Yukarıdaki sorulara benzer gün içerisinde sayfamıza bir çok soru gelmektedir. Hal böyle olunca biz de emeklilikte yaşa takılanlar hakkında bu yazıyı yazma gereği duyduk. Bilindiği üzere yürürlükteki Sosyal Güvenlik Mevzuatımıza göre bir sigortalının emeklilik hakkı elde edebilmesi için sigorta ya da bağkur ya da diğer kapsamlardaki ilk başlangıç tarihine göre gerekli olan prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartlarını birlikte sağlamaları gerekmektedir. Prim gün sayısı ve sigortalılık süresini sağlayan ancak yaş şartını tamamlamamış kişiler emeklilikte yaşa takılanlar kısa ismi ile EYT'ler olarak adlandırılmaktadır. Peki bu konuda düzenleme olacak mı? İşte detaylar; 2017 Emeklilikte Yaşa Takılanlar Hakkında Düzenleme Olacak mı? Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz ve bu konuda yapılacak bir düzenlemenin getireceği maliyet göz önünde bulundurulduğunda 2017 yılında da EYT'lere müjdeli haber verilmesi zor görünüyor. Bakanlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar da bu konuda bir düzenleme yapılmasının zor göründüğünü gösteriyor. 2017 Emeklilikte Yaşa Takılanlar Hakkında Resmi Açıklama
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, tarafından yapılan açıklamada Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için bir düzenleme yapmanın maliyetine dikkat çekiliyor. Yaklaşın 7 milyon kişinin yaşa takıldığını ifade eden SGK Başkanı, işin vahametini şu cümlelerle açıklıyor: “Genel sağlık sigortası bakımından İskandinav ülkelerinin bile önündeyiz. Uyguladığımız sağlık paketinin kapsamı, genişliği ve derinliği ileri düzeyde. Yaşa takılanlarda eğer biz fedakârlık edersek bu imkânı kullanamayız. Çok ciddi bir maliyet var. Siyaset mekanizması ‘Bu işe zinhar yanaşmıyoruz’ dediğinde, herhalde onların önüne bir rakam konuldu. O konuda çalışmayı yaptık, hakikaten vahim bir tablo çıktı. Yaşa takılanların sayısı 7 milyon 200 bin kişi civarında. ‘Bunları emekli edelim’ dediğinizde kamunun oluşan maliyeti 400 milyar lira.” Bağlı, sosyal güvenlik reformu yapılmaması halinde SGK’nın açığının her yıl 100 milyar lira olacağına dikkat çekti.
2017 EYT'ler Hakkında Bakan Mehmet MÜEZZİNOĞLU'nun AÇIKLAMALARI Önceki günlerde yaşa takılanlar hakkında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da benzer açıklamalarda bulunmuş ve yaşa takılanlara yapılacak ödemenin gelecek nesilleri etkileyeceğini ifade etmişti. Bakan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Emeklilikte yaşa takılanlara bu hassasiyetle yaklaşmalıyız. Bu kesimin erken emekli edilmesinin sisteme getireceği ek maliyetin 400 milyar TL olduğu ve bunun sonraki nesillerin sırtına yükleneceği unutulmamalıdır.” İŞE GİRSE “YAŞLI”, EMEKLİ OLSA “GENÇ” Yaşa takılanlar konusunda dikkat çekici bir tespit ise bu kişilerin karşılaştığı zorluğu ifade ediyor: “‘Emeklilikte yaşı bekleyenler’in büyük bir derdi daha var. İşe girmek isteseler ‘Yaşlısın’ diyorlar, emekli olalım dediklerinde ise ‘Gençsin’ diyorlar. Bu sebeple iki arada bir derede kalmış gibiler. MAĞDURLAR ANKARA’DA MUHATAP ARADI Kamuoyunda yıllardır gündeme gelen Emeklilikte Yaşa Takılanlar, ülkenin dört bir yanından sorunlarının çözümü için bir kez daha Ankara’ya geldi. Meclis ve Çalışma Bakanlığı’nda bir dizi görüşme yapmak isteyen emekliler, sorunlarını anlatacak muhatap bulamadıklarını ifade etti.

Editör: TE Bilisim