Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, son dönemde çalışanlar tarafından gündem konularından biri haline gelen kısa çalışma ödeneği hakkında son dakika açıklamalarında bulundu. Kısa çalışma ödeneği programına başvuruda bulunmak isteyenlerin bugünden itibaren başvurularını elektronik ortamda yapabileceğini duyurdu. Bakan Selçuk’un yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen ve bu yüzden kısa çalışma uygulamasından yararlanmak isteyen işverenlerin, İŞKUR il Müdürlükleri ve hizmet merkezlerine özel olarak oluşturulan e-posta adresleri aracılığıyla gerekli belgeleri dijital ortamdan göndererek başvurularını tamamlayabileceklerini açıkladı. Bununla birlikte İŞKUR kısa çalışma ödeneğinden kimlerin nasıl ve ne kadar ücret alacağını da tüm detayları ile kamuoyuna aktardı. Kısa çalışma ödeneği ile ilgili bilinmesi gereken tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

Özellikle koronavirüs salgınının pek çok iş sektörünü olumsuz etkilemesiyle birlikte İŞKUR kısa çalışma ödeneği milyonlarca vatandaşın gündemine girdi. Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebepler yüzünden işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan uygulamaya kısa çalışma ödeneği adı verilmektedir. Türkiye genelinde veya uluslararası ekonomide meydana gelen olayların, ülke ekonomisi ve dolayısıyla ülkedeki sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerini ciddi anlamda etkileyip sarstığı durumlar genel ekonomik kriz kapsamına alınmaktadır. Ulusal ya da uluslararası olaylardan belirli bir il veya bölgede faaliyette bulunan işyerlerinin ekonomik olarak ciddi şekilde etkilendiği durumlara da bölgesel kriz denmektedir.

Kısa Çalışma Ödeneği Süresi ve Tutarı

Yukarıda belirtilen durumlarda işyerlerinin ekonomik olarak zor duruma düşmesi durumunda kısa çalışma ödeneği gündeme gelmektedir. İŞKUR kısa çalışma ödeneği kapsamında;
  • İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi
  • İşçilerin Genel Sağlık Sigortası primlerinin ödenmesi
gibi hizmetler sağlanmaktadır. Günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalı çalışanın son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak devreye alınmaktadır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarının, mevcut aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150 oranını geçmesi mümkün değildir. Kısa çalışma ödeneği, işyerlerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenmektedir.  Ödemelerin PTT Bank şubeleri ve merkezleri aracılığıyla yapıldığı bilinmektedir. Ödeme tarihini mevcut durumundan daha öne çekme yetkisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın inisiyatifindedir. Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18 - Kısa Çalışma Ödeneği” olarak da kuruma bildirilebilmektedir. Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak şartıyla kısa çalışmanın gerçekleştiği süre kadardır.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Herhangi bir sektörde faaliyet gösteren işyerinde kısa çalışma uygulanabilmesi için yapılması gerekenler bellidir. İşverenin genel ekonomik, sektörel ya da zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR’a başvuruda bulunması ve iş müfettişlerince yapılan uygunluk tespitinin ardından işyerinin bu koşullardan etkilendiğinin kayda alınması gerekmektedir. İŞKUR yetkililerinin gerekli incelemelerinin ardından sonucun uygun bulunması ve kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgisinin bulunması şartlarıyla kısa çalışma ödeneği hak sahiplerine bağlanabilmektedir.

Çalışanlar Dikkat! 14 Günlük Karantina Raporu Nasıl Alınır?

Çalışanlar Dikkat: SGK O Paraları İade Ediyor!

İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim