Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aile hekimi sorgulama yapmak için farklı kanallar kullanılabilmektedir. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan aile hekimleri sağlık hizmetlerine daha kolay şekilde ulaşmayı sağlamaktadırlar. Her yaştan kişinin ilk sağlık müdahalesinin yapıldığı yerler aile sağlığı merkezlerinde aile hekimleri tedavi etme, ilaç ya da rapor yazma işlemlerinin yanında hastalık tanısı ve tedavi yöntemleri için yönlendirme de yapabilmektedirler. Özellikle hastaneye gidecek kadar büyük hastalıkların olmadığı durumlarda aile hekimleri hizmet vermektedirler. Çok yönlü hizmet anlayışları kapsamında aile hekimleri sağlık sorunlarının önlenmesi ve farklı hastalıkların tespit edilmesi amacıyla da hizmet vermektedirler. Bu yüzden aile hekimi sorgulama işlemleri önem taşımaktadır. Aile hekimi sorgulama yapmak için şu kanallar kullanılmaktadır;- E-devlet,
- E-nabız,
- Sağlık Bakanlığı çağrı merkezi,
- Operatörler üzerinden sorgulama işlemleri,
- Yakındaki aile sağlığı merkezine müracaat ederek aile hekimi sorgulama işlemleri yapılabilmektedir.
E-Devlet Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-devlet aile hekimi sorgulama işlemleri oldukça pratik ve hızlı şekilde yapılmaktadır. E-devlet üzerinden aile hekimi sorgulama yapabilmek için öncelikle e – devlet sistemine giriş yapmak gerekmektedir. Bunun için edevlet şifresi olmayanlar en yakın PTT şubesine başvuru yaparak sisteme giriş yapabilirler. Aile hekimi sorgulaması için sisteme giriş yapıldığında açılan ana sayfada arama kutusuna “aile hekim bilgisi” yazılarak aranmalıdır. Daha sonra aile hekiminin sorgulamasının yapılacağı sayfa ekrana gelecektir. Burada bilgileriniz güncel ise aile hekimi belirecektir. Bu noktada dikkatli olunması gereken nokta, güncel bir ikametgah adresi bulunmuyorsa, bilgiler eski adresinize yönelik çıkacaktır. Bunun için de ikamet değişikliği yapmak gerekmektedir. İkametgah değişikliği e – devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bunun için arama kutusuna “ikametgah değişikliği” yazarak arama yapabilir ve güncel bilgilerinizi girebilirsiniz. Aynı şekilde muhtarlıklar aracılığıyla da ikametgah değişikliği yapabilirsiniz. İkametgah değişikliği sonrasında yeni adres temel alınarak 5 iş günü içerisinde yeni aile hekimi ataması yapılacaktır. E – devlet ile yapılan aile hekimi sorgulama işlemlerinde aile hekiminden yararlanan kişinin adı ve soyadı, aile hekiminin adı ve soyadı, aile hekiminin bağlı olduğu aile sağlık merkezi adı, aile hekiminin bağlı olduğu aile sağlığı merkezinin açık adresi bilgilerine ulaşılmaktadır.Aile Hekimliği İlk Kaydı Nasıl Yapılır?
Aile hekimi ilk kayıt yapma işlemleri özellikle adres değişikliklerinde gerekli olmaktadır. Adrese yeni taşınılması ile birlikte hemen aile hekimi ataması yapılmamaktadır. Bu yüzden özellikle acil olarak aile hekimine gitmek, ilaç yazdırmak ve benzeri sebepleriniz bulunuyorsa bu durumda yeni ikamet adresinin yakınında bulunmakta olan aile sağlığı merkezine gidilerek durum açıklanarak kayıt işlemlerinin erkene çekilmesi mümkün olabilmektedir. Bunun için yanınızda kimliğinizin bulunması gerekmektedir. Başvuru sırasında aile hekimi tercih formu verilecektir. Bu form kapsamında aile hekimini tercih edebilir ya da formda yer alan aile hekimi fark etmez seçeneğini işaretleyerek otomatik aile hekimi atanmasını isteyebilirsiniz. Bu durumda dikkat edilmesi gereken nokta bu işlemlerin ikametgah değişikliklerinde söz konusu olmasıdır. Tatil ya da yolculuk gibi nedenlerden ötürü geçici şekilde yer değiştirmiş olanlar aile hekimlerini değiştiremezler. Böylesi durumlarda aile hekimine giderek durumu açıklayarak muayene olmak ya da diğer işlemleri yapmak mümkün olduğu gibi doğrudan hastanelere başvurmak da daha iyi bir çözüm sunabilecektir.E-Nabız Üzerinden Aile Hekimi Değiştirme Nasıl Yapılır?
Aile hekimi değiştirme ilgili mevzuat gereğince mümkündür. E-nabız sistemi üzerinden yapılacak değişiklik ile birlikte tercih edilmesi istenen aile hekimi bildirimi yapılabilmektedir. Ayrıca ikamet edilmekte olan yere yakın olan aile sağlığı merkezinden de aile hekimi değiştirme talebi yapılabilmektedir. Bunun için ise aile hekimi tercih formu doldurulması gerekmektedir. Form, online olarak ya da aile sağlığı merkezlerinden bizzat doldurulabilmektedir. Aile hekimi değişikliğinde bilgilerin doldurulması sonrasında forma 1 adet fotoğraf eklemek gerekmektedir. Aynı zamanda değişiklikte aile hekimleri arasından hangisinin tercih edildiği belirtilmeli, seçilmiş olan aile hekimi hakkında bilgilere de yer verilmelidir. Formun doldurulması ardından aile sağlığı merkezine form iletilerek değişim işlemi yapılabilir.AİLE HEKİMİNİ DEĞİŞTİR
Bunun yanında e-nabız uygulaması sayesinde de aile hekimini değiştirmek mümkün olmaktadır. Bunun için uygulamaya giriş yaptıktan sonra aile hekimine ait olan bilgilerin ve tercih edilmek istenen aile hekimine yönelik bilgilerin eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Ancak e – nabız üzerinden aile hekimi değiştirme işlemleri için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Buna göre kişiler 3 ayda 1 kez aile hekimi değişikliği yapabilirler. Ayrıca tercih edilecek olan aile hekiminin de hasta sayısı 4000’in üzerinde olmaması gerekmektedir. Aile hekimi değişikliği tarihleri de sisteme yansıması açısından önemlidir. Her ayın 5 ve 29’u arasında yapılacak olan değişiklikler, değişiklik talebinin olduğu gün işlemektedir fakat daha sonraki tarihlerde yapılan değişiklikler her ayın 5’inde işleme alınmaktadır. Aile hekiminin doluluk oranı da sistemde görülebilmektedir. Buna göre 4000’in üzerine hastası olan hekimler için kırmızı renk, 3.500 – 4000 arasında hastası olanların rengi sarı, 3500’ün altında hastası olan doktorların ise ekranı uygunluk durumlarını göstermek adına yeşil olarak gözükmektedir.E-Devlet Aile Hekimi Değişikliği Kaç Gün Sürer?
E-devlet üzerinden aile hekiminizi kolay bir şekilde ve kısa sürede değiştirebilirsiniz. 3 ay içinde maksimum 1 kez hekim değişikliği yapma hakkınız vardır. Kişilerin aile hekimi seçerken bölge sınırlaması bulunmamaktadır. Aile hekiminden memnun olmama ya da başka nedenler bulunduğu durumlarda aile hekimi değişiklik işlemlerinde 3 aylık bir bekleme süresi vardır.Aile Hekimliği Çalışma Saatleri, Kaçta Açılıp Kapanıyor?
Aile Hekimliği ve SGK İşyeri Bildirimi
Editör: TE Bilisim