Çiftçilere elektrikli traktör müjdesi verildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçen günlerde katılmış olduğu açılışta, yerli elektrikli traktör üretiminin başladığını açıkladı. Prototipi üretilen elektrikli traktör seri üretime geçtiğinde, çiftçilere elektrikli traktör almaları için teşvik sağlanacak.

Elektrikli Traktör Dönemi

Tarımsal faaliyet ile uğraşanlar için en büyük gider kalemlerinin başında traktör ve araçta kullanılan mazot harcamaları geliyor. Mazot fiyatlarının yüksek olması ise pek çok çiftçinin ekonomik anlamda zorlanmasına neden oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ise mazot desteği altında çiftçilere ödemeler yapıyor. Ancak verilen ödemeler cüzi miktarda oldukları için çoğu mazot harcaması yine çiftçiler tarafından yapılıyor ve bu durum ise çeşitli ekonomik sorunları beraberinde getiriyor. Bu durumda prototipi üretilen yerli elektrikli traktörün seri üretimine 2020 yılı sonu itibariyle geçilmesi ve 2021 yılında da seri satışının başlaması bekleniyor. Bu durumda ise devlet mazot parası yerine çiftçilere elektrikli traktör desteği sağlayacak. Tarlaların sürülmesi, ekilmesi, hasat yapılması, gerekli olan malzemelerin ya da ürünlerin taşınması için her çiftçinin en önemli aracı olan traktör ve traktör ekipmanları sağlıklı bir tarım yapmak için çok önemli bulunuyorlar. Tarımda makineleşme sayesinde çiftçiler aldıkları ürünlerin sayısını yükseltirken aynı zamanda zaman ve emekten de tasarruf edebiliyorlar. Ancak artan döviz yüzünden mazot fiyatlarının da yükselmeye başlaması sonucunda özellikle son zamanlarda traktör sahibi olan çiftçiler oldukça zor zamanlar yaşıyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ise mazot desteği sağlansa da bu tutarlar cüzi oranlarda kaldıkları için çiftçilerin artan mazot harcamalarına yeterli olan desteği sunamıyorlar. Bu durumda ise elektrikli traktör almak maliyetlerin oldukça düşmesine neden olacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı Mazot Desteği Ne Kadar?

Tarım ve Orman Bakanlığı mazot desteği ekilen ürüne göre değişiklik gösteriyor. Havza bazlı üretim modelini benimsemiş olan çiftçilere bu kapsamda;
  • Buğday, arpa, çavdar, yulaf üretimlerinde dekar başına 15 TL mazot desteği,
  • Çeltik, pamuk ekiminde dekar başına 40 TL,
  • Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi bakliyat ekimlerinde dekar başına 14 TL,
  • Aspir ekiminde dekar başına 12 TL,
  • Yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, mısır ve patates ekimlerinde dekar başına 19 TL,
  • Soğan, kanola, yaş çay, fındık gibi ürünlerin ekimlerinde dekar başına 10 TL,
  • Nadas halinde ise dekar başına 6 TL mazot desteği sunuluyor.
Mazot destekleri bu bakımdan ekilen ürüne dekar başı olarak sağlanıyor. Fakat bu destekler çiftçilerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak için yeterlilik göstermiyorlar. Üretim için sağlanmakta olan mazot desteği küçük boyutlarda kaldığı gibi aynı zamanda diğer kalemleri, örneğin traktörün tarlaya gitmesini, ürünlerini farklı yerlere taşımasını ya da benzeri durum için harcanan gider kalemlerini kapsamıyor. Bu durum ise çiftçiler için mazot ücretlerinin çok yüksek olmasına neden oluyor.

Yerli Traktör Özellikleri Neler?

Bakan Pakdemirli tarafından yapılan açıklamada prototipi tamamlanan ve 20 adet için seri üretime geçilmiş olan yerli traktör özellikleri ise şu şekilde;
  • 45 dakikada tam şarj oluyor,
  • Tam şarj ile aralıksız 7 saat çalışıyor,
  • 7 saatlik çalışma bedeli 20 TL,
  • 105 beygir gücüne sahip,
  • Yüzde 90’dan fazla yakıt tasarrufu yapmaya yardımcı oluyor.
Aynı zamanda 4 teker tahrikli manevra ve dümenleme kabiliyetine de sahip olan traktörün seri üretiminin başlandığı açıklandı. Buna göre mazot harcamaları son bulacak ve böylece çiftçiler çok daha ekonomik bir şekilde tarımsal işlemlerini yapabilecekler. Aynı zamanda elektrikli traktörün her türlü arazi koşuluna uyumlu olması ve aynı zamanda 4 tonluk çekme kapasitesine sahip olması da diğer öne çıkan detayları arasında görülüyor. Asıl önemli olan nokta ise bakanlık tarafından yerli elektrikli traktör almak isteyen çiftçilere önemli destekler sunulacak. Mazot parası ödemelerinde yüksek artış olmayacak ve böylece çiftçiler elektrikli traktör almaya teşvik edilecekler. Elektrikli traktör sayesinde mazot ödemeleri ortadan kalkacak çiftçiler, böylece önemli miktarda tasarruf sağlayabilecekler. Bir adet prototipi halihazırda mevcut olan elektrikli traktörün seri üretimlerinin tamamlanarak 2021 yılında satışa çıkarılmasının ardından çiftçiler için hangi tutarlar üzerinden destek ve traktör kredisi sunulacağı da açıklık kazanacak.

Elektrikli Traktör Avantajlı mı?

Elektrik traktör faydaları ile mazot ile çalışan traktörlere göre önemli avantajlar içeriyor. Mazot fiyatlarının sürekli artış göstermesi yüzünden önemli bir gelir kaybı yaşayan çiftçiler için elektrikli traktör daha ucuz traktör kullanmalarına olanak sağlayacak. Aynı zamanda elektrikli modeller diğer mazot ile çalışanlara kıyasla çok daha az bakım istiyorlar ve yıllık bakım masrafları da oldukça düşük. Ayrıca elektrikli traktörler tam otomatik vites olarak üretiliyorlar ve böylece manuel vites kullanımlarında yaşanan çeşitli sorunlar da ortadan kalkıyor. Ancak elektrikli traktör şarj istasyonu gibi birtakım zorluklar yaşanıyor. Şarj istasyonlarının henüz Türkiye’de yaygınlaşmaması ve köylerde sık bulunmaması, örneğin traktör şarjının tarlada bitmesi halinde nasıl bir çözüm sağlanacağı bilinmiyor. Aynı zamanda traktörün pil bataryası ortalama 50 bin dolar değerinde ve bu durumda da olası bir batarya arızası da büyük masraflar çıkarabilecek.
Editör: TE Bilisim