TC ile sağlık ocağından randevu alabilmek için aile hekiminizi aramanız gerekmektedir. Telefon numarasını biliyorsanız arayarak aile hekiminden randevu alabilirsiniz. Eğer numarasını bilmiyorsanız da internet üzerinden araştırarak öğrenmeniz gerekir.

Bu araştırma işlemi sırasında bağlı bulunduğunuz sağlık ocağının kodunu tam olarak bilmeniz gereklidir. Örneğin Silifke 1 nolu aile hekimliği 2 nolu aile hekimliği gibi kodlardır. Daha sonra aile hekiminin boş olan saatinde ve tarihinde TC kimlik numarası ile sağlık ocağı randevusu alınabilir.

Aile Hekimi Randevusu Nasıl Alınır?

Aile hekimi randevusu birçok farklı yolla yapılabilmektedir. Özellikle büyük şehirlerde aile hekimliği kalabalık olduğundan dolayı randevu alma işlemi son zamanlarda popülerleşmiştir ve gerekli bir hale gelmiştir.

Aile hekimi randevusu almak için MHRS sitesinden ya da 182 numaralı telefonu arayarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Aile hekimi randevusu vatandaşların sağlığının bir hekim tarafından sürekli olarak takip edilmesinin kolaylaşması ve hasta yoğunluğunun azaltılması için yapılmış bir sistemdir.

Bağlı bulunan merkezi hekim randevu sistemi olan MHRS den ya da size en yakın hastaneden aile hekimliğinizi öğrenebilir ve buradan randevu alabilirsiniz.

Direkt aile hekimliğine gittiğiniz takdirde sıra beklemeniz gerekecektir. Uzun süre bekleme ihtimaline ek olarak randevusuz gitmeniz halinde bu bir yoğunluğa sebep olacaktır. Bunun yaşanmaması ve zaman kaybının olmaması için aile hekiminizin uygun olduğu saat ve tarihe randevu almanız gerekmektedir. Bu randevu internet sitesinden ya da 182 numaralı telefondan yapılabilmektedir. Bazı küçük bölgelerde aile hekimliği direkt olarak da aranarak TC ile randevu almak mümkündür.

Aile hekimlikleri özellikle küçük köylerde ve kasabalarda haftanın belirli günlerinde hamile ve hastalara ziyarete gittikleri için bugünlerde randevu almamak önem teşkil eder.

MHRS Üzerinden Aile Hekimi Randevusu

MHRS üzerinden aile hekimi randevusu almak için bazı adımları izlemeniz gerekir. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • https://www.mhrs.gov.tr/ sitesine giriş yapılır.
  • Ana sayfadaki sağ üst kısımda bulunan randevu al seçeneğine tıklanır.
  • Öncelikle siteye girebilmek için bir hesabınız olduğunu bulunması gerektiğini unutmamalısınız. Bu şekilde bir hesap aldıktan sonra siteye girerken TC kimlik numarası ve şifre ile girebilirsiniz. Eğer MHRS şifreniz yok ise e-devlet şifreniz ile de giriş yapabilirsiniz.
  • Giriş yaptıktan sonra aile hekiminden randevu al seçeneği çıkacaktır. Randevu alınmak istenen tarih ve saatte hekimin boş olup olmadığı görülür ve bu şekilde randevu saatinizi seçebilirsiniz.
  • Saat ve tarih işlemi bittikten sonra ekrana randevu bilgileri çıkmaktadır.
  • Son olarak randevuyu kaydet seçeneğine tıklandığında ise aile hekiminden randevu alma işleminiz onaylanmış demektir.

Alo 182 İle Aile Hekimi Randevusu

Alo 182 numaralı hat ile aile hekimi randevusu alırken TC kimlik numaranızı bilmeniz gerekmektedir. Bu hat Sağlık Bakanlığı tarafından kurulmuş olup randevu alma, randevu iptal etme, alınmış olan randevunun bilgilerini öğrenme gibi işlemlerin daha kolay yapılmasını sağlamaktadır.

Alo 182 ile aile hekiminden randevu alırken şu adımları izlemelisiniz:

  • Telefondan 182 numarası tuşlanır.
  • Operatörün yönlendirilmesi beklenerek randevu alınacak kişinin TC kimlik numarası girilir.
  • Operatör sorduktan sonra randevu alınmak istenen il söylenir.
  • Randevu almak istediğiniz hastaneyi seçiniz sorusu geldiğinde aile hekimi şeklinde cevap verilir.
  • Daha sonra sistem sizi aile hekimi randevusu almak için çağrı merkezi temsilcisi ne bağlayacaktır ve bu temsilci ile konuşarak sağlık ocağı randevunuzu alabilirsiniz.

Sağlık Ocağı Randevusu Nasıl İptal Edilir?

Sağlık ocağı randevusu iptal edilirken randevunun alındığı yol izlenerek bu işlem yapılmalıdır. Örneğin MHRS’nin internet sitesinden randevu alındıysa o siteye girilerek randevu iptal edilebilir. Ancak 182 numaralı hat aranarak ya da direkt olarak sağlık ocağı aranarak da iptal işlemi gerçekleştirilebilir.

Eğer sağlık ocağı randevusuna gitmemeye karar verdiyseniz bu işlemi gerçekleştirmeniz önemlidir çünkü o süre zarfında başka bir hasta randevu alabilir.

Sağlık Ocağı Çalışma Saatleri Kaç ile Kaç Arasında?

Sağlık ocağı çalışma saatleri korona virüs nedeniyle güncellenmiştir. 2022 yılı için sağlık ocağının çalışma saatleri Sabah 8.30 ile akşam 17.30 arasındadır. Sağlık ocakları öğlen 12.30 ile 13.30 arasında molaya çıkarlar. Sağlık ocaklarında talebin çok fazla olmasından dolayı cumartesi günleri de açıktır. Bu cumartesi açık olmasının sebebi korona virüstür. Sağlık ocakları pazar günleri kapalıdır.

Sağlık Ocağı Kaydı Nasıl Değiştirilir?

Her hastanın hekim seçme hakkı bulunmaktadır. Sağlık ocağı değiştirme işlemi de bu sebepten dolayı yapılabilir. Sağlık ocağı değiştirmek dolayısı ile aile hekimi değiştirmek demektir.

Aile hekimini değiştirilmesi yapılacak olan mecralar; enabiz.gov.tr, Sağlık Bakanlığı telefon numarası, Sağlık Bakanlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezleridir.

Aile hekimi değiştirmek için en fazla e-nabız uygulaması kullanılmaktadır. Ad, soyad, TC kimlik numarası ve e-nabız şifresi kullanılarak giriş yapıldıktan sonra aile hekimi işlemlerine geçiş yapılır. Burada şikayet oluşturma ya da değiştirme işlemlerinden işlem seçilir. Şikayet oluşturma sayfasını seçtiğinizde şikayetinizi bildirdikten sonra otomatik olarak hekim değiştirebilirsiniz. Aile hekiminden şikayetçi olan bir hastanın gitmeye devam etmesi etik olmayacaktır.

Sağlık bakanlığı tarafından bir form düzenlenmiştir ve aile hekimi değişim formu buradan doldurulmalıdır. Eğer formun doldurulması sırasında aile hekiminden şikayetçi değilseniz değişim nedeni ne Kendi isteği ile seçeneğini işaretlemeniz gerekir. Forumda değişiklik nedeninin belirtilmesi zorunludur.

İkamet değişikliği sonrasında aile hekimi değişikliği de yapılabilir. Aslında ikamet değiştirildikten sonra aile hekimi otomatik olarak değişir çünkü aile sağlığı merkezleri yaşanılan adrese en yakın adresler olmaktadır. Sistemde bir hata oluşursa ve otomatik olarak yapılmazsa formun doldurulması sırasında ikametgah değişikliğini beyan edilmesi

gerekmektedir. Değişiklik işlemleri 15 gün içinde ilgililere bildirilir. Sonucun alınması için cep telefonu numarası ve gerekli bilgileri formu içinde beyan edilmesi gerekmektedir.

Sağlık Ocağı Tahlil Sonuçları Nasıl Öğrenilir?

Sağlık ocağı tahlil sonuçlarını öğrenmek için enabiz.gov.tr adresi kullanılabilir. Kolay bir şekilde tahlil sonuçlarının öğrenilebileceği bu adresten tahlil sonuçlarını görüntülemek ve geçmişe yönelik tahlil sonuç bilgilerine ulaşmak için TC kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapmak gereklidir.

Sisteme giriş yapıldıktan sonra sol üst tarafta bulunan tahlillerim bölümünden yaklaşık 5 yıllık tahlil sonuç bilgisine erişim sağlanması mümkündür. Tahlil sonuçları ekranında, hangi tarihte numune verildiği, hangi tahlille yönelik işlem yapıldığı, tahlil sonucu, tahlil sonucunun minimum ve maksimum referans değeri, tahlil sonucunun grafikleri, hata bildiriminde bulunularak işlem uygulama yapan kişiye ait olup olmadığı, işlemlerin sistem üzerinden görüntülenebilmesi ve tedavi süreçlerinde böyle bir tahlilini yapılıp yapılmadığı sorgulanması gibi işlemler bulunmaktadır.

Sağlık Ocağından Sağlık Raporu Alınır Mı?

Sağlık ocağından sağlık raporu alınması için bazı durumlar söz konusudur. 1. basamak sağlık kuruluşları bünyesinde çalışan resmi hekimler sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve bunun gibi belgeleri düzenleyebilirler.

Aile hekimlerinin bu maddenin dışında sağlık raporu kullanabileceği bazı alanlarda bulunmaktadır. Fakat her zaman için bu rapor yeterli olmayabilir. Bazı sporcuların lisans alabilmesi için ve sürücü belgesi gibi belgeler alabilmek için aile hekimleri sağlık raporu yazabilirler.

Sağlık Ocağı Muayene Ücreti Ne Kadar?

Sağlık ocağı muayene ücreti alınmaz. Sağlık ocakları ve aile hekimlikleri muayene ücretinden muaftır. Sağlık ocağı randevusu alınarak aile hekimine gelinebilir ve herhangi bir şikayetiniz hakkında muayene olabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim