Emeklilik tahsis no nedir emekli olmak isteyenler için merak edilen oldukça önemli bir numaradır. Emeklilik tahsis numarası ile birlikte emekli aylıklarını takip etmek mümkün olduğu için tahsis no ne zaman verilir sorusunu da yanıtlamak önem taşıyor.

Emeklilik Tahsis Numarası Nedir?

Emeklilik tahsis numarası tanımı itibariyle SGK tarafından emekli maaşı bağlanmış olan kimseleri tek bir numara ile takip etmek amacıyla verilmekte olan bir numaradır. Daha başka bir deyişle emeklilik tahsis numarası esasında emeklilik numarası olmaktadır. Bu numaranın amacı ilgili kişi ile SGK kapsamında işlemlerin daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlamak, aynı zamanda da emekli maaşının ne zaman yatırılacağını öğrenebilmektir. Emekli tahsis numarası aynı zamanda SGK dahilinde birtakım işlemlerin de emekliler tarafından daha kolay ve pratik şekilde yapılmasına da öncelik vermektedir.

Emeklilik Tahsis Numarası Ne Zaman Verilir?

Emeklilik tahsis numarası ne zaman verilir sorusu özellikle emekli olmak isteyenler tarafından merak edilmektedir. Öncelikle bu numaranın emekli olmadan önceden de sigorta sicili olarak mevcut olduğunun bilinmesi gerekir. Fakat emekli olma şartları sağlandığında yani statüye göre gerekli olan prim gün sayısının, sigortalılık süresinin ve yaş şartlarının sağlanmasının ardından emeklilik için başvuru yapılmışsa aylık bağlama süreci başlatıldığında emeklilik tahsis numarası da verilecektir. Bağkur kapsamında olanlar için Bağkur numarası, Emekli Sandığı’na dahil olanlar için sicil numarası daha sonra emeklilik tahsis numarası yerine geçtiği için daha sonradan ayrı bir tahsis numarası verilmeyecektir. Bu kapsamda 4A kapsamında emeklilik başvurusu yapmış olanlar için tahsis numarası emeklilik şartlarının sağlanarak başvuru yapılmasından sonra verilmekte, 4B Bağkur ve 4C Emekli Sandığı kapsamında olanlar için ise tahsis numaraları esasında sicil numaraları olduğu için emeklilik şartlarını sağlanmaları halinde sicil numaralarını tahsis numarası olarak kullanmaları mümkün olmaktadır.

Emeklilik Tahsis Numarası Nereden Öğrenilir?

Emekli maaşlarının ne zaman ödeneceğini öğrenmek için tahsis numarası büyük önem taşımaktadır. Emekli maaşları tahsis numarasının son hanesine göre ödenmektedir. Bu kapsamda emekli olanlar tahsis numaralarını öğrenerek emeklilik maaşlarının da ne zaman yatırılacağını öğrenebilir. 4A, 4B ve 4C kapsamında olan tüm emekliler için tahsis no öğrenme işlemleri aynı kanallar üzerinden yapılabilmektedir. Emekli tahsis numarası öğrenme için şu adımları takip edebilirsiniz;
  • Öncelikle e-devlet sistemine internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden giriş yapmanız gerekmektedir.
  • E-devlet sistemine giriş yapmak için edevlet şifresi almanız gerekmektedir. E-devlet şifresi daha önce almamış ya da almış olduğunuz halde şifrenizi anımsamıyorsanız en yakın PTT şubesine giderek e-devlet şifresi alabilirsiniz. PTT çalışanları e-devlet şifrenizi size kapalı bir zarf içinde vereceklerdir. Şifrenizin güvenliğiniz için kimseyle paylaşılmaması gerekmektedir.
  • E-devlet şifresi aldıktan sonra sisteme giriş yaptıktan sonra aram kısmına “tahsis numarası sorgulama” yazarak arama yapın.
  • Açılan sekmelerden statünüze uygun olan kısmı; 4A emekli tahsis numarası sorgulama, 4B emekli tahsis numarası sorgulama, 4C emekli tahsis numarası sorgulama şeklinde çıkan sekmelerden seçin. SSK emeklileri 4A, Bağkur emeklileri 4B, memur emeklileri ise 4C kısmını seçmelidirler.
  • Seçmiş olduğunuz sekme uyarınca tahsis numaranız ekranda belirecektir.
Bunun yanında e-devlet üzerinden tahsis numarası öğrenme işlemlerini yapamıyor ya da sistemden tahsis numaranız gözükmüyorsa Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne başvuru yaparak tahsis numaranızı öğrenmeniz mümkün olmaktadır. Bunun için sadece kimliğinizi göstermeniz yeterli olacaktır.

Tahsis Numarasına Göre Emekli Maaşları Ne Zaman Yatılır?

Emekliler için tahsis numaraları en çok emekli maaşı ne zaman yatar sorusuna yanıt bulmak için kullanılıyor. Emekli aylıkları her ay statüye ve tahsis numarasındaki son rakama göre farklılık taşıyor. Bu kapsamda tahsis numarasına göre yatırılacak olan emekli maaşları için öncelikle emeklilik statüsü ayrımı yapmak gerekiyor.

SSK 4A Emekli Maaşları Ne Zaman Yatar?

SSK yani 4A kapsamında emekli olanların alacakları emekli maaşlarının yatırılma tarihleri tahsis numarasına göre belirlenmektedir. Verilmiş olan tahsis numarası öğrenildikten sonra emekliler son rakamlarını temel alarak emekli aylıklarının yatırılma tarihlerini öğrenebilirler. 4A emekli maaşı yatırılma tarihleri tahsis numarasına göre şöyledir;
  • Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar her ayın 17’sinde,
  • 7 ile bitenler 18’inde,
  • 5 ile bitenler 19’unda,
  • 3 ile bitenler 20’sinde,
  • 1 ile bitenler 21’inde,
  • 8 ile bitenler 22’sinde,
  • 6 ile bitenler 23’ünde,
  • 4 ile bitenler 24’ünde,
  • 2 ile bitenler 25’inde,
  • 0 ile bitenler 26’sında emekli maaşı almaktadırlar.
Söz konusu tarihler cumartesi ve pazara yani hafta sonuna denk gelirse bu durumda tarihleri cumartesi gününe gelen emeklilerin ödemeleri Cuma günü, Pazar gününe denk gelenlerin ise Pazartesi günü ödemeleri yapılmaktadır.

4C Emekli Sandığı Emekli Maaşları Ne Zaman Yatar?

4C Emekli Sandığı tahsis numarası son rakamları bu statüden emekli olanların aylıklarını ne zaman alacaklarını belirlemektedir. 4C kapsamında verilen tahsis numarası esasında sicil numarası olduğu için emekli aylıklarının ödenme tarihleri son iki rakamı temel alınarak belirlenmektedir. Talep olmaması halinde 3 ayda bir olarak da ödenen emekli sandığı aylıkları günümüzde başvuru halinde tek ay üzerinden de ödenebilmektedir. Emekli Sandığı maaşlarının yatırılma tarihleri;
  • Son rakamları 00 ve 40 olanlar maaşlarını ayın 1’inde,
  • 41 – 46 ile bitenler ayın 2’sinde,
  • 47 – 49 ile bitenler ayın 3’ünde,
  • 50 – 53 ile bitenler ayın 4’ünde,
  • 54 – 99 arasında bitenler ayın 5’inde almaktadırlar.

4B Bağkur Emekli Maaşı Ne Zaman Yatılır?

4B Bağkur emekli maaşlarının yatırılma tarihleri de tahsis numarası ile belirlenmektedir. Bu kapsamda 4B Bağkur tahsis numarasına göre emekli maaşları yatırılma tarihleri şu şekildedir;
  • Tahsis numarasının son rakamı 5, 7, 9 olanlar her ayın 25’inde,
  • 1 ve 3 olanlar ayın 26’sında,
  • 4, 6, 8 olanlar ayın 27’sinde,
  • 0 ve 2 olanlar ayın 28’inde emekli aylığı ödemesi almaktadırlar.
Bağkur üzerinden emekli aylığı alanların maaş ödemeleri hafta sonuna denk geldiğinde SSK kapsamında olanlar için uygulanan yöntem uygulanmaktadır. Bu kapsamda Bağkur emekli aylığı ödemesi cumartesi gününe denk gelirse ödemesi Cuma günü, Pazar gününe denk gelmesi halinde ise ödemesi Pazartesi günü yapılmaktadır.

İlk Emeklilik Aylığı Ne Zaman Yatırılır?

Emeklilik tahsis numarasının verilmesi aynı zamanda ilk emekli aylığının da alınması anlamına geldiği için ilk emekli aylığı yatırılma tarihi de emekli olacaklar için merak edilmektedir. Sigorta kurumuna öncelikle emeklilik başvuru dilekçesi ile başvuru yapıldıktan sonra gerekli olan emeklilik şartlarının sağlanması halinde SGK tarafından aylık bağlanacaktır. Daha sonra ise emekli olan kişiye iletişim kanalları üzerinden emekli olduğuna dair bilgilendirme yapılacaktır. Gönderilecek olan yazıda aylık tutar ile birikmiş aylık tutar yazmaktadır. Maaşın ne zaman alınacağı da gönderilen belgede belirtilmektedir. Yazıda belirtilen tarih kapsamında emekli aylığını ilgili banka şubesine giderek alabilirsiniz. Emekli aylığı bağlanma süresi başvuru süresi temel alınarak 15 gün ve 3 ay arasında değişmektedir. Çeşitli sorunların olması halinde sürenin daha da uzaması mümkündür. Emeklilik durumunun sorgulanması için de e – devlet kanalı kullanılabilmektedir.

SGK Emeklilik Tahsis Formunu İndir

Sigortalı ilk defa giriş tarihine göre emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı, yaş şartı ve sigortalılık süresi şartı sağlayanlar ile anne, baba, eş ya da çocuğundan dolayı ölüm aylığı alacakların Sosyal Güvenlik Kurumu'na emekli maaş başvurusu için "TAHSİS TALEP VE BEYAN TAAHHÜT" belgesini doldurup vermesi gerekmektedir. Bu belge ile talepte bulunmadan SGK aylık bağlamamaktadır.Bu yazımızda bu belgenin nasıl doldurulacağı, belge üzerindeki terimlerin ne anlama geldiği gibi konularda size detaylı bilgi aktarmaya çalışacağız. Şimdi sırayla Tahsis Talep Formu maddelerini tek tek inceleyip açıklayalım.

SSK emeklilik başvurusu için gerekli belgeler nelerdir? SGK tahsis başvurusu nasıl yapılır? SSK SGK Bağkur emeklilik talep dilekçesi nasıl doldurulur.? Emeklilik dilekçesi ne zaman verilir?

Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Formu Nasıl Doldurulur ?

Eğer maaşa başvuran sigortalı ise "SİGORTALI" kısmının doldurulması yeterli olacaktır. Eğer hak sahibi bir kişi ölüm aylığı için başvuru yapacaksa "SİGORTALI" kısmına vefat eden kişinin bilgilerini "HAK SAHİBİ " kısmına da maaşa başvuran kişinin bilgileri yazılmalıdır. ölüm aylıklarında Kimler hak sahibidir öğrenmek için tıklayınız

Tahsis talebi formundaki maddelerin içine yazılması gereken bilgiler sırası ile aşağıda belirtilmektedir.

1- T.C Kimlik Numarası Bölümü

Bu kısma 11 haneli Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılmalıdır.

2- ADI VE SOYADI

Bu kısma adınızı ve soyadınızı yazınız.

3- SİGORTA SİCİL NUMARASI/ BAĞ-KUR NUMARASI/  TAHSİS NUMARASI

Bu kısma SSK'dan emekli oluyorsanız 4/a ssk sicil numaranızı , Bağ-kurdan emekli oluyorsanız 4/b-Bağ-kur sicil numaranızı yazmanız gerekir. Eğer hak sahibi olarak başvuru yapıyorsanız vefat eden kişinin emeklilik tahsis numarasını yazmalısınız. Hak sahibi kısmına birşey yazmanız gerekmez. 4- TAHSİS TALEP ÇEŞİDİ Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen maaşlar gelir ve ya aylık olarak adlandırılır.
  • Eğer sigortalı iseniz ve ilk defa aylığa başvuruyorsanız bu bölüme "YAŞLILIK AYLIĞI"
  • Eğer hak sahibi iseniz bu bölümün hak sahibi kısmına "ÖLÜM AYLIĞI"
  • Eğer iş kazası sonucu sürekli iş göremezlik gelirine başvuruyorsanız "İŞ KAZASI GELİRİ YA DA SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ"  yazmanız gerekir.
  • Eğer vefat eden kişi iş kazası sonucu vefat ettiyse ve size iş kazası sonucu gelir bağlanacaksa bu kısma "İŞ KAZASI ÖLÜM GELİRİ"
  • Malulen emeklilik talebinde bulunuyorsanız "MALULEN EMEKLİLİK",
Diye yazmanız gerekir. 5- ÖLÜM TARİHİ Bu kısmın hak sahibi olarak başvuru yapanlar tarafından doldurulması gerekir. Aylığını almak istediğiniz ve vefat eden kişinin ölüm tarihinin belirtilmesi gerekir. 6- ÖDEMELERİN YAPILACAĞI  BANKA VEYA PTT ŞUBESİ

Bu kısımda maaş almak istediğiniz banka ve ptt şubesini yazınız. İlk maaşlar SGK ile anlaşmalı bankaya gönderilirken ikinci maaş sizin bu formda belirtmiş olduğunuz bankaya gönderilir. Eğer sigortalı olarak başvuru yapıyorsanız SİGORTALI kısmının altına, hak sahibi olarak başvuru yapıyorsanız HAK SAHİBİ kısmının altına yazınız.

7- SİGORTALIYA YAKINLIĞI

Eğer maaşa başvuran kişi sigortalı ise SİGORTALI kısmının altına "KENDİSİ", hak sahibi ise HAK SAHİBİ kısmının altına yakınlık derecesine göre eşi, oğlu, annesi, babası şeklinde yazılması gerekir.

8- ÖLÜM/TAHSİS TALEP TARİHİNDE BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLER VAR MI ?

Bakmakla yükümlü olunan kişi demek sigortalı ya da emeklinin sağlık güvencesinden faydalanan kişiler demektir. Eğer sizin güvencenizden faydalanacak eşiniz, çocuğunuz, anneniz ya da babanız varsa bu kısma kesinlikle "EVET" diye yazınız. Zira bu maaş bağlanırken maaşınıza artı olarak yansıyacak ve maaşınızın biraz daha yüksek olmasını sağlayacaktır.

***Hak sahibi olarak başvuru yapanların burayı doldurmasına gerek yoktur.

9- BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLER İÇİN SAĞLIK YARDIMI TALEBİ VAR MI ?

8. maddede yapılan açıklama ile aynıdır. Varsa evet yoksa hayır diye yazın.

10- ÖLÜM VEYA MALUL KALMASINDA ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİN KASTI VAR MI ?

Eğer ölüm ve ya malul kalmada başka kişiler kusurlu ise buna kesinlikle evet diye yazın. Zira bağlanan aylıkların bir kısmı bu kişilerden tahsil edilecektir.

11- HER TÜRLÜ KAZANÇ VE İRATTAN ELDE EDİLEN GELİRİ ASGARİ ÜCRETİN NET TUTARINDAN AZ  MI ?  (ANA VE BABALAR İÇİN)

Bilindiği üzere anne ve babaya çocuğundan aylık bağlanabilmesi için anne ya da babanın net ortalama gelirinin asgari ücretin netinden az olması gerekir. Eğer anne ve ya baba olarak çocuğunuzun aylığına başvuruyorsanız ve elinizde gelir durumunuzu kanıtlar belge varsa ve ortalama gelirini asgari ücretin net tutarından az ise buraya evet yazın. Yoksa boş bırakın.

12- SSK-4/1-A

Başvuru yaptığınız aylık haricinde 4/a-SSK kapsamında almış olduğunuz bir aylık varsa buraya bilgilerini yazmanız gerekir. Yoksa boş bırakın.

13- Bağ-kur-4/1-B

Başvuru yaptığınız aylık haricinde 4/b-Bağkur kapsamında almış olduğunuz bir aylık varsa buraya bilgilerini yazmanız gerekir. Yoksa boş bırakın

14- TC Emekli Sandığı-4/c

Başvuru yaptığınız aylık haricinde 4/c-Emekli Sandığı kapsamında almış olduğunuz bir aylık varsa buraya bilgilerini yazmanız gerekir. Yoksa boş bırakın

15- DİĞER SANDIKLAR (506/Geçici 20. Madde)

Başka kapsamlarda almış olduğunuz aylık varsa buraya yazmanız gerekir.

16- YABANCI ÜLKELERDE GEÇEN HİZMETLER

Türkiye'den başka bir ülkede sigortalı olarak çalıştıysanız ve bu süreleri borçlandıysanız burada belirtmeniz gerekir.

Adres, Telefon ve İmza Kısmı

Bu kısma cep telefonu numaranızı, e-posta adresinizi ve ikamet adresinizi ayrıntılı olarak yazın . Belgeyi imzalamayı unutmayın.

Tahsis Talep Formu Nedir ne İçin Kullanılır?

Bu belge, sigortalı ile ölen sigortalıların 18 yaşından büyük hak sahiplerine (eş, çocuk, ana ve baba) 5510 sayılı Kanuna göre bağlanacak olan gelir ve aylıklarla, yapılacak olan toptan ödeme, evlenme yardımı ve cenaze masrafı karşılığının Kurumdan talep edilmesi amacıyla kullanılır. Ayrıca, bunların kesilen ya da durdurulan gelir ve aylıklarının yeniden bağlanması ile gerektiği hallerde Kurumca istenebilir.

Diğer Açıklamalar

  • Sigortalı tarafından yapılan tahsis taleplerinde; bu belgenin hak sahibine ait bilgiler ile 5, 7 numaralı alan hariç olmak üzere, “Sigortalı” başlıklı bölümündeki tüm alanlar cevaplandırılmalıdır. Sigortalılar sürekli iş göremezlik geliri, malullük aylığı, yaşlılık aylığı ve yaşlılık toptan ödemesinden hangisini tercih ettiğini bu bölümdeki “4” numaralı “Tahsis Talep Çeşidi” alanına yazmalıdır. Hak sahiplerinin yapacakları tahsis taleplerinde ise, sigortalıya ilişkin bölümde 1, 2, 3, 5, 8, 10, 12, 13, 14, 15 ve 16 numaralı alanlar ile “Hak sahibi” başlıklı bölümdeki alanların tümü cevaplandırılmalıdır. “11” numaralı alan sadece ölüm gelir/aylığı bağlanması için talepte bulunan ana veya babalar tarafından cevaplandırılacaktır. Hak sahipleri ölüm geliri, ölüm aylığı, ölüm toptan ödemesi, evlenme ve cenaze ödeneği karşılığından hangisini tercih ettiğini bu bölümdeki “4” numaralı “Tahsis Talep Çeşidi” alanına yazmalıdır.
  • Bu belgenin düzenlendiği tarihten önce gerek sigortalıların gerekse hak sahiplerinin 01/10/2008 tarihinden sonra 5510 sayılı Kanuna, 01/10/2008 tarihinden önce mülga sosyal güvenlik kanunlarına tabi geçen çalışmaları, bu çalışmalara dayalı olarak veya eş, ana-.baba veya çocuklardan hak kazanılan gelir ve aylıkların türü ve tahsis numaraları 12, 13, 14, 15 ve 16 alanlara yazılmalıdır.
  • Bu belgeye, gelir ve aylık bağlanması talebinde bulunan sigortalı ve hak sahibinin 15 yaşından küçük çocuklar hariç olmak üzere birer adet fotoğrafı eklenmesi zorunludur. Ayrıca;

- 18 yaşını doldurmayanlar hariç, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan erkek çocukların ilgili öğretim kurumundan alacakları öğrenci belgesi,

- Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu,

           Kuruma verilmelidir. Toptan ödemeler ile evlenme ve cenaze ödeneği için fotoğraf ve sigortalı işten ayrılış bildirgesi eklenmez.  5- 3201 sayılı Kanuna göre borçlanarak tahsis talebinde bulunanların “3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık  Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesi”ni  de Kuruma vermesi gerekmektedir.  6- Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 5510 sayılı Kanunun 96 ncı madde hükümlerine göre geri alınır. 

7- Kurum, bu belgedeki bildirimlerin doğruluğunu her zaman araştırabilir. Gerçeğe aykırı bildirimde bulunanlara veya durum değişikliklerini derhal Kuruma bildirmeyenlere yapılan yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte geri alınır, ayrıca bunlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun  204 üncü maddesinin birinci fıkrası gereğince kovuşturma yapılmak üzere ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulur.

Editör: TE Bilisim