2021 devletten fakirlik (muhtaçlık) maaşı alma şartları sayesinde ekonomik durumu kötü olan kimseler aylık olarak fakirlik maaşı alabilmektedirler. Söz konusu fakirlik maaşı şartları yerine getirenler devlet ve devlet destekli vakıflar tarafından sunulan yardımdan yararlanabilirler.

Fakirlik Maaşı Nedir?

Fakirlik maaşı tanımı itibariyle ekonomik açıdan zor durumda olanlar için devlet destekli vakıflar tarafından verilen aylıktır. Muhtaçlık aylığı olarak da bilinen bu aylık geçimini sürdürmeyecek kadar maddi durumu kötü olanların, muhtaçlık sınırının altında yaşayanların gerekli şartları sağlamaları halinde başvuru yaptıkları bir yardım türüdür.

Fakirlik maaşı temelde 4 kişilik bir ailenin gıda ve mutfak masraflarının karşılanmasını sağlayacak düzeyde belirlenmiştir. Buna göre 18 yaşından büyük olan engelli bireyler ve 18 yaşından küçük engelli çocukları olan anne ve babaların yanında annesi ya da babası bulunmayan reşit olmayan yetim çocuklara aylık bağlanmaktadır.

Fakirlik maaşı aileden bir kişiye bağlanmakta olup aile içinde her birey için ayrı ayrı verilmemektedir. Fakirlik maaşının temel amacı belirtildiği gibi mutfak ve gıda masraflarının karşılanması üzerinedir.

Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir?

Fakirlik maaşı alacak kişiler belirli şartı yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu kapsamda en az yüzde 40 engeli olanlar ile anne ve babası vefat etmiş 18 yaşından küçük çocuklara verilmektedir. Söz konusu fakirlik maaşının verilmesi için en büyük şart da maddi durumun kötü olmasıdır.

Kişilerin maddi durumlarının kötü olduğunu gösteren belge ile başvuru yapmaları halinde maaş bağlanmaktadır. Ancak ailenin maddi durumunun iyileşmesi halinde verilmekte olan aylık kesilmektedir.

Bu kapsamda fakirlik maaşı verilecekler şu şekildedir;

  • Maddi durumu kötü olup;
  • En az yüzde 40 engelli kişilere bakanlar,
  • 65 yaş sınırı dolmuş ancak emekli olamamışlara,
  • Anne ve babasını kaybetmiş olan 18 yaş altı çocuklara, bu durumda ailesinden başka bakacak kimsesi olmama şartı aranır, çocuğun yakınları ya da akrabaları bulunuyorsa maaş verilmez,
  • Bu durumlarını belgeleyen kimselere fakirlik maaşı verilmektedir.

Fakirlik Maaşı Şartları Neler?

Fakirlik maaşı bağlanması için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Fakirlik maaşı alma şartları şu şekilde belirlenmiştir;

  • Muhtaç durumda olan çocuğun anne ve babasının hayatta olup olmaması, 18 yaşından küçükler için anne ve babanın vefat etmesi ve çocuğun da başka yakınının olmaması şartı aranır.
  • Engelli bireylere bakan ailenin bir arada yaşayıp yaşamadığı kontrolü sağlanır. Bu kapsamda engelli kişiler üzerinden fakirlik maaşı alınacaksa mutlaka bakımı yapılan kişi ailenin yanında olmalıdır.
  • Aile üyelerinin herhangi bir sosyal güvencelerinin olup olmadığına bakılmaktadır. Herhangi bir sosyal güvencenin olması halinde fakirlik maaşı bağlanmaz.
  • Ailenin bulunduğu haneye aylık olarak giren kazanç asgari ücretin üçte ikisini geçiyorsa bu durumda fakirlik maaşı verilmez.
  • Fakirlik maaşı alırken başka kurum ve kuruluşlardan da destek ya da yardım alıp almadığına bakılarak fakirlik maaşı şartları sağlanmış olur.

Bu şartlar bazı durumlarda esneyebilmektedir. Ancak göz önünde tutulması gereken nokta her ne kadar ismi fakirlik maaşı olarak yaygın şekilde biliniyor olsa da esasında bu destek muhtaç aylığı olarak bilinir ve bu aylık, mutfak giderlerini karşılayacak şekilde verilmektedir.

Bu yüzden yoksul olanların yaşamlarını tek başına geçirmelerini sağlayacak olan bir yardım tutarı değildir. Fakirlik maaşı yanında aile üyeleri başka sosyal yardımlardan da yararlanıyorlarsa bu durumda fakirlik maaşları kesilmez.

2021 Fakirlik Maaşı Ne Kadar?

2021 fakirlik maaşı tutarı asgari ücret üzerinden belirlenmiştir. 2021 yılında asgari ücret artışı yaşandığı için fakirlik maaşı da artış göstermiştir. Buna göre 2021 yılı boyunca uygulanacak olan fakirlik maaşı tutarı 1037 TL olarak belirlenmiştir.

Fakirlik maaşı almak için gerekli olan şartları sağlamanız halinde bu tutarı aylık olarak alabilirsiniz. Aylıklar her ay PTT ya da Ziraat Bankası şubelerine yatırılmaktadır. Başvurunun kabul edilmesi halinde başvuru yapanın adına hesap açılmakta ve her ay belirlenmiş olan tarihler kapsamında aylığını alması söz konusu olmaktadır.

Fakirlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Fakirlik maaşı başvuruları için farklı başvuru yöntemleri bulunmaktadır. Başvuru yapmak isteyenler öncelikle ikamet ettikleri bölgedeki Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne şahsen başvuru yapabilirler. Diğer bir başvuru yöntemi ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne posta aracılığı ile başvuru yapmaktır. Bu başvuruda gerekli olan belgeleri posta ile göndermek yeterli olacaktır.

Başvuru yapmak için kişilerin belirli belgeler talep edilmektedir. Bu belgeler arasında başvuru formuna gerekli olan bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Bunun için muhtaçlık belgesinin en üst kısmına başvuru yapan kişinin meslek bilgisi yer alır.

Aynı zamanda uyruğu ve nüfus kaydı da yazılmalıdır. Muhtarlıktan alınmış olan muhtaçlık belgesinin ve muhtarın doldurmuş olduğu ve kişinin muhtaçlık sınırında olduğu yazı da içeriğe eklenmelidir. Aynı şekilde formda yer alan ikamet bilgilerinin de eksiksiz bir şekilde tanımlanması önemli olmaktadır.

Daha sonra ise kişinin adı ve soyadı bilgileri gibi kimlik bilgilerine yer verilmeli, belgenin en alt kısmına ise başvuru tarihi ve imza yer almalıdır.


Fakirlik maaşı alamayanlar, "Kaymakamlıkların Para Yardımı" desteklerine başvurarak maddi destek sağlayabilirler


Fakirlik Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Fakirlik maaşı başvurusu için gerekli belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır. Bu kapsamda fakirlik maaşı belgeleri şu şekildedir;

  • Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınmış olan muhtaç aylığı yetim formu ya da muhtaç aylığı engelli formu,
  • T.C. kimlik kartı,
  • Başvuru engel yüzünden yapılıyorsa engellilik durumunun en az yüzde 40 olduğunu gösteren sağlık raporu ile başvuru yapılmaktadır.

Başvuru tarihi itibariyle engellilik yüzünden başvuru yapılması halinde sağlık raporunun güncel olması gerekmektedir. Bazı engel durumları daha sonradan geçebildiği için başvuru tarihi itibariyle engel oranını gösteren sağlık raporunun güncel olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Güncel olmayan sağlık raporu başvuru esnasında kabul edilmemektedir.

Engelli Maaşı Alan Muhtaçlık Aylığını Alabilir mi?

Engelli maaşını düzenli olarak alan vatandaşlar, muhtaçlık aylığı alamazlar. Engelli maaşı almayan ve geliri olmayan engelli vatandaşlarımız muhtaçlık maaşı alabilirler.

Fakirlik Maaşı Sorgulaması Nasıl Yapılır ?

Fakirlik maaşınızı sorgulamak için "Vakıflar Genel Müdürlüğü" yardım sorgulama hattı 0312 415 50 00 (10-Hat) arayarak maaşınızın durumunu hemen öğrenebilirsiniz.

Başvuru Formuna Nasıl Ulaşılır?

Fakirlik maaşı başvurusu yapmak için başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Başvuru formlarını bağlı bulunduğunuz muhtarlıktan alabilir ve muhtar yardımı ile doldurabilirsiniz. Bunun yanında Vakıflar Genel Müdürlüğü internet sitesinde de başvuru formuna ulaşmanız mümkün olmaktadır.

Başvuru formunda hangi alandan başvuru yapılıyorsa bu noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin engellilik yüzünden başvuru yapılıyorsa muhtaç aylığı engelli başvuru formu doldurulmalıdır.

Fakirlik Maaşı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fakirlik maaşı hakkında bilinmesi gerekenler sayesinde fakirlik maaşının nasıl alınmaya devam edeceği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Fakirlik maaşı belirtildiği gibi belirli şartları taşıyan kimseler için verilmektedir. Bu durumda bu şartların aylık almaya başladıktan sonra değişmesi halinde fakirlik maaşı da kesilmektedir.

Örneğin engelliliği yüzünden fakirlik maaşı alınıyor ve daha sonradan engelli kişinin durumu düzeliyor ve yüzde 40 engel oranının altına düşüyorsa bu durumda fakirlik maaşı kesilecektir. Fakirlik maaşı aynı zamanda anne ve babası vefat etmiş çocuklar için alınıyorsa, bu çocukların 18 yaşını tamamlamaları halinde kesilecektir.

Her iki durumda da haneye giren aylık kazanç tutarı asgari ücretin üçte ikisini geçmesi halinde yine fakirlik maaşı kesilmektedir. Bu durumların devam etmesi halinde ise fakirlik maaşı aylık olarak tanımlanmış olan hesap bilgilerine yatırılmakta ve kişiler PTT ya da Ziraat Bankası aracılığıyla maaşlarını alabilmektedirler.

Fakirlik maaşı başvurusunda hemen bulunmak için TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilisim