Ziraat Bankası dosya kredi masraflarını geri almak için Ziraat Bankası’na başvuruda bulunmak ve Tüketici Hakem Heyeti’nden talep oluşturmak olmak üzere iki seçenek vardır. Ziraat Bankası dosya kredi masrafları, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulmasına gerek kalmadan direkt bankadan talep edilebilir. Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün yaptığı açıklama doğrultusunda; dosya kredi masrafının iadesi için gerekli şartları sağlayan ve istenen belgeleri ulaştıran herkese iadeleri süreç uzamadan yapılır. Kredi masraflarını bankanın temin ettiğine yönelik belgeler ile bu masrafların iadesi talep edilebilir. Mahkemeye başvuran kişilerin de aynı belgeleri sunmaları gereklidir. Ancak mahkeme süreci doğrudan bankadan masrafları iade almaktan daha uzundur.

Ziraat Bankası Dosya Kredi Masraflarını Geri Almak Mümkün Müdür?

Ziraat Bankası dosya masrafını iade almak mümkündür. Tüketicinin korunmasına dair yapılan düzenlemeler kapsamında banka müşterilerinin dosya kredi masraflarını geri alabileceklerine dair karar vardır. Bu karar sonrasında çok sayıda vatandaş dosya masraflarını geri almak için aksiyon almıştır ancak farklı bankalardan kredi almış çok sayıda kişi dosya masraflarını geri almayı başaramamıştır. Son 10 yılda alınan kredilerin dosya masraflarını geri almayı sadece belirli sayıda kişi başarmıştır. Ziraat Bankası ise dosya kredi masrafını geri ödeme konusunda müşterilerine karşı oldukça hassas davranan bankalar içerisindedir. Ziraat Bankası Genel Müdürü olan Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası’ndan kredi almış olan kişilerin dosya masraflarını alabilecekleri yönünde açıklama yapmıştır. Bunun için tüketicinin Ziraat Bankası’na başvurması yeterlidir. Başka bir kuruma başvuru yapmalarına gerek kalmadan Ziraat Bankası’ndan dosya masrafının iade olarak alınabileceği belirtilir. Ancak direkt bankadan dosya masrafını iade alamayanlar, Tüketici Hakem Heyeti’ne şikayet oluşturarak da dosya kredi masraflarının iadesini talep edebilirler.

Ziraat Bankası Dosya Kredi Masraflarını Geri Ödemek Zorunda Mıdır?

Ziraat Bankası dosya kredi masraflarının iadesinin yasal zorunluluğu vardır. Tüketici hakları kapsamında dosya masrafının iadesini talep eden tüketici haklı görülür. Bu sebeple bankadan talep ettiklerinde banka ödeme yapmasa da bile yasal olarak haklarını aramayı tercih ettiklerinde bu tutar kendilerine geri ödenir.

Ziraat Bankası’ndan Dosya Kredi Masraflarını Geri Almak Şartları

Ziraat Bankası kredi masraf iade koşulları aşağıda verilmiştir:
  • Ziraat Bankası’nın dosya kredi masrafının geri alınması için sitesinde bulunan dilekçenin doldurulması ve bu dilekçedeki her bilginin gerçek olması gereklidir.
  • Dosya kredi masrafının iadesinin tamamlanabilmesi için talep edilen belgelerin eksiksiz şekilde banka şubesine teslim edilmesi istenir. Bu belgelerin teslim edilmesinden sonra tüketici heyeti ve Ziraat Bankası iletişime geçerek belgelerin gerçeğe aykırı olup olmadığını inceler.
  • Dosya masrafının iade olarak alınabilmesi için bankanın iade ödemesinin yapılacağı yönünde karar çıkartmış olması gereklidir. Banka onay vermediği sürece iade talebinin oluşturulması mümkün değildir.
  • Banka dosya masrafının iade edileceğine dair beyanda bulunmadığında tüketici hakem heyetine başvurarak dava açılabilir. Ancak tüketici dava açtıktan sonra doğrudan Ziraat Bankası’ndan dosya masrafının iadesini talep edemez ve Ziraat Bankası da mahkeme sürerken bu iadeyi gerçekleştirmez. İadenin yapılması için mahkeme kararının çıkması beklenir.

Ziraat Bankası Dosya Kredi Masraflarını Geri Almak İçin İstenen Belgeler

Ziraat Bankası kredi masrafı için gerekli evraklar mahkemeye başvuru yapmamış olan kişiler için Kredi Masraf Talep Formu’dur. Bu formun Ziraat Bankası şubelerinden edinilmesi gereklidir. Ayrıca forma ek olarak başvuru sahibinden kimlik belgesi de talep edilir. Bu belgeler ile dosya kredi masraflarını iade almak isteyenlerin mahkemeye başvurmamış olmaları gereklidir. Mahkemeye başvurmuş olanlar ise mahkeme sonuçlanmadan bu belgeler ile başvuru oluşturamazlar.

DOSYA MASRAFI DİLEKÇE ÖRNEĞİ

Ziraat Bankası Dosya Kredi Masrafları İçin İade Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası kredi dosya masrafının geri alınması için başvuru aşağıdaki şekilde yapılmalıdır:
  • https://www.ziraatbank.com.tr adresine giriş yapılmalıdır.
  • Ziraat Bankası’nın web sitesinin ana sayfasından işlem menüsü açılmalıdır. Bu meniden Bankamız Hakkında butonuna tıklanmalıdır.
  • Ziraat Bankası hakkında duyuruların ve bilgilerin yer aldığı bir sayfa açılır. Bu sayfadan Müşteri İlişkileri başlığı bulunmalıdır.
  • Müşteri İlişkileri başlığı altından TBB Bireysel Müşteri Hakem Heyeti butonuna tıklanmalıdır.
  • Açılan sayfada üç adet ek vardır. Bu ekler içerisinden TBB Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Başvuru Formu butonuna tıklanmalıdır.
  • Açılan formdaki bütün bilgiler eksiksiz ve doğru şekilde doldurulmalıdır.
  • Doldurulan form Ziraat Bankası’na ulaştırılmalıdır.
  • Ziraat Bankası dosya kredi masrafları iadesi için başvuru bankaya iletildikten sonra incelemelere başlar ve inceleme süreci sona erdiğinde sonuca göre iadeyi gerçekleştirir.

İADE BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

Ziraat Bankası Dosya Kredi Masraflarının İadesi İçin Tüketici Hakem Heyeti’ne Başvurulursa Süreç Nasıl İşler?

Ziraat Bankası kredi masraf iadesinin Tüketici Hakem Heyeti aracılığı ile istenmesi durumunda; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanun kapsamında heyet tüketiciyi haklı görür. Yasal anlaşmazlığın çözülmesi için heyet bankaya giderek bankanın savunma yapmasını talep eder. Bankalar savunma yapabilecekleri gibi savunma haklarından feragat ederek dosya masraflarının iadesini de gerçekleştirebilirler. Bankalar savunma yaptıklarında olay mahkeme sürecine gider. Bürokratik süreç çoğunlukla tüketici lehine sonuçlandığı için tüketici eninde sonunda dosya masrafını geri alır. Ancak konu mahkemede olduğu için bu süreçte bankadan doğrudan masraflar talep edilemez. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak dosya kredi masrafı talep edildiğinde süreç uzayabilir. Ziraat Bankası ise Tüketici Hakem Heyeti’ne savunma yapmamayı tercih eden bir bankadır. Doğrudan yasal anlaşmazlığı çözme yoluna giderek tüketiciye dosya kredi masrafının iadesini yapar. Günümüzde özel bankaların bazıları süreci bu şekilde çözmeyi tercih etmedikleri için birçok banka müşterisi dosya kredi masrafını geri almakta zorlanabilir. Ancak özel bankaların da kamu bankaları gibi dosya kredi masrafını iade etmeye başladığı görülmektedir.

Ziraat Bankası Dosya Kredi Masrafı İadesi Nasıl Sorgulanır?

Ziraat Bankası dosya masrafı iade sorgulaması e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir. Tüketici hakem heyetine dosya masrafının iade edilmesi için şikayet oluşturulduktan sonra bu şikayetin sorgulaması e-devlet aracılığı ile yapılır. Bunun için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr adresine girilmesi ve kimlik doğrulaması yapılması gerekir. Ardından e-hizmetler listesi içerisinde bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bulunmalıdır. Tüketici şikayetlerinin sorgulaması bu kurum ile yapılabilecek işlemler içerisindedir. Tüketici şikayetleri için oluşturulmuş olan özel alana erişim sağlandığında, Ziraat Bankası dosya kredi masrafları ve bunun iade durumu ile ilgili net bilgi edinilir.

KREDİ MASRAFI SORGULA

Ziraat Bankası’nın Geri Ödediği Kredi Masrafları Nelerdir?

Ziraat Bankası’nın iadesini yaptığı kredi masrafları; kredi komisyonu ve kredi tahsis ücretidir. Kredilerin ipotek giderleri, ekspertiz giderleri ya da sigorta ücretleri iade olarak talep edilemez. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün çıkarttığı karar sonrasında, iadesi yapılabilecek olan kredi masraflarının geri ödenmesini talep eden kişilere iade yapılır. Bunun için mahkeme kararı ile uğraşmalarına gerek kalmadan Ziraat Bankası şubeleri üzerinden iade talebi oluşturabilme imkanları vardır.

Ziraat Bankası Dosya Kredi Masraflarının İadesi Ne Kadar Sürede Yapılır?

Ziraat Bankası dosya kredi masrafının geri ödenme süresi ortalama 1 aydan 6 aya kadar değişiklik gösterir. Dosya kredi masrafını geri almak isteyen tüketicinin gerekli koşulları sağlayıp sağlamadığı incelenir. İncelemeler sonucunda eğer olumlu sonuca varılır ise, dosya masrafının iadesi gerçekleştirilir.

PTT Kredisi Veren Bankalar ve Gerekli Evraklar Nelerdir ?

Esnaf Kefalet Kredisi Başvurusu ve Şartları

Editör: TE Bilisim