2020 yılı süresince gelecek idari tatillerde, bankalar ve devlet daireleri belirlenen tatil günlerinde kapalı olacaktır. Dini bayramlar, resmi bayramlar ve resmî tatil ilan edilen özel günlerde, belirlenen tatil süresince tüm kurumlar kapalı olacaktır. Resmî tatile giren bankalarda gerçekleştirilecek işlemler, sabah 09.00 ila 12.00 saatleri arasında tamamlanabilir. Bankalara ait alternatif kanallar üzerinden, tatil sorunu olmadan tüm bankacılık işlemleri tamamlanacaktır.

İdari İzin Nedir, Genel Özellikleri Nelerdir?

İdari izin devlet dairelerini kapsayan tatil günlerini temsil etmektedir. Devlet daireleriyle aynı mesai takvimini kullanan bankalar, idari izinlerin belirli bir bölümü kullanmakta, eriye kalan günlerde mesaiye devam etmektedir. Resmî tatillerde tüm kurumlar ve işletmeler mesai sonlandırırken, idari izinlerde sadece devlet kurumları ve bankalar mesai durdurmaktadır. İdari izinler, yıl bazlı olarak değişiklik göstermektedir. İdari izin süresinde, devlet kurumunda çalışanlar fazla mesai ödemesi almaktadır.

2020 Yılında Özel Sektörler İdari İzin Kullanacak Mı?

İdari izinler resmî tatil olarak değerlendirilmediğinden, özel sektör çalışanlarının idari izin kullanma hakkı bulunmamaktadır. Yıl içerisindeki resmi gün ve bayramlarda belirlenen resmî tatillerde, özel sektör çalışanları mesaiye devam etmezler. Çalışanların mesaide olması için onların izninin alınması ve ek ücret ödenmesi zorunludur.

2020 Yılı İdari İzin ve Resmî Tatiller Hangi Günlere Denk Geliyor?

2020 yılındaki idari tatil günleri, tatil süresi ve tatillerin denk geldiği günlere ait tüm detaylar, aşağıda açıklanmıştır:
  • Yılbaşı Tatili: 2020 yılında, yılbaşı cumartesi gününe denk gelmektedir. Yılbaşı için idari izin belirlenmemiştir. Tüm bankalar ve devlet kurumları, normal gün ve saatlerinde açık olacaktır.
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan resmî tatili, 2020 yılında perşembe gününe denk gelmektedir. 23 Nisan için 1 günlük idari izin belirlenmiştir.
  • 1 Mayış İşçi Bayramı: 1 Mayıs İşçi Bayramı cuma gününe denk gelmiştir. Cuma günüyle birlikte, cumartesi ve pazar günlerinde de devlet daireleriyle tüm bankalar kapalı olacaktır.
  • 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramında, okullar dışındaki tüm idari birimler ve bankalar açık olacaktır. 19 Mayıs için belirlenen tatil süresi 1 gündür.
  • Ramazan Bayramı: 2020 yılında Ramazan Bayramı 23 Mayıs Cumartesi ila 1 Haziran Perşembe günlerine denk gelmektedir. Ramazan Bayramı için toplamda 3,5 gün idari izin, 3 gün ek izin olmak şartıyla 9 gün izin kullanılacaktır. 3,5 günlük idari izin dolduktan sonra, bankalar hizmete devam edecektir. Devlet dairelerinin büyük bir kısmı idari izin dışında, ek izin de kullanacaktır.
  • 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 15 Temmuz Demokrasi Bayramı için 1 günlük idari izin hazırlanmıştır. 2020 yılında 15 Temmuz Bayramı cumartesi gününe denk geldiğinden, bankalar ve kurumlar normal zamanlarında açılacaktır.
  • Kurban Bayramı: 2020 yılı Kurban Bayramı 25 Temmuz Cumartesi ila 29 Temmuz Salı günlerine denk gelmektedir. Kurban Bayramı için 4,5 gün idari izin, 3,5 gün ek izin belirlenmiştir. Kurban Bayramı resmî tatili toplamda 10 gündür. Kurban Bayramının bitmesinin ardından, 4,5 günlük idari izinle belirli bankalar çalışmaya geri dönecektir.
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı: 30 Ağustos Zafer Bayramı için 1 gün idari izin kullanılacaktır.
  • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: 29 Ekim için 1 günlük idari izin belirlenmiştir. İdari izin perşembe gününe denk gelmektedir.

Devlet Kurumları Hangi Günlerde Açık Olur?

Devlet kurumları, sadece hafta içi hizmet vermektedir. Devlet dairelerinin ve devlete bağlı olan tüm işlemlerin mesai başlangıcı sabah saat 08.00 olarak belirlenmiştir. Öğlen saat 12.00 ila 13.00 aralığında öğle yemeği molası verilmektedir. Devlet kurumlarının mesaileri, akşam saat 17.00’da sona ermektedir. Cumartesi ve pazar günleri dahil olmak üzere, dini bayramlarda ve resmi idari tatillerde devlet daireleri hizmet vermeyecektir. Hastanelerin acil bölümleri haricinde, hastane randevusu kabul edilmemektedir. İdari izinler sona erdikten sonra, hastanelerde işlem yapılmaya devam edilecektir.

Bankalar Hangi Günlerde Kaç Saat Açıktır?

Bankalar, tıpkı devlet daireleri gibi sadece hafta içi günlerde mesai yapmaktadır. Pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri haricinde, tüm bankalar kapalı olacaktır. Hafta sonu yapılması gereken bankacılık işlemleri, bankalar tarafından belirlenen kanallar üzerinden yapılmak zorundadır. Banka şubelerinin mesai başlangıcı, sabah saat 08.00 ila 08.30 arasında değişmektedir. Öğlen molası için saat 12.00 ila 13.00 arasında paydos edilmektedir. Bankaların kapanış saatleri, 17.00 ya da 17.30 olarak bankaya göre değişmektedir. Devlet bankalarının açılış saati 08.00 kapanış saati 17.00’dir.

Resmî Tatillerde Bankacılık İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Dini bayramlarda, idari tatillerde ve hafta sonlarında bankalar kapalı olduğu için bankalar tarafından hizmete sunulan online bankacılık kanalları kullanılmalıdır. Bankaların mesai vermediği zamanlarda kullanılması gereken bankacılık kanalları şu şekilde sıralanmaktadır:
  • Bankaların İnternet Siteleri
  • Müşteri Hizmetleri Telefon Bankacılığı
  • İnternet Bankacılığı Sistemi
  • Mobil Bankacılık Sistemi
  • Banka ATM'leri
  • Bankaya Ait SMS Bankacılığı İşlemleri
Yukarıda sıralanan kanalların tamamından, 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz şekilde bankacılık işlemleri gerçekleştirilecektir. Mobil bankacılık, telefon bankacılığı ve internet bankacılığı sistemleri sadece bankaların aktif müşterilerinin kullanımına sunulmaktadır. Banka müşterisi olmayan kişiler, ATM'ler üzerinden kartsız işlem yapabilir, müşteri hizmetlerini kullanabilir ya da internet sitesi üzerinden başvurularını tamamlayabilirler.

Müşteri Hizmetlerinden Bankacılık İşlemleri Nasıl Yapılır?

Bankalara ait müşteri hizmetleri kullanılarak, telefon bankacılığı sisteminden hızlıca bankacılık işlemleri tamamlanmaktadır. İşlemler hakkında detaylı bilgi almak, işlemlerin tamamlanmasını sağlamak ya da gerekli talimatları vermek için müşteri temsilcisiyle irtibat kurulmalıdır. Müşteri hizmetleri arandıktan sonra telefon bankacılığına giriş yapabilmek için T.C. kimlik numarası ve bankacılık şifresi talep edilmektedir. Müşteri hizmetleri girişi yapıldıktan sonra, idari tatillerde kapalı olan bankaların tüm işlemleri için talimat oluşturulmaktadır. Müşteri hizmetlerinde iletişime geçilen müşteri temsilcileri, saat ve gün farkı olmaksızın hizmet vermeye devam etmektedir. Para transferi, kart işlemleri, kredi işlemleri, kredi kartı başvuruları, limit işlemleri ve diğer bankacılık işlemleri için belirlenen en kapsamlı hizmet müşteri hizmetleridir.

İnternet Bankacılığında Resmî Tatillerde İşlem Yapılır Mı?

Bankalara ait internet siteleri üzerinden, internet bankacılığına giriş yapılarak tüm bankacılık işlemleri anında gerçekleştirilebilir. İdari tatillerde, mesai saatleri dışında ya da hafta sonlarında olmak üzere, 7 gün 24 saat boyunca internet bankacılığı kullanıma açıktır. Özel işlemler olmadığı sürece, banka şubesinde gerçekleştirilecek tüm işlemler, internet bankacılığı üzerinden de tamamlanabilir. Bankaların internet sitesinde yer alan “İnternet Şubesi” seçeneğine tıklandıktan sonra, müşteri bilgileri ve bankacılık şifresiyle internet bankacılığı girişi tamamlanacaktır. İnternet bankacılığının mobil cihazlara uyarlanmış hali “Mobil Bankacılık” sistemidir. Bankaların mobil uygulamaları cihazlara indirildikten sonra, istenilen tüm zamanlarda bankacılık işlemleri yapılabilir.

Bankaların ATM’leri Resmî Tatillerde Kullanılır Mı?

Bankalara ait bankamatikler, resmî tatiller dahil olmak üzere 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz hizmet vermektedir. Banka kartı ya da kredi kartıyla işlem yapılabileceği gibi, kartsız işlem seçenekleri de kullanılmaktadır. Banka ATM'lerinde, banka şubesi, müşteri hizmetleri ve online bankacılık kanalları kadar çok işlem yapılamayacaktır.
Editör: TE Bilisim