Bilindiği üzere iş kazası, hastalık, analık, meslek hastalığı gibi sebeplerle ay içerisinde geçici iş göremezlik raporu alan sigortalılar adına işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na çalışmadığına dair bildirimlerin yapılması gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun rapor ödemelerinde elektronik sisteme geçmesi ile birlikte işverenlerin çalışmadığına dair bildirim yapmaması halinde ayrıca bir uyarı yapılmaksızın işverenlere idari para cezası gönderilmektedir. Dolayısıyla çalışmadığına dair bildirim işverenler için büyük önem arz etmektedir.

1-Rapor Alan Sigortalı İçin İşverenin Hangi Bildirimleri Yapması Gerekir?

Geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi esnasında 5510 Sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki (SSK) sigortalının;

a) İstirahatli olduğu dönemde işyerinde çalışıp çalışmadığının, b) Kazanç hesabına giren döneme ilişkin aylarda, prim, ikramiye ve bu nitelikteki arızi ödemelerin, c) Viziteye çıktığı/istirahatin başladığı tarih itibarıyla prim ödeme hâlinin devam edip etmediğinin,

 işveren tarafından SGK’ ya elektronik ortamda bildirilmesi gerekmektedir.

2-Çalışmadığına Dair Bildirim Nasıl ve Nereden Yapılır?

Bildirimin, http://www.sgk.gov.tr internet adresinde “İŞVEREN” menüsü, “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi”, “Kullanıcı Şifre Ekranı”, “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri”, “Giriş” bölümünde yer alan bilgiler kaydedilmek suretiyle işverenler tarafından yapılması gerekmektedir.

3-Çalışmadığına Dair Bildirim İçin Son Tarih Ne Zamandır?

Çalışmadığına dair bildirimin işverenler tarafından sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim hizmet belgesinin verileceği son gün mesai bitimine kadar elektronik ortamda SGK’ ya gönderilmesi zorunludur.

4-Aylık Prim Hizmet Belgesinde “1-İstirahat Kodu” ile Bildirim Çalışmadığına Dair Bildirim Yerine Geçer mi?

Aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni olarak geçen 01 kodu ile (istirahat) bildirilen sigortalılar için bu bildirim çalışılmadığına dair bildirim yerine geçer.

Bu şekilde eksik günlerin nedeni “01- İstirahat” kodu ile bildirilen sigortalılar için söz konusu bildirim, aynı zamanda çalışılmadığına dair bildirim yerine geçeceğinden ayrıca Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişinin yapılmasına gerek kalmayacaktır.

5-E-Bildirge Ekranında Yer Alan “Sigortalı Raporlu Sürelerde Çalışmamıştır” Kısmının İşaretlenmesi Çalışmadığına Dair Bildirim Yerine Geçer mi?

E-bildirge ekranında aylık prim ve hizmet belgesi oluşturulurken “sigortalı istirahatli sürelerde çalışmamıştır” kısmının işaretlenmesi çalışmadığına dair bildirim yerine geçer. Sigortalı adına hizmet 30 gün bile bildirilse rapor ödemesi yapılır ve işverene herhangi bir ceza uygulanmaz.

6-Bildirim Yapmayan ya da Geç Bildirim Yapan İşverenlere Ne Kadar Ceza Uygulanır?

1-Aylık prim hizmet belgesinde düzenlenen sütundan “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişini” “Çalışmadı” olarak,

2- Manuel veya elektronik Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş ekranından sigortalının istirahatli olduğu dönemde çalışıp çalışmadığını “Çalışmadı” veya “Çalıştı” olarak,

bildirmeyen işverenlere 5510 Sayılı Kanunun 102 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde belirtilen asgari ücretin yarısı, geç bildirenlere ise asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır.

Eksik gün nedeni “01-İstirahat” bildirimini yapmayan ya da geç yapan işverenlere eksik gün nedeni bildirimi ile ilgili sigorta primleri mevzuatı gereği idari para cezası uygulandığından ayrı bir ceza uygulanır.
Editör: TE Bilisim