Her emekli olmak isteyenin hayalini kurduğu yüksek emekli maaşı genelde pek mümkün olmamakla birlikte, sigortalılık süresi boyunca temel noktalara dikkat edildiği takdirde emeklilik döneminde yüksek maaş alabilmek mümkün olmaktadır. Yüksek maaş alabilmek için en önemli nokta ise hizmet yılı boyunca sigorta primlerinin yüksek yatırılmasıdır.

Yüksek Emekli Maaşı İçin Ne Yapılır?

Emekli maaşlarında sabit bir tutar bulunmamaktadır, buna göre bazı emekliler aylık 1500 TL gibi bir tutar aldıkları gibi bazı emeklilerin maaşları 7500 TL’ye kadar artış gösterebilmektedir. Bu durum ise çoğu çalışan için yüksek emekli maaşı nasıl alınır sorusunu gündeme getirmektedir. 4/A kapsamında sigortalı olan emeklinin aylığı; aylık bağlama oranının ortalama aylık kazanç ile çarpılması ile bulunmaktadır. Buna göre emekli aylığını belirleyen en önemli nokta ortalama aylık kazanç ve aylık bağlama oranı olmaktadır. Bir kişi, prim tutarının ve prim gün sayısının yüksek olması kapsamında daha yüksek emekli maaşı hakkı kazanıyor. Fakat 2008 yılı öncesindeki prim gün sayısının ne kadar yüksek olursa emekli aylığı o kadar yüksek ve 2008 sonrası prim gün sayısı ne kadar fazla olursa emekli aylığı da o kadar düşük oluyor. Özellikle 2008 sonrası işe girenlerde çalıştıkça düşen emekli aylığı olarak bilinen bu duruma mevcut şartlar altında dikkat etmek gerekiyor. Yüksek maaş almak için en iyi yöntem ise halihazırdaki kanun kapsamında sigorta primlerinin yüksek tutarlarda yatırılması oluyor. Özellikle Bağkur kapsamında olanların yani kendi primlerini kendilerinin belirlediği sigortalılar da emeklilik döneminde yüksek aylık almak için yüksek prim ödemelerini tercih etmeleri daha fazla avantaj yaratıyor.

2000 Öncesi ve Sonrasındaki Durum

Asgari ücret ya da asgari tutara yakın prim ödemesi yapanlar hem 1 Ocak 2000 tarihi öncesindeki aylık bağlama oranlarının yüksek olması hem de alt sınır aylığı uygulamasının sebebiyle Ekim 2008 dönemi öncesine kıyasla daha yüksek emekli aylığı alabiliyorlar. 2000 sonrasında ortalama aylık kazancın hesaplanmasına dahil edilen TÜFE ve GH’nin tamamı dikkate alınıyor. Ama bu durumun aylık bağlama oranı da 2000 öncesine kıyasla daha düşük tutardan hesaplandığı için aylık miktarının da düşük bağlanmasına neden oluyor. 2000 öncesinde çalışma süresinin çok olan bir kişi, 2000 öncesi çalışma süresinin az olan bir kişiye göre emekli aylığını daha yüksek olarak alıyor. 4/A kapsamında olan sigortalının, emekli maaşlarının hesaplanması için üç temel dönem dikkate alınıyor. Bu üç sistem kapsamında aylık belirleniyor; 1999 yılı ve öncesinde sigortaya giriş yapmış ve gösterge katsayı sistemi kapsamında son 10 yıldaki ya da son 5 yıldaki ortalamanın alınması, 2000 ve 2008 yılları arasında TÜFE’nin dahil edildiği prim sayısının hesaplanması ve 2008 sonrası için aylık bağlanma oranlarının düşük tutulduğu ve gelişme hızının da sadece yüzde otuz olarak dahil edildiği yeni sistem hesaplaması olarak tutarlar belirleniyor. Bağkur kapsamında olanlar için de aylıkların hesaplanmasında üç dönem ve aylık bağlama oranları dikkate alınıyor. 2008 öncesinde Bağkur kapsamında olanlar 24 basamaklı sisteme göre prim ödemektedirler. 2008 sonrasında sisteme dahil olanlar ise primlerini asgari ücret ve asgari ücretin 7,5 katı arasında kendileri belirliyorlar. Bu bakımdan Bağkur’lular özellikle kendi prim tutarlarını kendilerini belirledikleri için çok daha yüksek emekli aylığı alabiliyorlar. Memurlar da ise yüksek emekli maaşı 2008 öncesi ve sonrası göreve başlayanlar olarak ayrılıyor. Bu bakımdan 5510 sayılı kanun yani 2008 öncesinde göreve başlayan memurlarda görev ve unvan temel alınarak emekli aylığı hesaplaması ve katsayı sistemi uygulanıyor.

Emeklilik İçin Eksik Primleri Tamamlama Yöntemleri Nelerdir?

Hiç Sigortası Olmayan Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur ?

İsteğe Bağlı Sigorta ile Nasıl Emekli Olunur?

Editör: TE Bilisim