Borçlanma Yapılabilecek Durumlar Nelerdir?
Borçlanılabilecek olan süreler 5510 sayılı kanunun 41. maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre borçlanmaya dahil olabilecek olan durumlar aşağıda sıralanmıştır:- Doğum yapan anneler hizmet borçlanması yapabilmektedir.
- Askerlik süresini erkeklerin borçlanabilme imkanı vardır.
- Doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri borçlanılabilmektedir.
- Sigortalı olmaksızın avukatlık stajı yapılan süre borçlanılabilmektedir.
- Sigortalı olduğu sürede tutuklu olan veya gözaltında olan kişiler, bu süreleri borçlanabilmektedir.
- Yurt dışında geçirilen süre için hizmet borçlanması yapılabilmektedir.
Sigorta Primine Esas Kazancın Alt ve Üst Sınırı Ne Kadardır?
2021 yılında belirlenen yeni asgari ücret baz alındığında; sigorta primine esas kazancın alt ve üst sınırı şöyledir:- Prime esas günlük kazancın alt sınırı 119.25 TL’dir. Aylık ise 3.577,50 TL olmaktadır.
- Prime esas kazancın üst sınırına bakıldığında; günlük 894.38 TL ve aylık 26.831,40 TL olmaktadır.
Doğum Borçlanması Yapabilmenin Şartları Nelerdir?
Doğum borçlanması için uyulması gereken koşullar şunlardır:- 4A, 4B veya 4C sigorta koluna ait olan sigorta başlangıcının; doğum yapılan tarihten önceye denk geliyor olması gerekmektedir. Doğumdan sonra sigorta başlangıcı olması durumunda, borçlanma yapılamamaktadır.
- Borçlanmanın yapılacağı süreçte, üzerinden doğum borçlanma parası ödenecek olan çocuğun yaşaması gerekmektedir.
- Maksimum 3 çocuk için doğum borçlanması ödenebilmektedir.
- Doğum yapılan tarihten sonraki 2 yıl için herhangi bir sigorta priminin ödenmemesi durumunda, borçlanma yapılabilmektedir. Ayrıca kısmi prim ödemesi yapılanlar da başvuru yapabilmektedirler. Sadece ödenmeyen kısmın ödemesini yapabilmektedirler.
- Borçlanma tutarları dönemin asgari ücretine göre değişiklik göstermektedir.
2021 Doğum Borçlanma Tutarı Ne Kadardır?
2021 yılında yükselen asgari ücret ile beraber doğum borçlanması için belirlenen tutar da artış göstermiştir. Asgari ücret üzerinden hesaplandığında; 1 aylık doğum borçlanma tutarı 1.144,80 TL, 1 yıllık borçlanma tutarı 13.737,60 TL ve 2 yıllık borçlanma tutarı da 27.475,20 TL olmaktadır. Doğum borçlanmasının tutarının, tebliğ tarihinden sonraki 1 ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Borçların zamanında ödenmemesi durumunda borçlanma başvurusu iptal edilmektedir ve yeniden başvuru yaparak işlem başlatılması gerekmektedir.Çocuk Sayısına Göre Ne Kadar Doğum Borçlanması Yapılır?
Her çocuk için 2 yıllık doğum borçlanması yapılabilmektedir ve maksimum 3 çocuk için doğum borçlanması yapılabilmektedir. Çocuk sayısına göre doğum borçlanma tutarları ise şu şekildedir:- İlk çocuk için 2 yıllık borçlanma yapacak olan kişiler toplamda 720 gün borçlanmaktadırlar. Toplamda 2 yıllık borçlanma tutarı 27.475,20 TL olmaktadır.
- 2 çocuk üzerinden doğum borçlanması yapacak olan kişiler; 1.440 prim günü borçlanmaktadır ve 54.950 TL ödemeleri gerekmektedir.
- 3 çocuk sahibi olanların borçlanabilecekleri prim günü sayısı 2.160’dır. Ödemeleri gereken borçlanma tutarı ise, 82.425 TL’dir.
2021 Askerlik Borçlanma Tutarı Ne Kadardır?
Tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödenmesi gereken askerlik borçlanması için SGK günlük borçlanma tutarları aşağıdaki gibidir:- 1 aylık, yani 30 günlük borçlanma tutarı 1.144.80 TL’dir.
- 6 aylık askerlik borçlanması 180 prim günü üzerinden hesaplanmaktadır. 6.868,80 TL ödeme yapılmalıdır.
- 360 prim günü, yani 1 yıllık borçlanma tutarı 13.737,60 TL’dir.
- 18 aylık askerlik borçlanması, 540 prim gününe tekabül etmektedir. 20.606,40 TL’dir.
Yurtdışı Borçlanmasının Koşulları Nelerdir?
Yurtdışı borçlanması yapacak olanların sağlamaları gereken şartlar aşağıda belirtilmiştir:- Yurtdışında yaşanan ve çalışılan süre içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerekmektedir.
- Türk vatandaşı olunması, yurt dışı borçlanması yaptırabilmek için zorunlu bir durumdur. Ancak herhangi bir sebep dolayısı ile vatandaşlıktan çıkartılan kişilerin bu durumu yazılı istekle bildirmeleri gerekmektedir. Yurt dışında yaşıyor olmasına rağmen, sonradan Türk vatandaşı olanların başvuruları değerlendirmeye alınmamaktadır.
- SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı olmak üzere istenilen sigorta kolu üzerinden prim ödemesi yapılabilmesi mümkün olmaktadır.
- En az 3.600 prim günü ile 5.000 prim günü arasında bir sürede borçlanma yapılmalıdır.
Yurtdışı Borçlanması Yapabilmek İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
Yurtdışı hizmet borçlandırması yapacak olanların başvuru esnasında sunması gereken evraklar aşağıda verilmiştir:- Yurt dışında çalıştığı süreye ait olan hizmet cetvelini veya sigorta kartlarını sunması gereklidir.
- Çalışılan iş yerine ait belgelerin kamu kurumları tarafından düzenlenmesi istenmektedir.
- Hizmet belgeleri talep edilmektedir. Bu belgeleri, çalışılan iş yerinin bağlı olduğu belediyeler düzenlemektedir.
- Çalışılan süreyi belgelemek için vergi dairelerinden evrak alınmalıdır.
Yurtdışı SGK Günlük Borçlanma Tutarı Ne Kadardır?
Yurtdışı borçlanması yapacak olan bir kişinin SGK’ya günlük borçlanması gereken tutar 38.16 TL olmaktadır. Bu alt limit üzerinden ödenen borçlanma tutarıdır. Ancak üst limit üzerinden borçlanma yapacak olanlar ise; günlük borçlanma tutarı olarak 248.04 TL ödemelidir.Bağ-Kurluların SGK Borçlanma Tutarları Ne Kadardır?
Bağımsız çalışan Bağ-Kurluların aylık prim oranları 1.235 TL’dir. Ayrıca primlerin düzenli olarak ödenmesi durumunda; teşvik amacı ile 5 puan indirim yapılmaktadır ve ödenmesi gereken tutar 1.005.19 olmaktadır. Tarım faaliyetleri sürdüren Bağ-Kurlular için ise; ödenmesi gereken prim tutarı 30 gün üzerinden hesaplanmamaktadır. Prime esas günlük kazancın 27 katı üzerinden borçlanma tutarı hesaplanmaktadır.İsteğe Bağlı Sigortalıların SGK Borçlanma Tutarları Ne Kadardır?
İsteğe bağlı sigorta ödemesi yapacak olanlar Bağ-Kur sigorta koluna bağlıdır. Prime esas aylık kazançlarının %32’sini prim olarak ödemeleri gerekmektedir. 2021 yılı için bir aylık borçlanma tutarı 1.144 TL olmaktadır. Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamında sigortalı olarak gösterilmektedir. Ödemeleri gereken prim tutarı ise; prime esas günlük kazancın alt sınırının %2’si olarak hesaplanmaktadır.Genel Sağlık Sigortası SGK Günlük Borçlanma Tutarı Ne Kadardır?
Genel sağlık sigortası primini ödemekle yükümlü olanlar ve olmayanlar bulunmaktadır. Hane içerisinde kişi başına düşen gelir hesaplandığında; bu tutarın dönemin asgari ücretinin 1/3’ünden daha az olması durumunda, devlet ödenmesi gereken primleri karşılamaktadır. 2021 yılında gelir testi yaptıran bir kişi için, hanede kişi başına düşen gelirin 1.192 TL’den az olması durumunda; devlet genel sağlık sigortası primini karşılamaktadır. Geri kalanlar ise borçlanma ile ödeme yapmalıdır. Genel sağlık sigortası için SGK günlük borçlanma tutarı, aylık borçlanma tutarı ise 108 TL’dir.Yaşlılık Aylığı (Maaşı) Ve Başvuru Şartları Nelerdir ?
Evlilik Yardımı Ne Kadar, Şartları Nelerdir?
Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Ne Kadar, Nasıl Alınır?
Editör: TE Bilisim