Sıfır otomobil satışlarında son zamanlarda aksesuarlı araç satışları araç almak isteyenlere bir zorunluluk gibi öne sürülüyor. Halbuki araç satın alımlarında aksesuarlı olarak araç satmak tüketici hakları bakımından hak ihlali olarak değerlendiriliyor.

Aksesuarlı Araç Satışları Arttı

Koronavirüs salgını yüzünden otomobil fabrikaları geçici olarak işlerine ara vermeleri sonucunda sıfır kilometre araç alımlarında çeşitli zorluklar yaşanıyor. Otomobil almak isteyenler uzun bir zamandır sıfır araç bulamazken, salgının dünya genelinde normalleşme göstermesinin ardından otomobil firmaları sıfır araçları tüketici ile buluşturuyorlar. Ancak otomobil almak için bayilere gidenler otomobil bulmaları halinde yüksek rakamlar ile aksesuarlı araç almak durumunda kalıyorlar. Otomobil bulamayanlar ise yeni gelecek sıfır araçlar için listeye yazılıyorlar. Bayiler sıfır araçların uzun zamandır bulunmadıkları için zarar ederken, oluşan bu zararı bir nebze aksesuarlı araç satarak kapatmaya çalışıyorlar. Çünkü aksesuar fiyatları tamamen bayiler tarafından belirleniyor. Buna göre en sık müşterilere sunulan aksesuarlar; Seramik kaplama, spolier, kapı eşikleri, tampon ekleri, ön-arka park sensörü, cam filmi gibi ürünler oluyor. Bu aksesuarları araçlarında istemeyenlere ise bayiler araçların ancak bu aksesuarlar ile satıldıklarını belirtebiliyorlar.

Aksesuar İstenmiyorsa Şikayet Edilmeli

Bayiler aynı zamanda sıfır araç alırken peşin ya da kredi ile otomobil almak isteyenlere de çeşitli zorluklar çıkarıyor. Sadece takas ile otomobil alımına onay veren bazı bayiler bulunduğu gibi bayiler alıcının hem aracının fiyatını düşürüyor ve takasa dahil ediyor hem de aksesuar kapsamında yüksek kâr da sağlamış oluyorlar. Bu durumda takas kapsamında aldıkları aracı da ikinci el piyasasında satışa çıkaran bayiler son derece yüksek kâr elde ediyorlar. Böylesi durumlara maruz kalanların ise şikayet etme hakları bulunuyor. Aksesuarlı otomobil almak istemedikleri halde kendilerine zorla aksesuarlı araç satılan ya da araçları satmak için aksesuar şartı koşan bayiler Tüketici Hakları Mahkemesi’ne şikayet edilmeli. Mahkemenin yapacağı inceleme sonrasında haksız dayatma ya da uygulama olması halinde ilgili bayilere ceza kesiliyor. Aynı şekilde sadece takas yöntemi ile satış yapmak da mahkeme tarafından haksız dayatma olarak görülüyor ve bu durumda da bayiler ceza alabiliyor.
Editör: TE Bilisim