapmalı ve şu adımları izlemelidir:

  • E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede yer alan isminize tıklamalı ve “İletişim Seçenekleri” sekmesine ulaşım sağlamalısınız.
  • Ardından cep telefonu numaranızı girmeli ve “Güncelle” sekmesine tıklamalısınız.
  • Tarafınıza gönderilen şifreyi sisteme girerek doğrulama işlemini tamamlamalısınız.
  • Ardından sistemden çıkış yapmalı ve tekrar giriş sayfasına ulaşarak “Şifremi Unuttum” sekmesine tıklamalısınız.
  • Tarafınızdan kimlik bilgileriniz talep edildikten sonra telefonunuza SMS gönderilecektir.
  • Kısa mesajda yer alan bilgileri sisteme girerek şifrenizi belirleyebilirsiniz.

E-Devlet Mobil İmza Nasıl Alınır?

E-Devlet mobil imza alma işlemi, mobil imza ile giriş yapmak isteyen vatandaşlar için önemlidir. Mobil imza hizmeti, GSM operatörleri tarafından sunulmaktadır. Bu hizmet ile yasal olarak ıslak imza hükmünde olan elektronik imzanızı oluşturabilmeniz mümkündür.

Mobil imza kişiye özel olarak sunulması ve kişinin kendi imzası niteliğinde olması nedeniyle, e-Devlet güvenli giriş kanalları arasında da yer almaktadır.

Mobil imzayı almak için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Öncelikli olarak operatörünüze ön başvuru yapmanız gerekmektedir.
  • GSM operatörlerinin ön başvurunuzu alabilmesi için SIM kartınızın mobil imza desteğine sahip olması gerekecektir. Aksi durumda öncelikle SIM kart değişikliği yapmanız zorunludur.
  • Ardından başvuru aşaması başlamaktadır. Vatandaşın bu aşamada kimliğini tanımlaması ve kimliğin kendisine ait olduğunu ispat etmesi gerekmektedir. Bu nedenle online başvurular yalnızca kameralı cihazlar ile yapılabilmektedir.
  • Başvurunuzun onaylanması halinde tarafınıza başlangıç parolası verilmektedir.
  • Başlangıç parolası ile şifrenizi belirleyerek mobil imzanızı aktive edebilirsiniz.

Mobil imzalar, GSM operatörleri tarafından aylık ücretlendirmeye tabi tutulan hizmetlerdir. Mobil imza hizmetlerinin ücretleri, operatörlerin kendi hizmet politikaları doğrultusunda belirlenmektedir. Bu nedenle mobil imza sahibi olmak istediğinizde kendi GSM operatörünüz ile iletişime geçerek ayrıntılı bilgi sahibi olmanız önemlidir.

E-Devlet'ten Hangi İşlemler Yapılabilir?

E-devlet'e nasıl giriş yapılacağına dair detaylar yazımızda yer alıyor. E-devlet'e giriş yapılmasının ardından hangi işlemlerin yapılabileceği ise vatandaşların aklına gelen sorular arasında bulunuyor. E-devlet üzerinden yapılabilecek işlemler şunlardır:

  • Başvuru Hizmetleri
  • Sorgulama Hizmetleri
  • Birden fazla kurumun hizmetleri birleştirilerek sunulan hizmetler
  • Belge Üretme Hizmetleri
  • Ödeme Hizmetleri
  • Bilgilendirme Hizmetleri
  • Abonelik Hizmetleri

Ayrıca e-Devlet ile sağlık bilgilerinin erişilebileceği ve hastane randevularının alınabileceği E-Nabız sistemine de giriş yapılabiliyor.

E-Nabız için Şifre Nasıl Alınır?

E-Nabız şifresi alma işlemleri, sağlık verilerine online olarak erişmek isteyen vatandaşlar tarafından merak edilen konulardan birisidir. Aşı randevuları, test ve tetkik sonuçları gibi pek çok hizmetin e-Nabız sistemi kapsamında sunulması, günümüzde e-Nabız sistemine giriş yapmayı zorunlu kılmaktadır.

E-Nabız sistemine e-Nabız şifresi, aile hekimi geçici şifresi, elektronik imza ve e-Devlet Kapısı giriş kanalları kullanılarak giriş yapılabilmektedir.

Şifre alma işlemi ise şu şekilde gerçekleştirilmektedir:

  • Öncelikle sisteme giriş yapmak isteyen vatandaşın e-Nabız ana sayfasına ulaşması ve “e-Devlet Üzerinden Giriş” sekmesine tıklaması gerekmektedir.
  • Ardından e-Devlet Kapısı girişi yapıldıktan sonra e-Nabız sistemine yönlendirme sağlanmalıdır.
  • E-Nabız sistemi ana sayfasında “Profil” kısmı bulunmaktadır. Buradan “Profil Ayarları” kısmına ulaşılmalıdır.
  • Profil ayarlarından e-Nabız şifresi oluşturma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

E-Devlet Şifresi Olmadan E-Nabız Sistemine Nasıl Girilir?

E-Nabız şifresine e-Devlet şifresiz giriş işlemi için sistem tarafından sunulan diğer giriş kanallarını kullanmanız gerekmektedir. E-Devlet Kapısı şifresi olmayan vatandaşlar, aile hekimlerine başvuru yaptıklarında, sisteme giriş yapmak için geçici şifreye ücretsiz olarak sahip olabilmektedir.

Aile hekimleri e-Nabız sistemi ana sayfasında yer alan “Aile Hekimi Girişi” sekmesine tıkladıktan sonra e-Devlet sistemine giriş yaparak vatandaş için geçici şifre hazırlamaktadır. E-Devlet sistemi şifresini unutan ancak cep telefonu ve e-posta doğrulaması yapan aile hekimleri, şifremi unuttum sekmesi üzerinden yeni şifre belirlemesi yaparak sisteme girebilmekte ve geçici şifre oluşturabilmektedir.

Editör: TE Bilisim