Ülkemizde milyonlarca çalışanın emeklilik hayallerini gerçekleştirmek için tabi olduğu 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile diğer sosyal güvenlik mevzuatlarında emeklilik için gerekli koşullar net bir şekilde açıklanmıştır. Buna göre normal koşullar altında sigortalı çalışanın emeklilik hakkı elde edebilmesi için sigorta başlangıç tarihi, sigortalının yaşı ve cinsiyeti, sigortalı kaldığı süre ile kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödediği sigorta prim miktarına bakılmaktadır. Hükümetin 2008 yılında sigorta kanununda almış olduğu yeni kararlar kapsamında sigorta başlangıç tarihi emeklilik şartlarını baştan aşağıya değiştirmiştir. Bu kararlardan 1999 ve öncesinde sigorta başlangıç tarihi bulunan çalışanların çok avantajlı çıktığı görülmektedir. Detayları haberimizde bulabilirsiniz. Türkiye’de milyonlarca çalışan emekliliğe hak kazanacağı günü iple çekmeye devam etmektedir. Sosyal Güvenlik Kanunu ve mevzuatlarında yapılan değişiklikle birlikte 1999 yılı ve öncesinde sigorta başlangıcı olanların yani bu tarihten önce SGK’ya bildirimi yapılmış sigortalıların edinmiş olduğu en büyük avantaj, erken emeklilik hakkının gündeme gelmesidir. Fakat 1999 yılı ve öncesinde sigortalı olanların erken emeklilik hakkından yararlanarak hayallerine kavuşması için kanun çerçevesinde belirlenen şartlara uygun hareket edilmesi büyük önem taşımaktadır.

1999 Yılı ve Öncesinde Sigortalı Olanlara Erken Emeklilik Avantajı

Mevzuat değişikliği ile birlikte 1999 yılı ve öncesinde sigorta başlangıcına tabi olarak emeklilik hakkının elde edilebilmesi için sigortalı çalışanların 4A (eski adıyla SSK), 4B (eski adıyla Bağkur) ve 4C (eski adıyla Emekli Sandığı) statüsüne bağlı olarak sigorta kollarından birine mensup olmasına dikkat edilmelidir. Tüm bunlarla beraber sigortalı vatandaşların çalışma yaşamları boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kendi adına eksiksiz bir şekilde prim ödemeleri yapılmış olması önemlidir. SGK kapsamında belirlenen sigorta türlerine tabi olarak çalışanlarda erken emeklilik hakkı için 15 yıllık sigortalı olma süresi (ilk SGK sigorta bildiriminden itibaren 15 yıl geçmiş olması) ve 3600 prim günü şartlarını da tamamlamaları koşulları aranmaktadır. İlk defa sigorta girişi 1999 yılı ve öncesinde olan vatandaşlar için avantajlı erken emeklilik gündeme gelmişken, bu durumda olan vatandaşlar için belirlenen şartların neler olduğu araştırılmaktadır. 1999 yılı ve öncesinde sigorta başlangıcı olanların emekliliğe hak kazanması için gerekli olan şartları haberimizin devamında bulabilirsiniz.

1999 Yılı ve Öncesinde Sigorta Başlangıcı Olanların Emeklilik Şartları

  • 9 Eylül 1999 ve öncesi bir tarihte ilk defa sigortaya bildirimi yapılan vatandaşların 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 gün (10 yıllık) prim ödemelerini yapmaları gerekir.
  • Erken emeklilik şartından yararlanmak için vatandaşların sigorta girişinin mutlaka 1999 ve öncesindeki tarihlere ait olması şarttır.
  • Staj başlangıcının 1999 ve öncesindeki dönemde olmasına rağmen; çalışan sigorta başlangıcı 1999 ve sonrasındaki dönemde ise vatandaşların erken emeklilik hakkından yararlanması söz konusu değildir.
  • Sigortalının bağlı olduğu sigorta statüsü ne olursa olsun vatandaşın SGK’ya ödenmesi gereken herhangi bir prim borcu bulunmaması gerekir.
  • 12.2011 tarihinden önce sigortalılık süresi ve prim ödemesi şartlarını tamamlayan vatandaşlardan kadın çalışanlar 54 yaşında; erkek çalışanlar ise 55 yaşında emekliliğe hak kazanırlar. 31.12.2011 tarihinden sonra 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 prim ödemesi şartını tamamlayanlardan kadın çalışanlar 58 yaşında; erkek çalışanlar ise 59 yaşında emeklilik aylığı bağlatabilirler.
  • Askerliğini sigorta başlangıcından önce yapmış olan erkek çalışanların askerlik borçlanması hakkından yararlanarak sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde olabilir. 15 yıl ve 3600 gün prim koşullarını yerine getiren bu durumdaki erkek sigortalılara emeklilik maaşı bağlanabilir.

Çalışanlar Dikkat! Karantina Günlerinde Maaş ve Sigorta Haklarınız Neler?

15 Milyon Kişinin İşsiz Kalması Durumunda Borcunu Sigorta Şirketleri Ödeyecek!

Bakanlık Açıkladı : Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu İnternetten Yapılabilir

Editör: TE Bilisim