Taşınmazın Tahliyesi Kararı Nedir, Davası Nasıl Açılır?
Taşınmazın tahliyesi kararı tanımı itibariyle kiralanmış olan bir taşınmazda, kiracının borçlarını ödememesi durumunda kiracının mülkten çıkışını içeren bir karardır. Tahliye kararının gerçekleşmesi için ise iki yol takip edilebilmektedir. İlki bir kira dönemi içinde ödenmemiş kiralar için ihtar göndermek, diğeri ise ödenmeyen kira borçlarının tahliyesini talep ederek icra takibini başlatmak olmaktadır. Bir kira dönemi için ödenmemiş kira borcu bulunuyorsa bu durumda öncelikle ihtar yapmak gerekmektedir. Herhangi bir şekil yani içerik şartı olmamasına karşılık ihtarın noter kanalı ile yapılması gerekmektedir. Bunun yanında mülk sahibi olarak ayrıca kiracıya telefon ya da yüz yüze gibi tercihler ile de yine kirasını ödemesi telkininde bulunulmaktadır. Eğer kira ödenmiyorsa, bu durumda taşınmazın tahliyesi kararı başlatılacaktır. Kira bedelinin ödenmediği durumda mülk sahibi ilgili kanunlar kapsamında tahliye davası açabilmektedir. Bunun için ise kira bedelinin ödenmemesine yönelik ilamsız icra davası açmak gerekmektedir. Mülk sahibinin kiracıya yönelik davası Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılmaktadır. Görülecek olan dava sonucunda ilam icraya konulur ve taşınmazın tahliyesi talep edilebilmektedir. Ayrıca mülk sahibi kira süresinin bitmiş olması halinde de doğrudan icra dairesi aracılığı ile taşınmazın tahliyesinin yapılmasını talep edebilmektedir. Taşınmazın tahliyesi davası açabilmek için avukat yardımı gerekebilmektedir.Taşınmazın Tahliyesi Kararı Nasıl Uygulanır?
Taşınmazın tahliyesi kararı uygulaması yapmak için Türk Borçlar Kanunu temel alınmaktadır. Bunun yanında özel hükümler çerçevesinde de dava açılabilmektedir. İcra İflas Kanunu çerçevesinde bu karara iki şekilde varılmaktadır. İlki kira bedelinin ödenmemesi durumunda, diğeri ise kira süresinin bitmesi durumunda tahliye kararı verilmektedir. Fakat iki yöntem için de mahkemeye sunulacak olan bazı ispatlar gerekmektedir. Kiralanmış olan taşınmazın tahliyesi durumunda kira bedelinin ödenmemesi ya da kira süresinin bitmesi durumunda bazı olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Bu olumsuzluklar ise zorla yerine getirme şeklinde giderilmektedir. Bu durumda taşınmazın tahliyesi davası için bilinmesi gereken önemli noktalar, davanın sadece kira borçlarının ödenmemesi için değil, aynı zamanda kira sözleşmesi bittiğinde kiracı ile yeni sözleşme yapılmak istenmediği durumlarda da geçerli olduğunu. Mülk sahibi kiracısının kira borcunu gerekli tarihlerde ödememesi halinde doğrudan İcra Müdürlüğü’ne başvuru yapabilmektedir. Bu durumda kiracıya ihtarlı ödeme emri gönderilecek ve kira bedelinin de 30 gün için ödenmesi talep edilecektir. Bu noktada göz önünde tutulması gereken konu kiracının talep edilen kira borcuna itiraz hakkının bulunmasıdır. Kiracının ilgili tutara itirazı ise 7 gün içinde yapılmalıdır. Bu süre dahilinde kiracı herhangi bir itirazda bulunmayacak olursa borcu kabul etmiş sayılır ve ön görülen süre kapsamında da borcunu ödemesi gerekmektedir. 30 günlük süre içinde de borcunu ödememesi durumda yasal yollar kendisi hakkında tahliye kararı alınabilecektir.İlamsız Tahliye Takibi Nasıl Uygulanır?
İlamsız tahliye takibi kiracıdan hem borçları almak hem de mülkün boşaltılmasını içeren bir uygulamadır. Kira alacağının tahsil edilmesi için icra takibi esnasında tahliye talebinin de yapılmış olması gerekmektedir. Takip talebi kapsamında tahliye isteği yapılmazsa bu durumda İcra Mahkemesi’nden tahliye kararı çıkması engellenmektedir. Tahliye icra takibi yapılması için kira sözleşmesinin de bulunması gerekmektedir. Kira sözleşmesinde inkâr edilme durumu da bulunmaktadır. Şayet böyle bir durum olması halinde kiracının mülkte oturmuş olduğu ve daha önceden yatırmış olduğu kira ücretlerinin ibraz edilmesi gerecektir.Taşınmazın Tahliyesi Davası Nasıl İşler?
Taşınmazın tahliyesi davası süreci öncelikle mahkemeye başvuru yaptıktan sonra hemen işleme alınmaktadır. Tahliye davasında, kira sözleşmesi için yazılı bir sözleşme bulundurma zorunluluğu yoktur. Mülk sahibinde yazılı bir kira sözleşmesi yoksa tahliye davası açabilir ve aynı zamanda icra işlemlerini de sürdürebilmektedir. Fakat yazılı sözleşmenin olması mülk sahibinin durumunu göstermesi ve davanın daha kısa sürede sonuçlanması açısından önemli olmaktadır. Tahliye davasının görülmesi ile birlikte kiracı haksız durumdaysa bu durumda tahliye kararı verilecektir. Ancak tahliye kararı çıksa dahi hemen tahliye işlemleri yapılmaz. Kararın kesinleşmesi ve işlemlerin uygulanması için kiracıya 10 günlük süre tanınmaktadır. Kiracıya yapılan tebliğden sonra 10 günün geçmesinin ardından tahliye işlemi yapılır. 10 günlük süre içinde kiracı kendisi mülkü boşaltırsa dava kapanmış olacaktır ancak çıkmamakta diretirse bu durumda mülkün cebren boşaltılması gerekecektir.Kira Süresinin Sona Ermesi ile Tahliye Nasıl Yapılır?
Borç durumlarından sonra kira sözleşmesi süresinin bitmesi ile de tahliye kararı alınabilmektedir. Kira süresine göre taşınmazın tahliyesi davası açmak için yazılı olarak mülk sahibinin mutlaka kira sözleşmesine sahip olması gerekmektedir. Çünkü kiracı ile yapılan kira sözleşmesi kapsamında kira süresinin ne zaman biteceği ya da bitmiş olduğunun, kiracı ile hangi süre kapsamında anlaşma sağlandığı da anlaşılması gerekmektedir. Sürenin bitmesi ile ilgili olarak tahliye davasında sözlü bir anlaşma geçerli olmamaktadır. Mülkteki kiracının sözleşmesinin bittiğini gösteren belge ile yine aynı şekilde mahkemeye başvuru yapmak ve dava açmak gerekmektedir. Eğer kira sözleşmesi bulunuyorsa, bu durumda mahkeme mülk sahibinin kira sözleşmesi yenilememe hakkını geçerli kabul edecek ve kiracının söz konusu mülkten tahliyesini talep edecektir.
Editör: TE Bilisim