Esnaf Kefalet Kredisi başvurusu işlemleri Halkbank tarafından gerçekleştirilir. 2022 yılı içinde uygulanacak olan faiz olanlarına göre esnaflar kredi için başvuru yapabilir. Başvuru işlemi kişinin kayıtlı olduğu esnaf odasına yapılmalıdır.

Ayrıca bu krediden sadece esnaf ve sanatkarlar yararlanabilir. Limited şirketleri ticaret odasına kayıtlı olan kişilerin yararlanması mümkün değildir. Koşulları sağlayan esnaflar kefalet kredisinden yararlanabilir.

Bu esnaflar iş yeri açarken, iş yeri desteği olarak, araç satın alırken, bazı araçlar için onarım işlemi yaparken kefalet kredilerinden yararlanabilir.

Esnaf kefalet Kredisi 2022 hesaplama oranları şu şekildedir:

  • Yıllık olarak uygulanan faiz oranı %9,5’ dir. Aylık olarak ise %0,79 şeklindedir.
  • Dosya masrafı değeri %1,25’ dir.
  • Bloke edildikten sonra esnafa iade esilen sermayenin kesintisi %2’ dir.
  • Risk sermayesinin kesinti oranı %1’ dir.
  • Yıllık olarak Halkbank komisyonu %1’ dir.
  • Merkez odası olan TESKOMB kesin oranı %0,25’ dir.
  • Bölge birlik kesinti oranı %0,25’ dir.

Esnaf Kefalet Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Esnaf Kefalet Kredisi Başvurusu yapılırken kişinin kayıtlı olduğu esnaf odasına gitmesi gerekir. Kayıtlı olunan esnaf odası aracılığıyla başvuru işlemi yapılır. Başvuru yapıldıktan sonra kredi için değerlendirme süreci başlar. Bu değerlendirme olumlu sonuçlanırsa kişinin başvurusu Yönetim Kurulu’na aktarılır.

Bu Yönetim Kurulu kredi başvurusunda son kararın verildiği mercidir. Son karar olumlu ise kişinin başvuru işlemi bankaya yönlendirilir. Eğer karar olumsuzsa kişi kredi alamaz.

Kredi başvurularına anlaşmalı banka olan Halkbank tarafından işlemlerinizin tamamlanır. Gerekli olan inceleme ve araştırmalar yapılır. Kişinin kredi notu da değerlendirme sürecinde etkili olur. Kredi notunuza göre ekstra teminat göstermeniz istenebilir.

Başvuru yaparken dikkat edilen temel 3 şart bulunur. Bu şartları sağlıyor olmak başvuru sonucunuzu etkiler. Şartları kapsayan herkese kredinin verilmesi durumu söz konusu değildir.

Esnaf Kefalet Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?

Esnaf Kefalet Kredisi Başvuru şartlarına uygun olan krediden faydalanabilir. Bu şartları kapsıyor olmak kişinin istediği krediyi almasını garanti etmez. Bu şartlar başvuru yapma imkanı tanır.

Esnaf kişilerin başvurduğu kefalet kredisi için gerekli olan şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Başvuru yapacak olan esnafın çalışma yerinin adresi ya da ikamet adresi kooperatifin çalışma alanı içinde olmalıdır.
  • Kişinin sicil kayıtlı bir esnaf ya da sanatkar olması şarttır.
  • Kişi esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatifliğine daha önce üye olmuş olmalıdır.

Bu şartları sağlayan esnaflar kendi esnaf odalarının yönlendirmesiyle kredi başvuru işlemlerini tamamlayabilir.

Bu şartlara ek olarak esnaf kefalet kredisi başvurusunda kredi çekilmek istenen kooperatife şahsen başvuru yapılması, tapu veya araç teminatı gösterilmesi ve esnafın cirosunun kredi taksitlerini ödemeye yetiyor olması gereklidir.

Esnaf Kefalet Kredisi Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Esnaf Kefalet Kredisi Başvurusu belgeleri tamamlandıktan sonra başvuru işlemi yapılabilir. Bu belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması gerekir. Belgelerde gerçeği yansıtmayan bilgilere yer verilmemelidir. Eksik belgelerle yapılan başvurular kabul edilmez.

Kefalet kredisi başvurusunda gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı ve fotokopisi
  • Kişinin vergi levhası ve vergi levhası fotokopisi
  • Kişinin adresini gösteren ikametgah belgesi
  • Esnaf olan kişinin 4 adet vesikalık fotoğrafı
  • Kişinin esnaf sivil kaydı ve onun fotokopisi
  • Sosyal güvencesini gösteren belge
  • Kooperatif aracılığı ile alınan ortaklık belgesi
  • Kişinin son dönem hesap özetinin muhasebeci imzalı bir kopyası
  • Eğer kişi şoförlük yapıyorsa kullandığı aracın ruhsatı ve fotokopisi

Esnaf Kefalet Kredisi Kefillik Koşulu Nedir?

Esnaf Kefalet Kredisi kefilliği için aranan belli şartlar vardır. Başvuruda olduğu gibi kefil istenmesi durumunda da belli şartlar aranır. Fakat kefil isteme durumu her kredi türünde geçerli değildir. Bazı kredi başvurularında oluşturulan bir taleptir. Kefil istenen durumlarda başvuru yapan kişinin siciline göre hareket edilir.

Bu finansal sicile göre kefil sayısında değişiklik ortaya çıkabilir. Başvuru yapan kişi istenen özellikteki kişileri kefil gösterebilir. Kefil olmayı kabul eden kişilerin de bazı belgeler hazırlaması gerekir. Kefil olan kişinin kimlik belgesi, vergi levhası ve ikamet adresi hazırlanmalıdır.

Bu belgelerin de kuruma verilmesi gerekir. Kurumların kefiller için istediği belgelerde değişiklik gösterebilir. Daha önce bilgi alarak kefil belgeleri hazırlanmalıdır. Kredilerden yararlanmak isteyen kişiler kefil göstererek başvuru işlemlerini tamamlamış olur.

Hangi Türde Esnaf Kefalet Kredileri Vardır?

Esnaf kefalet kredileri çeşitleri bulunur. İşleri, taşıt gibi farklı konularda esnafa destek olacak krediler vardır. Esnaf Kefalet Kredileri şu şekildedir:

  • İşletme Destekleme Kredisi: Tüm kooperatif üyelerinin eşit şekilde yararlanabildiği bir kredi türüdür. Esnafa 300.000 TL’ ye kadar varan kredi imkanı sağlar. Bu kredinin vade süresi ise 5 yıla kadardır.
  • İş Yeri Açmak İçin Destek Kredisi: İş yeri açmak isteyen esnafların kullanmasına uygun bir kredidir. İş yerini açmadan önce başvuru işleminin tamamlanmış olması gerekir. Açılan iş yeri için bu kredi kullanılamaz. Kredinin kapsamında kişilere 500.000 TL’ ye varan kredi imkanı sunulur. Kredi ödemesi için 2 yıla kadar vadeli planlama yapılır. Başvuru sırasında ekspertiz tarafından yapılan incelemelerinin %70’ i oranında kredi alınabilir.
  • Taşıt edinme Kredisi: Sadece şoförlük yapan esnafların yararlanabileceği bir kredi türüdür. Şoför esnafa 500.000 TL’ ye kadar kredi çekme imkanı sağlar. 84 ay (7 yıl) süreyle ödeme planı oluşturulur. Bu krediye başvuracak kişilerin plaka alma doğrultusunda işlem yapmaları gerekir.
  • Aylık Eşit Taksitli İşletme Kredisi: Hammaddeyi karşılayabilmek için oluşturulmuş bir kredi türüdür. Başvuran esnafın 200.000 TL’ ye kadar kredi imkanı olur. 24 ay vadeli şekilde ödeme işlemi yapılır.
  • Şoför Esnaflara Onarım Kredisi: Şoförler için oluşturulmuş kredilerden biridir. Başvuran kişi üst limit olarak 200.000 TL’ ye kadar kredi alabilir. Bu krediyi 9 ay süre içinde ödeyecek şekilde bir plan hazırlanır.
  • Servis ya da Kamyonet Yenileme Kredisi: Araç yenilemek için çekilen bu kredide doğrudan satıcıya yönlendirme yapılır. Kredi esnafa ulaşmaz ve direkt olarak satıcı kişiye aktarılır. Kredinin gerçekleşmesi için iki tane kefil gerekir. Aynı zamanda kasko sigortası da yapılmalıdır.

2022 Yılı Esnaf Kefalet Kredisi Hesaplama Tablosu:

Esnaf Kefalet Kredisi hesaplaması 2022 yılı için belirlenmiş olan 9,5 orana göre yapılır. Esnafa sağlanan bu kredilerin farklı çeşitleri vardır.

9,5 faiz oranına göre hesaplama yapıldığında 2022 yılı için şu tablo oluşur:

Kredi VadesiKredi TutarıToplam Geri Ödeme3 Aylık Kredi Taksidi
1 Yıl50.000 TL53.034,27 TL13.727,73 TL
100.000 TL106.069,04 TL27.454,27 TL
150.000 TL159.104,29 TL41.181,95 TL
200.000 TL212.138,38 TL54.908,77 TL

Esnaf Kefalet Kredisi Yapılanması Yapılır mı?

Esnaf kefalet kredi yapılandırması yapmak isteyen kişilerin banka ile görüşmesi gerekir. Yapılandırma ya da geri ödeme planında değişiklikler için esnaf ve sanatkarlar Halkbank şubelerine başvurmalıdır. Anlaşmanızın mevzuat hükümleri gereğince yapılandırma ya da değişiklik talebiniz değerlendirilir. Eğer çektiğiniz krediyi ödeyemezseniz faiz işlemleri uygulanır.

Kredinizin ödemesini yapmamanız durumunda banka kredilerine uygulanan yasal işlemler ve faizler sizin için de geçerlidir. Esnaf olmanızın bu durumda bir önemi yoktur. Esnaf Kefalet Kredisi başvurusu yapmak için gerekli şartları tamamlıyor olmanız gerekir. Gerekli incelemeler ve sunduğunuz belgeler doğrultusunda kredi başvurunuz sonuçlanır.

KAYNAKLAR ;

Ziraat Bankasından Kafe ve Restorantlara Düşük Faizli Destek Kredisi

Emekli, Asgari Ücretli, Memur ve Düşük Gelirlilere Avantajlı Kredi Müjdesi!

QNB Finansbank’tan Düşük Faizli Borç Transfer Kredisi Kampanyası

Editör: TE Bilisim