Kamu bankalarının konut kredisi faiz indirimlerinden sonra gayrimenkul alım ve satımları yeniden hız kazandı. Konut sahibi olmak isteyenler, 2020 tapu masrafları hakkında internet üzerinden araştırmalara başladı. İşte 2020 yılında gayrimenkul alımlarında karşılaşılan tapu masrafları ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Tapu Harcı Nedir?

Tapu harcı ya da halk arasındaki tabiri ile tapu masrafı, satışı tamamlanan tüm gayrimenkuller için (konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb.) tapuda beyan edilen satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında hesaplanan harçtır. Tapu harcı, beyan edilen satış bedeline göre yapıldığı için tapu işlemi sırasında düşük bir bedel beyan ederseniz daha düşük tapu harcı ödersiniz.

2020 Tapu Harcı Ne Kadar?

2020 yılı tapu harcı tutarı, alım ve satım sürecinde taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça alıcı ve satıcıdan eşit olarak alınmaktadır. Tapu harcı; hem alıcıdan hem de satıcıdan gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 2’si oranında tahsil edilir.

Tapu Harcı Örnek Hesaplaması Nasıldır?

2020 yılında konut satın almak isteyen bir kişi, örnek olarak 200 bin TL değerinde bir ev satın aldığında;
  • 000 TL / 1.000 = 200
  • 200 x 20 = 4.000 TL
şeklinde hesaplandığı gibi, alıcı tarafından 4 bin TL ve satıcı tarafından 4 bin TL olmak üzere toplam 8 bin TL  tapu harcı ödemesi yapılmalıdır.

2020 Tapu Harcı Döner Sermayeye Bedeli Ne Kadar?

Tapu işlemleri sırasında tapu harcı dışında ek olarak döner sermaye bedeli de ödenmelidir. 2020 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 157 TL ve ilave hizmet bedeli 21,50 TL olmak üzere toplam 178,50 TL olarak belirlenmiştir. Taraflarca aksi kararlaştırılmadığı sürece, genel usul olarak tapu harcı döner sermaye bedeli, konut satan değil alıcı tarafından ödenmektedir.

Tapu Harcı İndirimi Ne Kadar?

5 Mayıs 2018 tarihinden geçerli olarak Bakanlar Kurulu kararınca binde 40 (yüzde 4) olarak alınan tapu harcını "kat irtifakı veya mülkiyetine sahip" konut ve iş yerlerinde binde 30'a (yüzde 3'e) indiren tapu harcı indirim kararı, 31.12.2019 tarihinde sona ermiştir. Dolayısıyla 1 Ocak 2020 tarihinden sonraki konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb. gayrimenkul alım satımlarında alıcı ve satıcı tapu harcı toplamı binde 40 (yüzde 4) olarak uygulanacaktır.

Tapu Harç Bedeli Nereye Yatırılır?

Tapu harç bedeli ödemeleri, gayrimenkulün satış işlemlerinin yapılacağı yerin bağlı olduğu vergi dairesine yapılabilirken bunun yanı sıra ilgili tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalara da yatırılabilir. Ödenecek tutar ile ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri tapu müdürlüğü tarafından kısa mesaj yolu ile alıcı ve satıcıya bildirilmelidir.

Tapu Harcı Hangi Bankalara Ödenir?

Gelir İdaresi'nin online işlemleri üzerinden tapu harç bedeli ödemek isteyenler; Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT hariç tüm bankların kredi kartı ile ödeme işlemini yapabilirler. Şube üzerinden tapu harcı ödemesi yapmak istiyorsanız, şu bankaların şubelerini kullanabilirsiniz:
  • Ziraat Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Halk Bankası
  • Vakıflar Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası
  • PTT
  • Emlak Katılım Bankası

İşyeri veya Konut Satış Fiyatı Tapuda Düşük Gösterilebilir Mi?

Vatandaşlar daha az vergi ödemek amacıyla, konut satış fiyatını gerçekte olduğundan daha düşük gösterebilmektedir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile göre emlak vergisi değeri belirlenmekte olup satışlarda en düşük bu bedelin beyan edilmesi zorunludur. Gayrimenkul satış işlemlerinde 2020 tapu masrafları düşük olması için düşük bedel gösterilmesi yasal bir suç olup tespit edilmesi durumunda vergi cezası kesilmektedir.
Editör: TE Bilisim