2023 yılında kaymakamlıkların çalışma saatleri 08.30 ile 17.00 saatleri arasında iş günlerinde hizmet vermektedirler. Özel günlerde, resmi tatillerde kaymakamlıklar hizmet vermemektedir. İlçedeki birçok işi düzenleyen ve işlemi yerine getiren kurum kaymakamlıklar olmaktadır. Kamu düzenini sağlamak, gerekli kurumları teftiş etmek gibi görevleri bulunmaktadır. Devleti ilçe bazında temsil eden bir kurum olduğu için kaymakamlıklar üzerinden pek çok işlem yapılabilmektedir. Bunun için çalışma saatleri içerisinde kaymakamlıkların ziyaret edilmesi gerekmektedir. Kaymakamlıklar mülki amirlik olarak geçmektedir ve İçişleri Bakanlığı’na bağlıdırlar. Valinin emirlerinin duyurulmasını ve uygulanmasını üstlenen kaymakamlık; ilçede huzur ve güvenin sağlanması konusunda da yetkili birimdir.

Kaymakamlık Çalışma Saatleri Nasıldır?

Türkiye genelinde kaymakamlıklar sabah saat 08.30 ile beraber mesaiye başlamaktadırlar. Mesai bitim saatleri ise; 17.00 olmaktadır. Kaymakamlıkta çalışanların öğle molaları ise; 12.30 ile 13.30 arasındadır.

Kaymakamlıklar Hafta Sonlarında Faaliyet Gösterir Mi?

Cumartesi ve Pazar günleri kaymakamlıklar açık olmamaktadır. Aynı zamanda resmi tatillerde de kaymakamlıklar faaliyet göstermemektedir. 1 Ocak, 1 Mayıs, 23 Nisan, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, 30 Ağustos, 15 Temmuz, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi özel günlerde kaymakamlıklardan hizmet alabilmek mümkün olmamaktadır.

Kaymakamların Temel Görevleri Nelerdir?

Kaymakamların üstlendikleri görevler, valinin denetimi altında yürütülmektedir. İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapmaktadırlar. Kaymakamların görevleri ise aşağıdaki gibidir:
  • İlçe içerisinde yasaların uygulanmasını sağlamakla görevlidirler.
  • Valinin emirlerinin uygulanmasını sağlamalıdırlar.
  • İlçedeki kamu kurumlarının çalışmalarında eşgüdümün sağlanmasında görevlidirler.
  • Halkın şikayetlerinin dinlenmesi, bu şikayetlere göre halkın ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve ihtiyaçların giderilmesi için gerekli önlemlerin alınması; kaymakamların sorumluluğundadır.
  • İlçedeki törenlere başkanlık etme ve resmi ziyaretleri kabul etme görevi, kaymakamlarındır.

Kaymakamlıklardan Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kaymakamlıklar, ihtiyaç sahibi olanlara para yardımı yapabilmektedirler. Böyle durumlarda yardıma ihtiyacı olan bireylerin ikamet ettikleri ilçenin kaymakamlığına başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Kaymakamlık binasında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bulunmaktadır ve bu vakıf üzerinden yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaktadır. Kaymakamlık üzerinden verilen bazı yardımlar ise aşağıda verilmiştir:96
  • Aile başına 1.000 TL yardım ödemesi yapılabilmektedir. Engelli aylığı, engelli yakını maaşı, dul yardımı, muhtaç asker ailelerine verilen yardım, muhtaç asker çocuğu ödemesi, yetim aylığı, silikozis maaşı, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, yaşlılık aylığı alanlar; 1.000 TL yardımı için başvuruda bulunabilmektedirler.
  • Maddi yetersizlikler yaşayan, zorunlu ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken, ailesini geçindiremeyen bireyler için maddi yardım verilmektedir.
  • İstanbul sınırları içerisinde ikamet eden, 65 yaş üstü, maddi durumu iyi olmayan 50.000 kişiye 6 hafta süre ile gıda yardımı yapılmaktadır. Bu gıda yardımı kapsamında 300.000 gıda kolisi dağıtılmaktadır.
  • Giyecek, yiyecek ve yakacak yardımı kaymakamlık tarafından verilmektedir. Barınma için aylık 317 TL, yakacak için 500 kilo kömür, gıda için 274 TL ödeme yapılmaktadır. İşsizlik sebebi ile maddi yetersizlik yaşayanlara İŞKUR tarafından iş verilmektedir. Hiçbir geliri olmayanlar ise; fakirlik maaşı alabilmektedirler.
  • Eğitim yardımı talep edilebilmektedir. Okul öncesi eğitim alanlar için 456.28 TL, ilköğretim için 684.41 TL, ortaöğretim eğitimi alanlara 730.04 TL ve yükseköğretim eğitimi alanlara da 821.30 TL eğitim yardımı ödenmektedir.
  • Kentsel dönüşümden yararlanan vatandaşlar kaymakamlık aracılığı ile kira yardımı alabilmektedirler. Bu yardımı alabilmeleri için sosyal güvencelerinin olmaması ve herhangi bir gelirlerinin bulunmaması istenmektedir. Bulundukları şehre göre alacakları kira yardımı tutarı değişiklik göstermektedir. Yapılan başvurular bakanlıklara iletilmektedir ve buna göre başvuru değerlendirmesi yapılmaktadır.

Vergi Dairesi Çalışma Saatleri, Kaçta Açılıp Kapanıyor?

TEB Çalışma Saatleri, Kaçta Açılıp Kapanıyor?

Metrobüs Çalışma Saatleri, Mesai Zamanı ve Ücretleri

Editör: TE Bilisim