Bu yazımızda sosyal güvenlik bölümünden mezun olanların ne gibi iş imkanlarının olduğu, KPSS, DGS sınavları ile neler yapabilecekleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Umarız sosyal güvenlik bölümünde okuyan ve mezun olanlara yol göstermiş, yardımcı olmuş oluruz...
Dünyada büyük öneme sahip olan sosyal güvenlik Türkiye'de sosyal güvenliğin yeniden yapılanması ile önem kazanmaya başlamıştır. Değişen, gelişen ve öne çıkmaya başlayan sosyal güvenlik ile konusunda uzman, tecrübeli ve deneyim sahibi personellere ihtiyacı da ortaya çıkmaktadır.
Sosyal güvenliğin bu personel ihtiyacı sebebiyle bazı üniversitelerde "Sosyal Güvenlik Bölümü" olarak ön lisans programları açılmıştır. Bölümün açılması bu konudaki büyük bir eksikliği gidermiştir fakat önemli olan açılan bölüm ile ilgili iş imkanlarının sağlanmasıdır. Bu bölümde okuyan öğrencilerin okudukları bölüm üzerine çalışmaları, okulda öğrendikleri teorik bilgiyi pratiğe çevirebilmeleri oldukça önemlidir.
Sosyal Güvenlik Bölümü Mezunları Ne Şekilde İstihdam Edilebilir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı birimlerde bunlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilecekleri gibi özel sektör de iş imkanı bulabilirler.
Özel sektörde; işletmelerde çalışan personelin sosyal güvenlik işlemleri, personel özlük işlemleri, bireysel emeklilik, hayat sigortası gibi işlemleri yapan birimlerde görev alabilirler.
Kamuda ise herhangi bir kamu kurumunda KPSS ile memur olarak atanma imkanı bulunmaktadır. Sosyal güvenlik mezunlarının işine yarayan alım genellikle SGK tarafından yapılmaktadır. SGK'nın alımları bu bölüm öğrencileri için büyük avantaj sağlamaktadır çünkü diğer kamu kurumları memur alırken bütün ön lisans mezunları arasında sıralama olurken, SGK sadece bu bölüm mezunlarından aldığında yalnız sosyal güvenlik mezunları arasında bir yarış olmaktadır. KPSS ile alımlarda 2015/1 atamasında Sosyal Güvenlik Kurumu bu bölüm öğrencilerinden 139 kişilik alım yapmıştır.
Kamuda memur olmak isteyen iki yıllık sosyal güvenlik bölümü mezunları ön lisans için ÖSYM tarafından yapılan KPSS'ye girerek yeterli puanı alarak atama kadrolarının açıklanmasını bekleyecekler.
DGS ile Geçiş Yapma İmkanı
Sosyal güvenlik bölümünden mezun olanlar ayrıca DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Sosyal Hizmetler lisans bölümüne geçebilirler.
Lisansta sosyal hizmetler bölümünü bitirip memur olmak isteyenlerin, kamuda çalışmak isteyenlerin lisans KPSS'ye girmeleri gerekecek.
Sosyal güvenlik mezunları için yeni iş imkanları, yeni iş sahaları açılması dileğiyle...
*