Türkiye'de de görülen corona virüse karşı hijyen önlemleri artmaya başladı. İş yaşamında da çalışanlara hijyen konusunda büyük görevler düşüyor. Milyonlarca çalışanın en çok merak ettiği konulardan arasında yer alan karantina raporu, uzaktan çalışma, yurt dışı seyahat durumu ve iş yerinin tatil edilmesi gibi konular araştırılmaya devam ediliyor. Türkiye'de ilk vakanın görülmesinin ardından işverenler ve çalışanların da günün önemli bir bölümünü geçirdikleri işyerlerinde bazı tedbirleri alarak corona virüsün yayılmasını engelleyebilirler. Corona virüs salgınından korunmak için çalışanların 14 günlük karantina raporu nasıl alacaklarına dair yapılması gerekenler haberimizde yer alıyor. Türkiye'nin corona virüs salgınına karşı Sağlık Bakanlığı'nın öncülüğünde aldığı tedbirler, virüsün ülkemize sirayet etmesini epey geciktirdi. Ancak Avrupa'nın corona virüse önlem almasında çok geç kalması sebebiyle Avrupa ülkelerine seyahat etmek zorunda olan kişilerin ilk risk grubunda olduğu biliniyor. Yurt duşuna çıkan kişilerin Türkiye'ye döndükten sonra 14 gün süreyle karantinada kalmalarının çok kritik olduğu kabul ediliyor. Bu yüzden yurt dışına gidip dönen kişilerin eğer virüsten enfekte olmuşlarsa kendilerini izole ederek virüsün kuluçka süresince yayılmasını engellemeleri çok önemli. Fakat çalışma hayatında memur ve işçilerin günlük rutinlerine devam ederek işyerlerine gitmeleri gerekiyor. İş Kanunu'na göre çalışanların arka arkaya iki iş günü veya bir ay içinde üç iş günü devamsızlık yapmaları halinde iş sözleşmeleri tek taraflı feshedilebiliyor.

Karantina Raporu İçin Yapılması Gerekenler

İşyerine devamsızlık yapıp işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmak istemeyen çalışanların yurt dışına seyahat gerçekleştirmelerinin ardından 14 günlük izolasyon uygulamaları gerekiyor. Bu durumda olan çalışanların ilk etapta Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı bir hekime başvurarak istirahat raporu almaları gerekiyor. Rapor alınması durumunda iş sözleşmelerinin devamsızlık nedeniyle feshedilme riski de ortadan kalkmış oluyor. Yurt dışına çıkma durumu hekimlere anlatıldığında doktorların 14 günlük rapor vermesi mümkün oluyor. Esasında hekimler 10 günlük istirahat raporu veriyor. Tek hekimin imzasıyla çalışanlar tarafından alınabilen bu raporlar 10 günlük sürenin sonunda kontrol istenip 14 güne uzatılabiliyor. Böylelikle çalışanların yurt dışına ve özellikle Avrupa ülkelerine ziyareti sonrasında rapor alarak evde kendilerini izole etmelerine en doğru hareket olarak bakılıyor.

Karantina Raporlu Çalışan SGK'dan Rapor Parası Alabilir Mi?

Çalışanların istirahat raporlu oldukları süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan rapor parası alma hakları bulunuyor. Özellikle son bir yıl içinde en az 120 gün çalışması olan kişiler, SGK'dan rapor parası almaya hak kazanıyor. Bu kapsamda 14 günlük izolasyon yani karantina döneminde çalışanların maaş konusunda ciddi kayıplar yaşamasının da önüne geçilmiş oluyor. Öte yandan maktu ücretli çalışanlar için işverenler raporlu oldukları günlerde ücret kesintisi yapmadıkları için bu şekilde ücret alan çalışanların ücretlerinden hiç kesinti yapılmadan bu süreyi geçirip SGK'dan alınan rapor parasını işverenlerine vermeleri gerekiyor. Günlük ücretli çalışıp ücretleri aylık olarak hesaplanıp ödenen kişiler ise raporlu oldukları 14 gün için 12 günlük brüt ücretleri tutarında rapor parasını SGK’dan alabiliyor.

Rapor Yerine Uzaktan Çalışma Mümkün Mü?

Corona virüsün yayılmasını önlemek adına işverenler çalışanlarını uzaktan çalışmaya sevk edebilir. Bu durumda çalışanlar için uzaktan çalışmanın prosedürlerinin belirlenmesi, iş akışlarının net bir şekilde açıklanması gerekli oluyor. Öte yandan evden çalışmaya devam edecek kişilere ilişkin iş sağlığı ve güvenliği yönünden de tedbirler alınması gerekiyor. Çünkü uzaktan çalışacak kişilerin evinde iş ile ilgili geçirecekleri kazalar da iş kazası olarak değerlendirileceği için işverenlerin bu konuda çalışanları bilgilendirmesi zorunlu oluyor.

İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Sürekli İş Göremezlik Geliri Nasıl Hesaplanır?

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır, İş Kazası Bildirim Süresi Nedir?

Editör: TE Bilisim