Bekçi çalışma saatleri, yapılan vardiya düzenlemesine göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda bekçilerin çalışma sistemi, önemli bir günün yaklaşmakta olmasıyla da yakından ilgilidir. Bayramlardan önce, önemli günlerde ve bayramlarda bekçilerin iş yükü artmaktadır. Bu nedenle çalışma saatleri, içinde bulundukları güne, duruma, ile ve görev tanımına göre değişiklik göstermektedir.

Bekçilerin Çalışma Saatleri Nedir?

Bekçilerin çalışmasında saatler, 12 saatlik vardiyalarla ayarlanmaktadır. Haftanın 6 günü, tek bekçi görevini sürdürebilmektedir. Her bekçinin haftada 6 gün çalışması ve 1 gün izin kullanması gerekmektedir. mesai değişimleri daima saat 7.00 ya da 19.00’da yapılır. Saat 07.00’da göreve başlayan bir bekçinin 19.00’da görevi bırakması gerekmektedir. bekçilerin görev başında uyuması, görev yerini terk etmesi, üslerine karşı gelmesi gibi durumlarda görevden alma söz konusu olabilmektedir.

Bekçi Alımında Şartlar Nelerdir?

Kişilerin bekçi olabilmeleri için gerekli şartlar şu şekilde sıralanabilir:
  • Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşı olmak şartı bulunmaktadır.
  • Bekçi olmak isteyen kişilerin 1.67 cm’den kısa olmaması gerekmektedir.
  • Bekçilik sınavlarına girecek kişilerin beden kitle indeksi önem taşımaktadır. Kişilerin boy- kilo oranlarıyla belirlenen beden kitle indeksleri 18- 27 arasında olması gerekmektedir.
  • Kişiler, en az lise ve dengi okullardan mezun olmuş olmalıdır. Bu konuda lisenin statüsü önemli değildir.
  • Askerliğin tamamlanmış olması, bekçilik alımlarında kriterler arasında yer almaktadır. Kişilerin askerlik hizmetlerini yerine getirmiş olması gerekmektedir.
  • Bekçi olmak isteyen kişilerin kamu haklarından mahrum kalmasına neden olacak herhangi bir suç işlememesi, kamu tarafından kısıtlanmaması gerekmektedir. bekçilik yapmak için kişilerin geçmiş dönemlerde aldıkları idari cezalar değerlendirilir.
  • Memuriyet için engel teşkil edecek hukuki bir durumla karşı karşıya kalınmaması gerekmektedir.
  • Kişilerin ve yakınlarının bağlantıları da bekçilik seçiminde etkilidir. Kişilerin terör grupları ile herhangi bir şekilde bağlantılarının bulunmaması gerekmektedir.

Bekçiler Ne Kadar Maaş Alır?

Bekçilerin aldıkları maaş, öğrenim durumuna göre değişiklik göstermektedir. Lise ve dengi okullardan mezun olmuş bir bekçinin maaşı, ortalama 4.352 TL ile 4.455 TL arasında değişiklik gösterecektir. 2 yıllık bir ön lisans programını bitirip bekçi olacak kişiler, 4.500 TL civarındadır. Bunun yanında 4 yıllık lisans programının tamamlanması ile kazanılacak para 4.700 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bunlar, bekçilerin mesleklerine ilk başladıklarında alacakları maaşlardır. Her yıl kıdem zammı alacak bekçiler, aynı zamanda enflasyonda meydana gelecek değişikliklerde de maaş farkı alabilmektedir. Bu nedenle bekçi maaşları, atlanmadan her yıl artar. Maaşa ek olarak bayram primi gibi prim durumları da söz konusu olabilmektedir. Bekçilik alımları, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından duyurulmaktadır. Yapılan duyurular üzerinden direkt olarak başvuruda bulunulabilir. Girilecek sınavın ücreti ödendikten sonra sınav işlemleri yapılır ve adaylar bekçilik sınavı ile bedensel sınava tabi tutulur.

Nasıl Bekçi Olunur?

Bekçi olmak için yapılması gereken, öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açılan ilanlara başvurmak olmalıdır. İlana başvuru gerçekleştikten sonra yazılı ve sözlü mülakat evrelerinden geçilmesi gerekecektir. Yazılı mülakat, üniversite sınavına benzer şekilde yapılmaktadır. Belirlenen günde, lise mezunları, ön lisans ve lisans mezunları için ayrı şekilde hazırlanan sınav soruları ile sınava girilmektedir. Yazılı sınavı geçebilenler açıklandıktan sonra sözlü sınava girilmektedir. Sözlü mülakat şeklinde ilerleyen bu sistemde, kişiler arası ilişkiler ve insan ilişkileri incelenmektedir. Son aşamada da bedensel yetenek sınavına girilir. Belirli bir mesafede koşma, mekik ve şınav çekme gibi etkinliklerle bedensel dayanıklılık test edilir. Tüm sınavları kazanan kişiler bekçi olabilecektir.

ING Bank Çalışma Saatleri, Kaçta Açılıp Kapanıyor?

UPS Kargo Çalışma Saatleri, Kaçta Açılıp Kapanıyor?

Allianz Sigorta Hasar Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim