Çoban Desteği Nedir?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektöründe hizmet vermekte olan sürü yöneticilerine yani çobanlara destekleme ödemesi yapılıyor. Buna göre hayvan çiftliğinin sahibi olan kişi, hayvanların bakımı için sertifikalı çoban tuttuğunda, bu kişi için devletten çoban desteği almak mümkün olmaktadır. Çoban ya da sürücü yöneticisi desteğinden yararlanmak için ise belirli şartları yerine getirmek gerekiyor. Çoban istihdamını arttırmak amacıyla yapılan bu destek sayesinde hayvan sahiplerinin sürü yöneticisi istihdam etmeleri hem daha kolay bir hale geliyor hem de masraflar azalmış oluyor. Ödenen para miktarı ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirleniyor. Sürü yöneticileri, bakanlık tarafından düzenlenecek olan en az 104 saatlik sürü yönetimi eğitim programına katılmaları ve başarı ile programı bitirmeleri halinde sertifika alabilmektedirler. Bu sayede yani sertifika almış çobanlar, hem sürü yönetimi konusunda daha deneyimli bir hale geliyorlar hem de iş bulmaları çok daha kolay hale geliyor. Her ne kadar temelde hayvanlara dikkat etmek olarak algılansa da sürü yönetimi oldukça dikkat gerektiren bir konu olmaktadır. Çünkü hayvanların tehlikelerden korunması, yönlendirilmesi, uygun şekilde otlatılması, iklim koşullarını göz önünde tutmak gibi noktalar deneyim ve bilgi isteyen konular olmaktadır. Sağlanan çobanlık sertifikası sayesinde bu konularda bilgi sahibi olunmasının yanında sürü yönetimi de daha kolay hale geliyor.Çoban Desteği Nasıl Alınır, Şartları Neler?
Çoban desteği almak için çoban desteği şartları sağlanması gerekmektedir. Bu destekten yararlanmak için belirlenen şartlar şu şekildedir;- İstihdam desteğinden yararlanmakta olacak işletmelerin TÜRKVET’e kayıtlı olacak en az 100 anaç küçükbaş hayvanı olması gerekmektedir. Hayvanların sayılarının tespit edilmesinde ise TÜRKVET’ten alınacak olan bilgiler esas alınmaktadır, sisteme kayıtlı olmayan hayvanlar değerlendirilmez.
- Köy sürülerini otlatmakta olan çobanlar da bu destekten yararlanabilirler. Bu türden çobanların otlattığı sürülerde ise en az 2 işletmeden olmalıdır ve her işletme için en fazla 99, toplamda ise en az 200 ve üzeri anaç küçükbaş hayvanın bulunması gerekmektedir.
- Her işletme – hayvan sahibi için bir kez çoban istihdam desteğinden yararlanmak mümkündür. Başvuru şartlarını sağlayan ve en az iki işletmesi olan yetiştiriciler ise her işletmesi için ayrı ayrı başvuru yapabilmektedir.
- Destekten yararlanacak olan çobanların SGK primlerinin yatırılması ve en az 5 aydır ödeniyor olması gerekmektedir.
- Hayvancılık işletmesi olmayan ya da çobanlık yapmayanlar, SGK prim ödemelerini isteğe bağlı olarak yatıranlar ve SGK primlerini otuz gün üzerinden yatırmayanlar, emeklilikler ve devlet memurları bu destekten yararlanamamaktadır.
Çoban Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Çoban desteği başvurusu için gerekli olan belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Bu belgeler ile birlikte destekten yararlanmak isteyenler başvuru dilekçeleri ile birlikte bağlı oldukları İl – İlçe Tarım ve Ortam Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Çoban desteğinden yararlanmak isteyen kimselerden başvuru esnasında şu belgeler istenecektir;- Hayvan sahibi tarafından verilecek başvuru dilekçesi,
- Hayvan sahibinin kimlik fotokopisi,
- TÜRKVET sisteminde görünen, en az 250 küçükbaş hayvan olduğunu gösterir küpe listesi,
- Çoban aynı zamanda işletme sahibi ya da sahibinin eşi, yakını vb. ise sertifikasını il – ilçe müdürlüğünden onaylatacak şekilde fotokopisini, taahhütname ve çobana ait nüfus cüzdanı fotokopisini ibraz etmelidir.
- İstihdam edilecek çobana ait olan sertifika belgesinin ve sözleşmenin il ya da ilçe müdürlüklerinden onaylı örneği,
- Başvuru yapılan yıl içinde geçerli olan sigorta primlerinin aralıksız olarak en az 5 ay süreyle yatırılmış olduğunu gösterir ve SGK’dan alınmış onaylı hizmet dökümü belgesi,
- SGK primleri kapsamında istihdam edilecek olan çobanın çalıştığı işletme üzerinden 4A kapsamında yatırılması gerekmektedir şayet işletme ya da işletme sahibinin birinci derecen yakını olan çoban ise SGK tarafından tescil edilen 4B üzerinden primlerin yatırılması,
- Başvuru esnasında sürü yöneticisi sertifikası ve primlerin yatırılmış olduğuna dair hizmet belgesi eksik olması halinde de başvurular kabul edilmektedir. Eksik olan belgelerin ise tanımlanan süre kapsamında ibraz edilmesi gerekmektedir.
- Birden çok işletmeye sahip olarak desteklerden yararlanmak isteyen işletme sahipleri ise her işletmeleri için ayrı başvuru yapmalıdırlar.
Çoban Sertifikası Nasıl Alınır?
Çoban sertifikası almak için halk eğitim merkezleri tarafından açılan kurslara gitmek gerekmektedir. Özellikle ilçelerde çobanlık eğitimi kursları yaygın olarak yapılmaktadır. Bu kurslara katılanlar, derslere düzenli devam etmeleri ve daha sonra da yapılacak olan sınavdan geçerli puan almaları halinde sertifika almaya hak kazanmaktadırlar. Sertifika almak için ise emekli olmayanlar, sigortası olmayanları, okuma yazma bilenler bu kurslara katılabilmektedirler. Halk eğitim merkezleri tarafından sunulan kurslar tamamen ücretsiz olup katılımcılardan herhangi bir ücret talebi olmamaktadır.Hayvancılık Hibe Desteği Ne Kadar, Nasıl Başvuru Yapılır ?
Ziraat Bankasından Sıfır Faizli Sığır Yetiştiriciliği Kredisi Nasıl Alınır?
Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur, Devlet Destekleri Nelerdir ?
Editör: TE Bilisim