Sosyal Devlet anlayışını benimseyen ülkeler arasında yer alan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, muhtaç durumda olan vatandaşlarına çok sayıda yardım programları uygulamaya devam ediyor. Maddi ve manevi açıdan vatandaşlara ihtiyacı oldukları yardımları yapan devletin bir uygulaması da doğum yapan annelere yönelik uygulanıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamasında, doğum yardımları kapsamında son 5 yılda 4 milyon 626 bin 243 anneye, yeni doğan bebekleri için toplam 2 milyar 399 milyon 48 bin lira ödeme yapıldığını bildirdi. Bilindiği üzere, ilk defa 2015 yılının Mayıs ayında başlatılan doğum yardımı uygulamasının güncel durumuna dair bilgiler Bakan Selçuk’un paylaşımı ile yeniden gündeme geldi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un doğum yardımı açıklaması ile ilgili tüm detaylar haberimizde yer alıyor. Türkiye'nin sahip olduğu dinamik nüfus yapısının korunması ve ailelerin güçlendirilmesi amacıyla başlatılan ve 2015 yılının Mayıs ayından bu yana hak sahibi annelere yapılan doğum yardımı ödemesi sayesinde vatandaşlar ekonomik açıdan önemli avantajlardan yararlanabiliyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın koordinasyonu ile gerçekleştirilen doğum yardımlarının, herhangi bir gelir kıstasına bakılmaksızın yeni doğum yapan tüm anneleri kapsadığını vurgulayan Selçuk, bu uygulamaya başvuruda bulunan annelerin, dünyaya getirdiği ilk bebekleri için 300, ikincisi için 400, üçüncü ve sonrakiler için de 600 TL ödeme gerçekleştirildiğine işaret etti.

Bakan Selçuk’tan Doğum Yardımı Verileri Paylaşımı

“Uygulamanın başladığı Mayıs 2015'ten Nisan 2020 sonuna kadar olan süreçte 4 milyon 626 bin 243 annemize, yeni doğan 5 milyon 695 bin 178 bebeğimiz için doğum yardımı ödemesinde bulunduk.” açıklamasında bulunan Bakan Selçuk, doğum yardımı programı kapsamında gerçekleştirilen ödemelerin toplam miktarının 2 milyar 399 milyon 48 bin 395 TL’ye ulaştığını bildirdi. Bakan Selçuk ayrıca, “Ocak-Nisan 2020'yi kapsayan son 4 aylık dönemde yapılan doğum yardımı ödemeleri ise 145 milyon 305 bin 204 lira oldu. Bu dönemde 295 bin 695 annemize 308 bin 72 bebek için yardım ödemesi gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı. Ülkenin ekonomik kalkınmasının en önemli unsurunun dinamik nüfus yapısı olduğuna dikkat çeken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bu süreçte aile yapısının mümkün olan en iyi şekilde korunmasının kritik bir önem taşıdığını vurguladı. Selçuk son olarak “Bu nedenle Bakanlık olarak annelerimize verdiğimiz doğum desteklerini genişleterek sürdürüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Doğum Yardımı Başvuruları Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı başvuruları için öncelikle bebeğin ilgili nüfus müdürlüğünde kayıt işleminin yapılması gerekiyor. Daha sonra anne veya baba tarafından "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi" ile şahsen veya posta, kargo yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuruda bulunulabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) 4C sigortalı olan kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personelin, il müdürlükleri yerine çalıştığı yere müracaat etmesi yeterli oluyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar da başvurularını, büyükelçilikler ve konsolosluklar aracılığıyla gerçekleştirebiliyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın koordinasyonu altında devam eden doğum yardımı ödemeleri, başvurunun Doğum Yardımı Sistemi'ne girildiği ayı takip eden ay içinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebiliyor. Öte yandan 2019 yılında başlatılan Çoklu Doğum Yardım Programı kapsamında da ikiz ve üçüz bebek sahibi olan ihtiyaç sahibi ailelere iki yıl süresince çocuk başına aylık 150 lira destek sağlanıyor. Vatandaşların Çoklu Doğum Yardımı alabilmeleri için, ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvuruda bulunması gerekiyor.

Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır, Kimler Yapabilir, Şartları Neler ?

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Sorgulama Nasıl Yapılır?

Çocuk Yardım Parası Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim