SSK birikmiş parayı alma işlemleri mümkün olmaktadır. Çalışma süreniz boyunca adınıza direkt olarak yatmış tüm primlerinizi SSK üzerinden çekebilirsiniz. Primlerini alabilecek kişiler:
  • 4A kapsamında çalışan SSK’lılar,
  • 4B kapsamında çalışan Bağ-Kur’lular,
  • Emeklilik yaşı ve çalışma süresi dolmuş kişiler,
  • Emeklilik yaşı dolmuş ancak primleri eksik kalmış kişiler primlerini alabilir.
Bunun yanı sıra SSK birikmiş parayı almak için yaş şartının dolmuş olması gerekmektedir. Emeklilik yaş şartı ise sigorta girişinize göre değişmektedir. Genel itibari ile çalışılması gereken sene şartı erkekler için 25 ve kadınlar için 20 olmaktadır.

SSK Birikmiş Paramın Tamamını Nasıl Alırım?

SSK birikmiş paranın tamamını alma işlemleri için SSK tarafından düzenlenmiş şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Buna göre şayet başvuru yaptığınız sırada çalışmaya devam ediyorsanız SSK birikmiş paranın tamamını almak mümkün değildir. Bunun yanı sıra SSK birikmiş para, kişinin emekli olması için SGK kapsamında toplanmaktadır. SSK kapsamında çalışan kişiler, emeklilik hakkı elde ettiklerinde prim haklarını almaktadır. Bu hizmet Bağkur ya da Emekli Sandığı kapsamında verilmemektedir. Bağkur kapsamından emekli olacak kişiler, emekli olamasa bile eksik prim günlerin sonradan ödeyerek emeklilik hakkı elde edebilmektedir. Bunun yanı sıra devlet memurlarının tamamı da toplu olarak ödeme almaktadır. Bu hizmetler dışında çalışanların toplu ödeme alması söz konusu değildir.

SSK Birikmiş Para Nasıl Hesaplanır?

SSK birikmiş prim payları için hesaplama işlemleri kişinin ölüm, yaşlılık, malullük prim oranlarının toplamına göre hesaplanmaktadır. Bu toplam değerin yaklaşık olarak yüzde 20’si dikkate alınır ve SSK birikmiş para hesaplanır. Bunun yanı sıra SSK birikmiş para, çalışma süreniz boyunca primleriniz ne kadar yüksek ise, toplam alacağınız para da o kadar yüksek olacaktır. Bunun dışında SSK kapsamında birikmiş paranızı almaya karar verdiğinizde, emeklilik haklarınızdan da vazgeçeceğinizi unutmamanız gerekmektedir. Paranızı aldıktan sonra dilerseniz prim günlerinizi ödeyerek emeklilik hakkı kazanmayı da talep edebilirsiniz.

SSK Birikmiş Parayı Kimler Alabilir?

SSK birikmiş primler şartları tamamlayan kişiler tarafından alınabilir. Buna göre 20 ve 25 seneyi doldurmuş ve emeklilik yaşına gelmiş olan kişiler toplu primlerini almaya hak kazanmaktadır. Bunun dışında parayı almak için kişinin işyerinde ya da kendi iş yerinde çalışmaması gerekmektedir. Öte yandan sigortalı kişinin vefatı halinde varisler de bu parayı almaya hak kazanmaktadır. Şayet SGK ödemeyi kendiliğinden yapmıyorsa, mutlaka başvuru yapmanız gerekmektedir. Varislerden birine dul ya da yetim aylığı da bağlanmamış olmak durumundur. Dul ya da yetim aylığı için 4B kapsamında çalışan kişilerin 1800 gün priminin yatmış olması gerekmektedir. 4A kapsamında çalışan kişilerin 900 gün primlerinin dolmuş olması gerekmektedir. Aksi halde toplu paranın alınması söz konusu değildir.

SSK Birikmiş Prim Parası için Başvuru Nasıl Yapılır?

SSK birikmiş parayı almak için başvuru yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sırasında kişinin uygun uslupla dilekçe yazması gerekmektedir. Hazırlanan dilekçe ile beraber kimlik fotokopisi vermeniz de yeterli olacaktır. 4A kapsamında çalışan kişilerin iş yerinin bağlı olduğu SGK’ya ve 4B kapsamında çalışan Bağ-Kur’lu kişiler, dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapması gerekmektedir. Bunun yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin durumunu kontrol etmek için de E-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Bu alanda gösterilen miktar ile gerçek prim miktarı her zaman için uyuşmamaktadır. Toplu ödeme kapsamında ne kadar ödeme alacağınızı öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmanız gerekmektedir.

4C’liler SGK’dan Birikmiş Paralarını Alabilir mi?

Emekli Sandığı için SGK birikmiş parası memurlar ya da kamuya bağlı olarak çalışan işçiler için verilmektedir. Bunun yanı sıra bu kişilerin gerekli yaş koşullarını da yerine getirmiş olması ve emeklilik için eksik primlerinin olması gerekmektedir. Emekli Sandığı kapsamında çalışan kişilerin dilekçe ve kimlik fotokopisi ile Kamu Görevlileri Tescil Daire Başkanlığı’na başvuru yapması gerekmektedir. Bu daire başkanlığı Ankara’da yer almaktadır. Öte yandan SSK ve Bağ-Kur kapsamında çalışan kişilerin emekli ikramiyesi alması da söz konusu olmamaktadır. Bu noktada yalnızca kamu çalışanları, Emekli Sandığı kapsamında görev alan kişiler emeklilik hakkı kazanmaktadır.

Toptan Ödeme Kimlere Yapılır?

Toptan ödeme yapılması için 5510 sayılı kanunun 4A SSK, 4B Bağ-Kur ve 4C kapsamında çalışmaya başlayanlara verilmektedir. Bu kişiler herhangi bir sebeple çalıştığı işten ayrılmış ya da işyerini kapatmışsa, prim ödeme tutarlarını toptan olarak alabilir. Buna göre primler malulluk, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin her seneye ait tutarları hesaplanır ve başvuru yapan SGK’lı çalışanlara verilmektedir. Bağ-Kur kapsamında emekli olan vatandaşlara SSK’lı vatandaşlarda olduğu gibi toplu ikramiye ödemesi yapılmamaktadır. Emekli maaşı allırken, ilk maaşın ödendiği tarihe kadar geçen süredeki aylıklarını ise toplu olarak alabilmektedir.

SSK Toplu Ödeme Sorgulaması E-Devlet Nasıl Yapılır?

SSK toplu ödeme sorgusu yapmak için E-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden SSK toplu ödeme sorgulaması yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
  • İlk olarak E-devlet sistemine TC kimlik numaranız ve E-devlet şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir.
  • E-devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında şifre alabilirsiniz.
  • Daha sonra E-devlet sistemi sayfasında arama kısmına ‘’SSK Toplu Prim Ödeme’’ yazıp giriş yapmanız gerekmektedir.
  • Daha sonra sayfa üzerinden toplam prim ödemeler hakkında sorgulama yapabilirsiniz.
  • Ancak sorgulama yaparken bilmeniz gereken, bu sayfa üzerinde bulunan toplam prim hesabı ile gerçek prim tutarlarının uyuşmayacağıdır. Gerçek prim hesaplamaları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmaktadır.

Emekli Olmak İstiyorum, Paramı Toplu Olarak Alabilir miyim?

SGK’dan toplu prim ödemesi almak için yaş ve çalışma süresi koşullarına yerine getirmek gerekmektedir. Prim günü ve sigortalılık süresi eksikliği sebebiyle emeklilik hakkının elde edilmemiş olması gerekmektedir. SGK kapsamında emeklilikten vazgeçme durumunda ölüm, malullük ve yaşlılık primlerinin iadesi Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden alınabilmektedir. Buna göre:
  • 4A SSK kapsamında 2008 tarihinden önce çalışmaya başlayan işçilerin yalnızca 2008 sonrası prim ödemelerini toplu olarak alma hakkı bulunmaktadır.
  • 4B Bağ-Kur kapsamında çalışan kişiler için ödenmiş olan tüm primlerde iade yapılmaktadır.
  • Devlet memurları için de ödenen primlerin bir kısmı kesintiye uğramaktadır.
  • Bütün sigorta kolları için askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması için de yapılan ödemelerin iadesi alınabilmektedir.
  • Şayet Sosyal Güvenlik Kurumu borçlanması 2008 tarihinden önceye ait ise bu aşamada Sosyal Güvenlik Kurumu bu ödemeyi geri vermemektedir.
  • Bağ-Kur kapsamında çalışan kişiler toplam primlerinin yalnızca yüzde 20’sini geri alabilmektedir.
  • Bağ-Kur kapsamında ölüm maaşı alabilmek için kişinin en az 1800 gün prim ödemelerinin yapılmış olması gerekmektedir. SSK kapsamında ise en az 900 gün ödemelerin yapılmış olması gerekmektedir. Şayet ölüm maaşı için gerekli kriterler yerine getirilmemişse, toplu prim parası Sosyal Güvenlik Kurumu hesabında kalacaktır.
  • Bu şartları sağlayan kişilerin başvuru sırasında dilekçe hazırlaması ve kimlik fotokopisi göstermesi yeterli olacaktır.

PTT’den Doğum Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Doğum ve Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği Alma Şartları Nelerdir?

İş Göremezlik Ödeneği Sorgulama

Editör: TE Bilisim