Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı olarak çalışan milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor. SGK çalışanlara belirli koşullarda para iadesi yapıyor. SGK'ya ödenen primlerin tavanı aşması durumunda işçilerin ödedikleri fazla primler geri veriliyor. Ancak bu paraların iadesi için işçinin kuruma şahsen gidip talepte bulunması şartı öne çıkıyor. Ayrıca işçinin prim ödemelerini geri alabilmesi için zaman aşım süresi de bulunuyor. SGK'nın iade ettiği paraları kimler alabilir ve hak sahibi işçilere ne kadar ödeme yapılıyor sorularının yanıtları ile daha fazlasını haberimizde bulabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) prim ödeyen milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren gelişmeye göre işçilerin kuruma ödedikleri ücretlerin tavanı aşması durumunda fazla primler hak sahibi işçilere geri iade ediliyor. Tek bir iş yerinde tavan tutarın üzerinde prim ödemesi yapılması mümkün olmamakla birlikte sigortalı vatandaş birden fazla işyerinde hizmet veriyorsa bu durumda farklılık söz konusu olabiliyor. Birden fazla işyerinde çalışan işçilerin SGK'ya ödenen fazla primlerini geri alabilmeleri için bazı kurallara uygun hareket etmeleri gerekiyor.

Ödenen Primlerin Tavan Tutarı Aşması Gerekiyor

2020 yılında çalışanlara verilmesi gereken en düşük ücret olarak kabul edilen asgari ücret tutarı, brüt 2 bin 943 TL olarak açıklandı. SGK'ya ödenmesi gereken primlerin tavan tutarı da bu rakamın 7.5 katı ile çarpımı sonucu hesaplanmaktadır. Dolayısıyla kuruma işçiler adına yatırılması gereken SGK tavan tutarının 22 bin 72,50 TL olarak kabul edilmesi gerekiyor. 2020 yılı içinde tek bir işyerinde çalışan işçilerin bu tutarın üzerinde bir tahakkukla karşılaşması mümkün olarak görülmüyor. Çünkü işçi tek bir işyerinden 50 bin TL maaş da alsa çıkarılacak prim tahakkuku 22 bin 72,50 TL şeklinde oluyor. Ancak 15 gün bir işyerinde kalan 15 gün de farklı bir işverene bağlı olarak başka bir işyerinde çalışan işçi adına ayda 30 bin TL ücret tahakkuku çıkarılıyor. Bir ay içinde en fazla 22 bin 72,50 TL tahakkuk bildirilebilirken bu durumda olan işçilerin tavan ücret tutarını aştıkları görülüyor. Bu şekilde birden fazla işyerinde çalışan işçiler adına 7 bin 927,50 TL fazla prim bildirimi yapılmış oluyor. İşte SGK hak sahibi sigortalı vatandaşlara tavan tutarı aşan primleri belirli koşullar altında geri veriyor.

İşçinin Geri Ödeme Alabilmesi İçin Talepte Bulunması Şart

Bu tür durumda olan sigortalı çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri inisiyatif almıyor. Dolayısıyla kurum bu tür durumda olan işçilerin kapısını çalıp fazla primleri iade etmiyor. Bu koşullar altında olan işçilerin SGK il müdürlüklerine giderek fazla prim ücretlerinin geri ödenmesi için öncelikle talepte bulunması gerekiyor. Bilindiği üzere SGK'ya zamanında müracaat edilmediğinde kurum hak sahibi vatandaşlara emekli maaşı bile bağlamıyor. Bu yüzden fazla prim ücretlerini SGK'dan geri iade almak isteyen sigortalı vatandaşların SGK merkezine başvuruda bulunması gerekiyor. Sigortalı vatandaşların "Kuruma bildirilmesi gereken tavan tutar üzerinde ödenen primlerimin işçi payının aşağıdaki banka hesap bilgilerime iade edilmesini" şeklinde kuruma dilekçe vermeleri gerekiyor. Dilekçede mutlaka sigortalının banka hesap bilgilerine ek olarak kimlik fotokopisinin de bulunmasına dikkat edilmesi tavsiye ediliyor. Kurum bu dilekçeye istinaden 30 gün içinde tavan tutarını aşan primlerin iadesini yapmış olacaktır. Bu işlem için 10 yıllık bir zaman aşımı süresi bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bu tür iadeler için belirlemiş olduğu zaman aşımı süresi 10 yıldır. Tavan tutarının üzerinde ödenen tutarların işçi payı yüzde 15'tir.

İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Analık Halinde Çalışma ve Süt İzni Ne Kadar ?

İş Kurmak İsteyenlere 15.000 TL Faizsiz Kredi İmkanı!

Editör: TE Bilisim