Yeni tip Koronavirüs salgını ile ihtiyaç oranının yükseldiği maske, dezenfektan, ateş ölçer gibi ürünler için yerli alternatifler geliştirilmeye devam ediliyor. ODTÜ Teknokent’teki bir şirket, prototipini ürettiği ‘’dezenfektanlı temassız ateş ölçer’’ ile 2 farklı fonksiyonu tek cihaz üzerinde birleştirdi. ODTÜ Teknokent kapsamında Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiren Fayhan Cosmetic şirketi, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında önemi artan temassız ateş ölçerleri yerlileştirmek için yapılan çalışmaları tamamlandı.

Çalışma Ne Kadar Sürdü?

Genç girişimciler 8 ay süren çalışma sonunda prototipini ürettikleri ‘’dezenfektanlı temassız ateş ölçer’’ ile Türkiye’de de salgınla birlikte talebi yüksek değerde artan bir ürünü yerli marka bir çözüm olarak sundular. Fayhan Cosmetics kurucusu Fatih Ayhan, geliştirdikleri bu ateş ölçer tipi hakkında değerlendirmede bulunarak ‘’ En önemli amacımız ithal ettiğimiz bu ürünü ülkemizde daha kaliteli, yüksek teknolojili, uygun fiyatlı ve yerli şekilde üretmektir.’’ sözlerini kullandı. Bu kapsamda üretme hedefinde oldukları ikinci bir ürünün ise yoğun bakım solunum cihazları olduğunu ifade etti.

Fikir Neydi?

Ayhan, Tabanca modelli ateş ölçerin, ölçüm yapılan kişi ile yakın temasa sebep olduğunu dile getirip, dezenfektan düzenekleri ile ateş ölçeri bir araya getirerek temasın önüne geçme fikrini uyguladıklarını söyledi. Cihazın ön yüzünden 5 ila 10 santimetrekarelik mesafeden bilek veya alından temassız şekilde ateşi ölçen aletin, sensörleri sayesinde dezenfektasyonu gerçekleştireceği açıklandı. Cihazın alarm fonksiyonunun da bulunduğuna değinen Ayhan, ölçülen vücut sıcaklığının normalin üstünde olması halinde cihazın sesli uyarı vereceğini ifade etti.

Cihaz Kapasitesi

Cihaz 5 lt’lik dezenfektan haznesi ile tek dolumda ortalama 10 bin kullanım kapasitesi sunuyor. Yüksek hazne kapasitesi sayesinde devamlı doluma ihtiyaç duymayan cihaz, yüksek çözünürlüklü ekranı ile ateş seviyesini gösterirken, kullanılmadığı anda uyku moduna geçerek enerji tasarrufu sağlıyor. Hassas medikal sensörler ile üretilen cihaz iki insan arasında bir dezenfektan alanı yaratıyor. Bu tip bir modele sahip olan ve ithal edilen ürünlerin kendi ürünleri yanında performans açısından çok daha geride yer aldığını ve ekstradan daha pahalı olduğunu ifade eden Ayhan, ‘’Ateş ölçüm doğruluğu, dezenfektan kapasitesi, teknik destek ve garanti, kullanım alanı şartlarının tümünde yabancı rakiplerimizden ayrılıyoruz.’’ ifadelerini kullandı. Cihazın ise okul, AVM, ev, işyeri, otobüs, hastane gibi her alanda kullanıma uygun olduğunun altı çizildi.

Geleceğe Yönelik Beklentiler

Ar-Ge çalışmalarının ise cihazın HES kodu ile birlikte çalışabilmesi için devam ettirildiği dile getirildi. Bu kapsamda bir görevli hem HES kodunu tanımlamak, hem ateş ölçmek, hem de dezenfektasyonu sağlamak için 3 ayrı cihazdan yararlanmak zorunda kalmayacak. HES kodu tanımlama sayesinde her hangi bir alana enfekte olmuş bireyin giriş yapıp yapmadığı hakkında net bilgiye ulaşılabilecek. Cihaz bu geliştirici adım ile özellikle şehirler arası ulaşım merkezlerinde ve otobüslerde yüksek fayda ve zamandan tasarruflu işlem sunacak. Projelerinin devamlılığı için destek bekleyen ekip, sonraki projelerinde daha başarılı adımları atabileceklerini ifade ettiler. Projenin başmühendisi olarak bilinen Serkan Çetin ise bu projenin bir ‘’ Milli Teknoloji Hamlesi’’ olduğuna değindi. Asıl amaçlanan Covid-19 ile mücadele kapsamında kullanılması gereken birden fazla cihazın yerli ve milli üretim koşullarında yapılmasıdır. Bu kapsamda dışarıdan cihaz alımı yerine çok daha ekonomik fiyatlar üzerinden, daha teknolojik yerli üretim cihazlarını kullanmak hedefleniyor. Destek görülmesi halinde bir sonraki adımda solumun cihazı üretimi için kolların sıvanacağı projelerde, Türk mühendislerin geniş bilgilerinden yararlanılacak. 8 aylık kısa bir Ar-Ge çalışması kapsamında üretilen bu cihaz’a ek daha teknolojik cihaz modellerinin ise yeterli finansal destek kapsamında çok daha kısa sürede ülke tarafından kullanılabilir hale getirilmesi bekleniyor.
Editör: TE Bilisim