Süt parasının miktarı her yıl asgari ücret baz alınarak hesaplanır. 2021 yılı için ödenen süt parasının miktarı 232 TL’dir. Süt parası halk arasında emzirme parası olarak da bilinen ve belli şartlar dahilinde olan doğum yapmış kadınlara verilir. Ülkemizde Aile, çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından vatandaşlara sağlanan yardımlardan biridir. Annelere yönelik olan bu yardımda doğum yapmanın ardından verilir. Çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamak için devletin sağladığı bir maddi destektir. Aylık olarak alınan bir ödeme değildir. Bir kereye mahsus olacak şekilde alınabilen bir yardımdır. Gerekli kurumlara başvuru yapan kişiler 232 TL emzirme ödeneğini alabilir.

Süt Parası Nasıl Alınır?

Süt parası almak için kişinin bazı şartları tamamlıyor olması gerekir. Öncelikle doğum yapan annenin SSK’lı ya da Bağ-kur’ lu şekilde çalışıyor olması gerekir. Bunun yanından annenin kendisi çalışmıyorsa eşinin SSK’lı ya da Bağkur’ lu olarak çalışıyor olması gerekir. Süt yardımı almak isteyen kişilerin herhangi bir kuruma başvuru yapması gerekmez. Bu yardım diğer pek çok devlet yardımından farklı olarak bir başvuru yapılmadan kişiye verilir. Başvuru şartı bulunmayan yardım doğum kaydınızın SGK kaydınıza işlenmesinin ardından size tanımlanır. Doğum kaydınız sisteme girildikten sonra paranız belli bir süre içinde otomatik şekilde hesabınıza yatar. Emzirme parası için başvuru şartları kaldırılmıştır. Paranızın yatıp yatmadığını sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. PTT şubelerinden yatan paranızı çekebilirsiniz. Doğum yapan kişiler ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan başka yardımlardan da yararlanabilir. Bakanlık tarafından verilen yeni doğan bez ve mama yardımı, doğum yardımı bu yardımlardandır. Ayrıca anneler doğumdan sonra belli şart kapsamında yarım gün çalışma ödeneği alabilir.

Süt Parası Kimlere Verilir?

Süt parasının verildiği kişiler öncelikle 4A ve 4B şekilde sigortalı olarak çalışan annelere verilir. Aynı zamanda 4A ve 4B sigortalı olan erkeklerin eşleri çalışmasalar da bu yardımdan yararlanabilirler. Emzirme parası SSK’lı olarak çalışan kadınlara verilir. Ayrıca SSK’lı olarak çalışan erkeklerin eşlerine de bu yardım verilir. Annelere yapılan ödeme bir defalık olarak verilir. Her anne bu yardım hakkından faydalanamaz. Ödeneği almanın şartlarını da yerine getirmek gerekir. Bu şartlara uygun kişilere devlet emzirme parası desteği alır. Emzirme parası almak için resmi nikahlı olmak gerekir.

Emzirme Ödeneği Almanın Şartları Nelerdir?

Emzirme ödeneğinin şartlar tamamlanıyorsa başvuru koşulu olmadan bu yardımdan yararlanılabilir. Bakanlığın verdiği 232 TL’ lik yardımı almak için öncelikle sigortalı olmak önemlidir. Her anne olan kişinin bu yardımdan yararlanma hakkı yoktur. Emzirme ödeneği almak için gerekli olan şartlar şu şekilde sıralanabilir:
  • Kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.
  • Kişi 4C emekli sandığına bağlı olmamalıdır.
  • Kadının sigortalı olarak çalışması gerekir. Kadın çalışmıyorsa eşi sigortalı olarak çalışıyor olmalıdır.
  • Kişinin en az 120 gün ücretli şekilde çalışmış olması gerekir.
  • Çocuk beş yaşını doldurana kadar süt parası ödeneği alınabilir.
  • Doğumu gerçekleşen çocuk 2015 tarihinden sonra dünyaya gelmiş olmalıdır.
  • Ödeme almak için doğumun gerçekleşmiş olması gerekir. Doğum sonucunda bebeğin hayatta kalmış olması gerekir.
  • Doğumdan 56 gün önce ve 56 gün sonra işyerinde çalışmamak gerekir. Yani toplanda 112 gün çalışmak kesinlikle yasaktır.
  • Bu ödemeyi sadece anneler çekebilir, babaların ödemeyi çekme izni yoktur.
  • SSK’lı çalışan annelerin eşleri için de ayrıca bir ödeme yapılmaz.

Süt Parası Başvurusunu Nereye Yapılır?

Süt parası başvurusu yapılmasına gerek yoktur. SGK artık süt parası için başvuru yapma şartı aramıyor. Kurumlara herhangi bir belge ile başvuruya gerek kalmadan sistemde görülen bilgilerle emzirme ödeneği hakkı elde ediliyor. Çalışma koşullarına sağlamış olan annelere ya da eşi doğum yapan erkeklere bu maddi yardım başvuru yapılamadan veriliyor. İş yerinizden bir belge almanıza gerek yoktur. 232 TL şeklinde belirlenen yardım miktarını internetten sorgulayarak paranızı alabilirsiniz. Sorgulama işlemini e devlet üzerinden yapabilirsiniz. Paranızı alırken PTT şubelerine gitmeniz gerekir.

Emzirme Parası Nereye Yatar?

Emzirme parasının yattığı yer PTT şubeleridir. Doğum yapan ve gerekli olan şartları kapsayan kişiler bu yardımdan faydalanabilir. Bir başvuru yapmaya gerek duyulmaz. Kişi parasının yattığını öğrendiğinde nüfus cüzdanıyla PTT şubesine giderek parasını çekebilir. Daha önce aldığınız bir devlet yardımı için tanımlanmış bir banka hesabınız varsa paranız buraya da yatabilir. Bu ödeme her ay yapılan bir yardım değildir. Tek seferlik olarak alınabilir.

Süt Parası Ne Zaman Yatar?

Süt parasının yattığı zaman her ayın 8’ i ile 14’ ü arasındadır. Bu tarihler arasında para ödemesi hesaba yatırılır. Kişi şartları tamamlıyorsa doğum gerçekleştikten bir ay sonra ödeme alabilir. Doğumdan sonraki ayın 8 ile 14 tarihlerinde sorgulama yaparak parasının yatıp yatmadığını öğrenebilir. Süt parası almaya hak kazandıysanız kimlik belgenizle PTT şubelerinden parayı çekebilirsiniz.

Memur Süt Parası Alabilir mi?

Memurların süt parası alma hakkı yoktur. Emzirme ödeneği 4/A’ lı sigortalıların ve 4/B’ li sigortalıların hizmet akdine tabi şekilde çalıştıkları için yararlandıkları bir yardımdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğindeki kamu memurları kendi kurumlarına ödeme yaparlar. Bu nedenle doğum için emzirme ödeneği alma hakları bulunmaz. Memurlara devlet tarafından değil ama kendi kurumlarından ödeme yapılabilir. Bunun için çalıştığınız kurumun Personel Hizmetleri birimi ile görüşmeniz gerekir. Emzirme ödeneği memurlar dışındaki sigortalı şekilde çalışan kadınları kapsar. Aynı zamanda anne çalışmıyor olsa bile babanın sigortalı çalışması bu ödemeyi almak için yeterlidir.

Emekliler Süt Parası Alabilir mi?

Emeklilerin süt parası alması durumu söz konusu değildir. Bu yardım hakkı emeklileri kapsamaz. Hem emekli kişiler hem de bağ-kur borcu olan kişiler emzirme parası alamaz. Emzirme parası almak isteyen kişilerin doğumdan önce resmi olarak evlenmiş olması gerekir. Evlilik içinde sadece annelerin emzirme parası alma hakkı bulunur. Babaların böyle bir hakkı yoktur. Bu yardım doğum parası yardımı hariç olarak annelere yapılır. Emekli olan kişiler, memur olan kişiler emzirme parası yardımından yararlanamaz. Sigortalı olarak çalışan anne babalar bu yardımı başvuru koşulu olmadan alabilir. 232 TL olan yardım PTT şubelerinde ya da kayıtlı banka hesaplarına yatar.

2021 Süt Parası Sorgulama

Süt parası sorgulama işlemi yapılarak para yardımı sonucunu öğrenebilirsiniz. Süt parası sorgulama işlemini farklı yollardan yapabilirsiniz. Sorgulama işleminden sonra paranızı PTT şubelerinden alabilirsiniz. Aynı zamanda daha önce devlet destekli bir yardım aldıysanız kayıtlı olan banka hesabınız üzerinden de parayı çekebilirsiniz. Parayı çekmek için kimlik belgenizi de yanınızda getirmiş olmalısınız. Yardım sonucunuzu şu yöntemleri kullanarak öğrenebilirsiniz:
  • Devlet kurumlarıyla ilgili birçok işlemde kolaylık sağlayan e-devlet sistemi emzirme parası öğrenirken de kullanılır. Kullanıcı bilgilerinizi girdikten sonra sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulamanın sonucunuza göre PTT şubelerinden paranızı alabilirsiniz.
  • Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün internet adresini kullanarak sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Sitedeki yönlendirmeleri takip ederek sonucunuzu öğrenirsiniz.
Son olarak ise Alo 170 numaralı Sosyal Güvenlik Kurumu hattını arayabilirsiniz. Bu hattı aradıktan sonra emzirme parası sonucunu sorgulayabilirsiniz.

Annelerin Süt Parası Alma Şartları

Annelerin süt parasını hak edebilmeleri için gerekli şartlar aşağıda açıklanmıştır:
  • Süt parası almak isteyen kadının canlı bir doğum gerçekleştirmiş olması gerekmektedir.
  • SSK sigorta koluna bağlı olarak bir iş yerinde çalışıyor veya çalışmış olmaları istenmektedir.
  • Doğum gerçekleşmeden önceki 1 yıl içerisinde en az 120 prim gününün ödenmiş olması talep edilmektedir.
  • Çalışan annelerin süt parası başvurusunda, babaların çalışıp çalışmamaları başvuru durumunu etkilememektedir.

Babalar İçin Süt Parası Başvuru Şartları

Babaların süt parası başvuru hakkı kazanabilmeleri için sağlanması gereken koşullar aşağıdadır:
  • Eşi canlı bir doğum gerçekleştiren babalar başvuru yapabilmektedirler.
  • Babaların başvuru yapabilmeleri için eşlerinin sigortalı bir işte çalışmıyor olması gereklidir.
  • Başvuru sahibi babadan SSKlı olması talep edilmektedir.
  • Doğumdan önceki bir yıl içerisinde 120 güne kadar prim ödemesinin yapılmış olması gereklidir.

SGK Süt Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Başvuru yapılan ve bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumu başta olmak üzere bütün SGK binalarına gidilebilmektedir. Kimlik belgesi ile gidilmesi durumunda; görevliye süt parası sorgulaması yapmak istendiği söylenmelidir. Ardından görevli süt parası ile ilgili istenen bilgileri vermektedir.

Telefon Aracılığı İle Süt Parası Sorgulaması

Alo 170 hattının aranması sonucu temsilciye, süt parası sorgulaması yapmak istendiği söylenmelidir. Kimlik doğrulaması amacı ile birkaç soru sorulmaktadır. Bu sorulara doğru cevap verilmesi halinde, sorgulama sonuçları kişi ile paylaşılmaktadır.

E-Devlet Aracılığı İle Süt Parası Sorgulaması

Süt parası sorgulaması için izlenmesi gereken adımlar aşağıda verilmiştir:
  • https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
  • Ardından ana sayfanın sağ üst köşesindeki giriş yap butonuna tıklanmalıdır.
  • Açılan sayfadan kimlik doğrulaması yapılabilmesi için 5 farklı seçenek sunulmaktadır. Mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı gibi seçenekler ile giriş yapılabileceği gibi; müşterisi olunan bankanın internet bankacılığına girerek de e-devlet sistemine giriş yapılabilmektedir. Ayrıca 2 TL karşılığında PTT şubelerinden kapalı zarfta e-devlet şifresi alınabilmektedir ve bu şifre ile giriş yapılabilmektedir.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler menüsüne girilmelidir.
  • E-hizmetler menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.
  • Ardından Şahıs Ödemeleri Sorgulama seçeneği seçilmelidir ve açılan sayfadan süt parası sorgulama sonucu görülebilmektedir.

SÜT PARASI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Süt Parası İçin Zaman Aşımı Süresi Var Mıdır?

Süt parası almak isteyen kişilerin zaman aşımı süresine dikkat etmeleri gereklidir. Hak düşürücü süre, süt parası için 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bebeğin doğum tarihinden itibaren 5 yıl geçer ise; bu durumda süt parası talep etme hakkı düşmektedir. Örnek vermek gerekir ise; 2016 yılının şubat ayında doğum yapan bir anne, 2020 yılının ocak ayında başvuru yapması durumunda süt parası alabilmektedir.

Süt Parasını Alabilmek İçin Resmi Nikah Şartı Bulunur Mu?

Süt parası almak isteyenlerin resmi nikah ile evli olup olmadığının önemli olduğu bir durum bulunmaktadır. Çalışmayan anneler eğer sigortalı eşleri üzerinden süt parası almak ister iseler; bu durumda anne ile babanın resmi nikah ile evli olması gerekmektedir. Ayrıca resmi nikah tarihinin çocuğun doğduğu tarihten önce olması şartı da aranmaktadır. Ancak çalışan anneler süt parası almak istediklerinde; çocuğun babası ile aralarında resmi nikah olması zorunluluğu bulunmamaktadır.

İşten Çıkarılan SSKlılar Süt Parası Alabilirler Mi?

Doğumun gerçekleştiği tarihte işten çıkmış veya çıkarılmış olunsa dahi süt parasını alabilmek mümkün olmaktadır. İşten çıkarılmış olanların süt parası alabilmeleri için sağlanması gereken şartlar ise aşağıda sıralanmıştır:
  • İşten çıkarıldıktan sonraki 300 gün içerisinde çocuğun doğması halinde süt parası alınabilmektedir.
  • Çocuğun doğmasından önceki 15 ay içerisinde ödenmiş 120 prim günü olması gerekmektedir.

Evlilik Yardımı Ne Kadar, Şartları Nelerdir?

PTT’den Doğum Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim