Emekli olmak isteyen kişilerin hem gün hem de prim şartını sağlamaları gerekiyor. Örneğin 25 yıl sigortalılık süresini tamamlamalı, 5825 gün boyunca prim ödemiş olmalı ve yaşınızın da 56 yaşını aşması gerekiyor. Emekli olmak isteyen kişilerin emekli olma şartlarını taşımamaları halinde emekli olmaları söz konusu olmuyor. İşçiler, memurlar hatta işsizler bile erken emekli olmanın hayalini kursalar da, erken emeklilik için şartların sağlanması şarttır. Erken emeklilikte sigortalı çalışan kadınların doğum sonrasında 2 senelik süresini borçlanması mümkündür. Doğum borçlanmasının yanı sıra askerlik borçlanması da erken emeklilikte istenilen şartlar arasında yer alır. Erken emeklilik için çalışmaya engel hastalığın bulunması gerekebilir. Bu yöntemde doğum sonrası borçlanmada ve askerlik borçlanmasından daha erken emekli olmak mümkün olabilir.

Erken Emeklilik için Doğum Borçlanması Nedir?

Erken emeklilikte doğum borçlanması sigortalı kadınlar tarafından yapılan doğum için 2 sene yani 760 gün prim borçlanması yapmasıdır. Kişinin doğum borçlanmasından faydalanabilmesi için ilk olarak sigorta girişinin yapılması gerekiyor. Doğum borçlanması en çok 3 çocuğa kadar yapılabiliyor. Doğum yaptıktan sonra eğer işe başlanırsa bu durumda kadınların şarttan istifade etmesi mümkün değildir. Doğum borçlanması ile emeklilik yaşının geri çekilmediğini anlamakta fayda var. Yalnızca 2 yıl prim günü olarak kabul edilecektir. Doğum borçlanması doğum nedeniyle çalışma hayatından uzaklaşan kadınların, geriye dönük prim ödemesi yapmasına olanak tanır. 3 çocuk için borçlanma yapan kadınların 6 sene yani 2760 gün prim kazanması mümkündür.

Erken Emeklilik için Doğum Borçlanması Şartları Nedir?

Erken emeklilik hayali kurarak doğum borçlanması yapmak isteyen kadınların yerine getirmesi gereken şartların başında doğumdan sonra adına prim ödenmemesi gelir. Bunun dışında emekli olmak için aşağıdaki şartların yerine getirildiğinden emin olmak gerekir:
  • Borçlanma süresi boyunca çocuğun yaşaması gerekir.
  • Doğumdan sonra adına prim ödenmemesi gerekir.
  • Sigortalı olarak çalışan kadının doğumdan sigorta başlangıcı olması gerekir.
  • İlk doğum yapıldıktan sonra iki yıl dolmadan önce, kadın sigortalanın ilk doğumdan ikinci doğum arasında süre için ikinci doğum borçlanılan iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süre adına borçlanmak mümkün olur.
Doğum borçlanması için ne kadar tutar ödenmesi gerektiği o yıl brüt asgari ücret üzerinden hesaplanacaktır. Brüt ücretin yüzde 32’si 1 günlük borçlanma tutarının ne kadar olduğunu gösterir. Bu tutarın 7 buçuk katı alındığı zaman da en yüksek borçlanma tutarı hesaplanmış olur.

Erken Emeklilik için Askerlik Borçlanması Nedir?

Askerlik borçlanması askerlikte geçirilen sürenin belli bir kısmının ya da tamamının emeklilikte geçerli olması anlamına gelir. Bunun için kişinin belli bir sigorta primini ödemesi gerekir. Yedek subaylar, erbaşlar ya da erler askerlik borçlanması yapabilir. Askerlik borçlanması yapmak emeklilik sürenizin uzamasının önüne geçecektir. Askerlik borçlanması yapmak isteyen kişinin bu süreler ile ilgili primlerini SGK’ya ödemesi gerekir. Başvuru sırasında kişinin yanıda mutlaka askerlik yaptığını gösteren belge de olması gerekir. Hesaplama prim esasına göre belirlenir. Günlük kazanç üzerinden yüzde 32 hesaplama yapılır. 3600 Günden Emeklilik Nedir? 3600 günden emeklilik, 15 yıllık prim ödemesini tamamlayan hem kadın hem de erkek sigortalılar için geçerli olan emeklilik talep etme hakkına verilen isimdir. Emekli olmak için bu yöntemi seçen kişilerin mutlaka işe giriş tarihlerinin 8 Eylül 1999’dan önce olması gerekir. Bu şarta uyan kişilerin SGK binasına giderek başvuru yapması yeterlidir.

Yüksek Emekli Maaşı Nasıl Alınır, Yüksek Maaş İçin Ne Yapmalı?

SSK ve BAĞKUR Emekli Maaşları Ne Kadar Oldu ?

Malulen Emekliliğe Başvurdum Maaşım Ne Zaman Bağlanır?

Editör: TE Bilisim