Tüm dünyada ekonomik ve sosyal hayatı adeta felç eden koronavirüs salgını dolayısıyla ülkemizde de yeni tedbirler alınmaya davam ediliyor. Sağlık açısından vatandaşların uyması gereken kurallar ve tedbirler açıklanırken koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında ekonomik destekler de gündeme geldi. Bunlar arasında ülkemizi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgın sebebiyle ücretsiz işten ayrılmak zorunda kalanlar ile işverenleri yakından ilgilendiren kısa çalışma ödeneği de merak konusu haline geldi. Kısa çalışma ödeneğinin tutarı, ne kadar süre ile verileceği ve başvuruların nereden yapılması gerektiği konusunda bilinmesi gereken tüm detaylı bilgileri haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.

Kısa Çalışma Ödeneği Tutarı Ne Kadar?

Milyonlarca sigortalı çalışanın merak ettiği kısa çalışma ödeneği altında başvuruda bulunan vatandaşlara verilen ödeme tutarı belirli koşullara göre belirleniyor. Mevcut durumda 5 bin lira brüt ücreti olan bir sigortalı çalışanın banka hesabına 3 bin 795 lira net maaş yatıyor. Bu durumda olan çalışanın gerekli başvuruları yapıp onay almasının ardından Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) alabileceği kısa çalışma ödeneği tutarı ise 3 bin lira olarak belirleniyor. Kısa çalışma ödeneği hesaplamasında binde 7.59 oranında damga vergisi kesintisinden sonra ise 2 bin 977 lira olarak net ödeneğin hesaplandığı biliniyor. Brüt ücretin yüzde 60’ı üzerinden hesaplanan ödenek sayesinde çalışan bu dönemi nette aylık 818 lira (yüzde 21.5) gelir kaybıyla atlatmış olabiliyor. Burada hesaplamaya tabi tutulan 3 bin liralık kısa çalışma ödeneği örnek durumu, faaliyetin en az dört hafta süreyle yani tamamen durduğu iş yerleri için geçerli olabiliyor. Haftalık çalışma süreleri 3’te 1 oranında azalan işyerlerinde ise kısa çalışma ödeneği tutarının hesaplaması için “çalışılmayan süreler” dahil edilerek ayrıca yapılması gerekiyor. Sigortalı çalışanlara koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan ekonomik tedbirler arasında kendine yer bulan İŞKUR kısa çalışma ödeneğinde en fazla 3 ay boyunca söz konusu ödeme yapılabiliyor. Başvuru sahiplerine 3 ayın sonunda İŞKUR’dan yapılan ödemenin kesileceği bildiriliyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Şartları Nelerdir?

Hükümetin koronavirüs salgını ile topyekün mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı, seyahat yasağı gibi birçok zorunlu kısıtlama getirdiği biliniyor. Ticari hayatın neredeyse tamamen durduğu işyerlerinin büyük çoğunluğu ve bu işletmelerde çalışanlar için, birkaç ay süreceği öngörülen bu durumda gelir elde etmek neredeyse imkânsız hale geldi. İşverenlerin işçi çıkarmamak koşulu ile yararlanabildiği kısa çalışma ödeneği için şu şartların yerine getirilmesi gerekiyor:
  • Kısa çalışma başlama tarihinden önceki üç yıl içinde en az 450 gün süre işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması
  • Kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet sözleşmesine tabi olması
  • İŞKUR’a iletilen belgelerin kurum yetkilileri tarafından uygunluk tespitinden onaylı sonuç alması
Bu düzenlemelerden yararlanabilmek için başvuruların başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılması mümkün oluyor. İŞKUR yetkilileri tarafından yapılan incelemelerin ardından işverenin başvuru yaptığı e-posta adresine bildirim mesajı gönderiliyor. Koronavirüs salgını nedeniyle, işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduran işverenler kısa çalışma başvurusu yapabiliyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusunda istenen Belgeler Nelerdir?

İşverenin mevcut işyerinde çalışma süresinin azaltıldığını veya faaliyetin kısmen/tamamen durdurulduğunu ortaya koyan belgeler, başvuru işlemleri sürecinde talep edilen evraklar arasında yer alıyor. Bu koşulu ortaya koyan belgeler;
  • Ücret bordroları
  • Puantaj kayıtları
  • Üretimin ve hizmetin azaldığına ve siparişlerin iptal edildiğine dair belgelerden oluşabiliyor.
Birden fazla şubesi olan işyerleri her bir şubesi için ayrı ayrı başvuru yapılması gerekiyor. Başvuruların, şubelerin bulunduğu yerdeki İŞKUR birimlerinin e-posta adreslerine yapılması şartı bulunuyor.

Çalışanlar Dikkat! 14 Günlük Karantina Raporu Nasıl Alınır?

İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Analık Halinde Çalışma ve Süt İzni Ne Kadar ?

Editör: TE Bilisim