Damga Vergisinin Çeşitleri Nelerdir?
Damga vergisinin türleri aşağıdaki gibidir:- Maktu Damga Vergisi: Kağıt üzerindeki bedele bağlı olmaksızın, belirli bir TL karşılığında ödeme yapılan vergi türüdür.
- Nispi Damga Vergisi: Kağıt üzerinde belirlenen bedel etkili olmaktadır. Bu bedele, her yıl belirlenen oran etki etmektedir.
Damga Vergisi Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?
Damga vergisinin oranları ve maktu tutarları her yılın başında devlet tarafından belirlenmektedir. Nispi vergiye tabi olan kağıtların ihtiva ettiği para tutarının damga vergisinin belirlenmiş olan oranı ile çarpılması sonucunda damga vergisi bulunabilmektedir. Maktu vergiye tabi olan kağıtlar için ise; kağıt içeriğine bağlı olmadan sabit tutarlarda tahsilat yapılmaktadır.Damga Vergisine Tabi Kağıtlar Nelerdir?
Damga vergisi alınan bazı kağıtlar ve alınan damga vergisi oranları şu şekildedir:- Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler için binde 9.48 oranında damga vergisi alınmaktadır.
- Kefalet, teminat ve rehin seneleri için binde 9.48 oranında damga vergisi uygulanmaktadır.
- Tahkimnameler ve sulhnameler için binde 9.48 oranında damga vergisi alınmaktadır.
- Fesihnamelerin damga vergisi oran binde 1.89’dur.
- İkinci el araçların satışı ve devri için binde 1.89 oranında damga vergisi gerekmektedir.
- Ticari işlemlerde kullanılan ipotekli borç senedi ve irat senedi için binde 9.48 oranında damga vergisi uygulanmaktadır. Deniz ödüncü senedi için de aynı oran talep edilmektedir.
- İhale kararları için binde 5.69 oranında damga vergisi talep edilmektedir.
- Danıştaydan verilen mazbata, ilam ve kararlarla hakem kararları için belli parayı ihtiva ediyor ise; binde 9.48 oranında damga vergisi istenmektedir. Belli bir parayı ihtiva etmiyor ise; talep edilen tutar 89.10 TL olmaktadır
Damga Vergisi Ödemelerini Kimler Yapmaktadır?
Kağıtta imzası bulunan kişilere mükellef denmektedir. Resmi dairelerde kişilerin arasındaki işlemlerin kağıtlarının damga vergisini ise; mükellefler ödemektedirler. Yabancı ülkeler ile düzenlenen kağıtlarda Türkiye’de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden edenler damga vergisini ödemektedirler.Sözleşmeler İçin Damga Vergisi Oranı Ne Kadardır?
2020 yılı için kira ve ikinci el araç devri sözleşmeleri dışındaki diğer sözleşmeler için yani nispi vergiye bağlı olan sözleşmeler için bu oranı binde 9.48 olmaktadır.Kira Sözleşmeleri İçin Belirlenen Damga Vergisi Oranı Ne Kadardır?
Kira sözleşmeleri için damga vergisi oranı belirlenirken; kontrat üzerinden alınacak tutar, kefil türü, brüt kira tutarı belirleyici faktör olmaktadır. 2020 yılında kefilsiz yapılan kira sözleşmelerinde binde 1.89 oranında ve adi kefilli sözleşmelerde binde 11.37 oranında, müteselsil kefilli olanlarda ise binde 9.48 oranında damga vergisi alınmaktadır.2020 Yılı İçin Belirlenmiş Olan Azami Damga Vergisi Ne Kadardır?
2020 yılında alınabilecek en yüksek damga vergisi tutarı; 3.239.556,40 TL olmaktadır.Damga Vergisi Ödemesi Ne Zaman Yapılır?
Damga vergisi ödemeleri aylık olarak alınmaktadır. Vergi ödenmesi gerektiğine dair beyanname ayın 23’üncü gününde verilmektedir. Ödemeler ise izleyen ayın 26’ncı gününde yapılacak şekilde ayarlanmaktadır.Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanır, Ne Kadar?
Devlet Teşviki Nasıl Alınır, Başvuru Şartları Neler ?
Editör: TE Bilisim