İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra kısa sürede dünyada pandemi haline gelen ve ülkemizde de etkisini göstermeye başlayan koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında hem ekonomik hem de sosyal açıdan pek çok yeni düzenleme uygulamaya geçirildi. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalara göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mücbir sebep ilan ettiği sektörlerde 4A (eski adıyla SSK) sigorta kapsamında sigortalı işçi çalıştıran özel sektör işverenlerinin ödeyeceği 2020 yılı Mart, Nisan ve Mayıs ayları sigorta prim ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ertelendi. Türkiye’deki milyonlarca işveren ile sigortalı çalışanlarını yakından ilgilendiren SGK prim ertelemesi hakkında büyük önem taşıyan bilinmesi gereken detayları haberimizde bulabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geçtiğimiz hafta başında yapılan duyuru ile yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle Hazine ve Maliyet Bakanlığı tarafından 1 Nisan 2020 ile 30 Haziran tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen sektörlerde faaliyet gösteren iş yerlerinde 4A (SSK) sigorta kapsamında sigortalı işçi çalıştıran özel sektör işverenlerinin ödeyeceği mart, nisan ve mayıs aylarına ilişkin sigorta primlerinin ertelendiği duyuruldu.

SGK Prim Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yayınlanan duyuruya göre 2020 Nisan ayı sonuna kadar ödenmesi gereken mart ayına ait sigorta primlerinin ödeme süresi, 31.10.2020 tarihinin cumartesi gününe gelmesi nedeniyle 02.11.2020 tarihine ertelenmiştir. Mayıs ayı sonuna kadar ödenmesi gereken 2020 Nisan ayına ait sigorta primlerinin ödenme süresi ise 30.11.2020 tarihine ertelenirken, haziran ayı sonuna kadar ödenmesi gereken 2020 Mayıs ayına ait sigorta primlerinin ödenme süresi ise 31.12.2020 tarihine ertelenmiş oldu. Söz konusu erteleme sebebiyle hiçbir işverene gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacağı bildirildi. Öte yandan 551 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine göre SGK’ya verilmesi gereken her türlü bilgi, belge ve beyanname ile yapılması gereken başvuruların sürelerinde erteleme yapılmadığı görüldü. Dolayısıyla sigortaya bildirim ve başvurular için cari usul ve sürelere göre işlem yapılmaya devam edileceği açıklanmış oldu.

Hangi Sektörlerde SGK Prim Ertelemesi Yapılacak?

Mart, nisan ve mayıs aylarına ilişkin sigortalı çalışanların prim ödemelerinin erteleneceği duyurulan, ticari, zirai ve meslekli kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan mükelleflere, koronavirüs salgınından doğrudan veya dolaylı etkilenen sektörler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri tarafından şu şekilde açıklandı:
  • Alışveriş merkezleri dahil perakende sektörü
  • Sağlık hizmetleri
  • Mobilya imalatı
  • Demir çelik ve metal sanayi
  • Madencilik ve taş ocakçılığı
  • Bina inşaat hizmetleri
  • Endüstriyel mutfak imalatı
  • Otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayi için parça ve aksesuar imalatı
  • Araç kiralama
  • Depolama faaliyetleri dahil lojistik ve ulaşım
  • Sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmet sektörleri
  • Matbaacılık dahil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri
  • Tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri
  • Lokanta, kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri
  • Tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti
  • Halkla ilişkiler dahil etkinlik ve organizasyon hizmetleri

Prim Teşvikleri Ertelemeden Etkilenir Mi?

Mevzuatta yer alan diğer şartların sağlanması halinde mart, nisan ve mayıs ayı prim bildirimlerine ilişkin borçları dışında borcu olmamak veya taksitlendirilmiş ya da yapılandırılmış olmak koşuluyla prim ertelemesi yapılan aylarda SGK ve diğer kamu kurumları tarafından verilen mevcut teşviklerden yararlanılmaya devam edileceği açıklandı. Fakat ertelenen primlerin belirtilen sürelerde ödenmemesi durumunda, yararlanılan teşvikler gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacağı hatırlatıldı.

SGK’da Geri Ödeme Listesine Alınan Yeni İlaçlar Var!

SGK Prim Borcu Nasıl Sorgulanır, Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

Doğum Yardımı Parası Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim