Yeni yılda SGK ve GSS primleri yapılan asgari ücret zammı sonrası güncellendi. Milyonlarca kişinin merakla takip ettiği asgari ücret zammının %54,5 oranında artırılması sonrası gözler 2023 yılı SGK ve GSS primleri güncellemesine çevrildi.

Asgari ücrete gelen zamla birlikte milyonlarca emekli ve çalışanın ücretleri güncellenirken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primleri de yenilenerek 2023 yılında uygulanmak üzere yürürlüğe geçirildi.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir?

Genel sağlık sigortası (GSS) herhangi bir sigorta koluna tabii olmayan vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için ödenmesi gerekli prim türüdür. Tüm vatandaşların sağlık hizmetlerinden eşit şartlarda yararlanabilmesi amacıyla yürürlüğe giren GSS, 2012 yılından bu yana zorunlu olarak ödenmektedir.

Çalışanların GSS primleri işverenler tarafından ödenirken, 18 yaşını dolduran vatandaşların herhangi bir işyerinde çalışmamaları halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için GSS primlerini SGK’ya kendileri ödemektedir.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kimler İçin Zorunludur?

GSS zorunluluğu devlet tarafından 18 yaş kriterine göre belirlenmiştir. 18 yaşını doldurmamış olan çocuklar sigortalı çalışan aile bireyleri üzerinden ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

18 yaşın doldurmuş bireyler için GSS prim ödemesi zorunlu olup, herhangi bir işyerinde çalışılmadığı takdirde prim ödemelerinin birey tarafından yapılması gerekmektedir. Sigortalı olarak çalışmayan ve GSS borcunu ödemeyen bireylerin GSS borcu SGK’da birikmekte ve sağlık hizmetlerinden yararlanılabilmesi için GSS borç sorgulama işlemi yapılarak güncel borcun ödenmesi gerekmektedir.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Genel sağlık sigortası başvurusu Sosyal Hizmetler veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma birimlerine yapılabilir. Ayrıca e-Devlet üzerinden de başvuruda bulunulabilir. Genel sağlık sigortası başvurusu yaparken izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  • İlk olarak ikamet edişen muhtarlıktan GSS başvuru formu alınmalı.
  • GSS başvuru formu eksiksiz ve doğru biçimde doldurulmalı. 
  • Başvuru formu doldurulduktan sonra kimlik fotokopisi ve ikametgah belgesi ile Vergi Dairesine gidilmeli. 
  • Başvuruyu tamamlamak için GSS formunu vergi dairesinde onaylatılmalı ve diğer evraklarla birlikte Kaymakamlığa teslim edilmeli. 

GSS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

GSS borcunu öğrenmek için e-Devlet’ten online sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alt hizmetleri menüsünde yer alan “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” sayfası kullanılır.

GSS prim borcunu görüntülemek için sırası ile aşağıdaki işlemleri takip edin:

  1. "E-Devlet" linki aracılığı ile sorgulama sayfasına ulaşın.
  2. Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayın.
  3. TC kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi istenen bölümlere girin ve “Giriş Yap” butonuna tıklayın.
  4. Açılan sayfada birikmiş tüm GSS borç bilginize ve yapılmış olan ödemelere ulaşabilirsiniz.

2023 GSS Primleri Ne Kadar Oldu?

GSS prim ödemeleri brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında hesaplanmaktadır. Asgari ücrete gelen %54,5 oranında zamla birlikte, GSS prim ödemelerine de aynı oranda zam yapıldı. Hatırlanacağı üzere 2022 yılında GSS primi 194 TL olarak ödenmekteydi. Yeni asgari ücret zammı sonrası 2023 GSS primi 300,24 TL olarak uygulanacak.

2023 SGK Primleri Ne Kadar Oldu?

SGK prim ödemeleri de yeni yılda revize edildi. Asgari ücret zammı sonrası sigortalı bir çalışan için SGK’ya en az 3.452,76 TL, en fazla 25.895,70 TL aylık prim ödemesi yapılabilecek. Yapılan güncelleme ile SGK’ya yapılabilecek prim tavan ödemesi TL yükseltilmiş oldu.

İsteğe bağlı sigortalılar için 2023 yılında aylık ödenecek prim tutarı 3218,4 TL’ye artırıldı. Ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştırılan kişiler için ödenecek prim miktarı 6,67 TL’ye yükseltilirken, 10 gün ve daha fazla çalıştırılan kişiler için ödenecek prim tutarı 125 TL’ye yükseltildi.

2023 Asgari Ücret Zammı Sonrası Neler Değişti?

Asgari ücret zammı sonrası değişen ücretler kamu tarafından ödenen yardımlardan ödenecek Bağ-Kur primlerine kadar pek çok sabit ödemeyi değiştirdi. SGK ve GSS primleri yanında 2023 yılında artırılan ücret ve ödemelerin bazılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz:

  • BAĞ-KUR primi en düşük 3,044 TL olarak belirlenirken, prim borcu bulunmayan ve 5 puan indiriminden yararlanan BAĞ-KUR’lular yeni yılda 2,603 TL prim ödeyecek.
  • Tarım BAĞ-KUR ödemeleri 2023 yılında 3,044 TL olarak güncellendi. Primini düzenli ödeyenler ise prim indiriminden yararlanarak yeni yılda 2,603 TL prim ödemesi yapabilecek.
  • 2022 yılında 2568 TL olan en düşük işsizlik maaşı yeni yılda 4003 TL’ye yükseltildi. En yüksek işsizlik maaşı ise 2023 yılında 8004 TL olarak güncellendi.
  • Askerlik ve doğum borçlanması primi en düşük 106,7 TL olarak güncellendi.430,80 TL olan en yüksek prim tutarı ise 2023 yılında 517 TL olarak uygulanacak.
  • 65 yaş aylığı 2023 yılında 1684 TL’den 2604 TL’ye yükseltildi.
  • Engelli aylığı yeni yılda 1227 TL’den 1595 TL’ye artırıldı.
  • Bireysel emeklilik sistemi kesintileri ise yeni yılda da brüt maaşın %3’ü olacak şekilde uygulanmaya devam edecek.

Ev Hizmetlerinde Çalışanların SGK Primleri ve Maliyetleri

SGK Prim Borcu Sorgulama ve Borcu Yoktur Yazısı Alma

Ölen Babadan Dul Kızına Ne Kadar Maaş Bağlanır

Editör: TE Bilisim