Gözlük Cam ve Çerçeve Hangi Durumlarda Karşılanıyor?
Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatı kapsamında sigorta karşılığında gözlük cam ve çerçeve bedellerinin karşılanması belirli şartlara bağlanmıştır. Buna göre gözlük cam ve çerçevesine ait olan reçetenin mutlaka göz sağlığı ve hastalıkları uzman hekimleri tarafından ya da bu dalda ihtisas yapmış asistan hekimler tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Acil polikliniklerinde yazılmış olan gözlük cam ve çerçeve reçetelerinin bedelleri SGK tarafından karşılanmamaktadır, böyle bir durumda oluşan masraf kişinin kendisi tarafından karşılanacaktır. Teleskopik gözlük camı reçetesinde ise üçüncü basamak sağlık kuruluşu ve bu kapsamda üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı bulunan eğitim ve araştırma hastaneleri dahil olmak üzere, sağlık kurulu tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Reçetenin ya da raporun düzenlenme tarihinden itibaren 10 işgünü içinde mutlaka gözlükçüye başvuruda bulunulması gerekmektedir, bu sürenin aşılması halinde tekrar rapor alınması gerekiyor.Kontakt Lens Hangi Durumlarda Karşılanıyor?
SGK lens karşılaması için konjenital katarakt nedeniyle ameliyat olunması, Travma ve iatrojenik gibi nedenlerle tek gözde görülen ya da iki gözü de kapsayan lens bağlarının kopması ve devamında göz içine tekrar lens konulamaması halinde gelişen olgularda, keratokonusu olan göze gözlük uygulanmış ve gözlükle görme keskinlikleri de 10 /10’a kadar artmayan olgularda lens bedelleri karşılanmaktadır. Fakat üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularınca, bu kapsamda üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerince düzenlenmiş en az bir göz sağlığı ve hastalıkları uzman hekimlerinin yer alacağı sağlık kurulu raporu olması halinde ödenmektedir. SGK’nin lens masraflarını karşılamadığı durumlar ise Kontakt lens solüsyonlarının yenilenmesinde oluşacak bedeller kurum tarafından karşılanmamaktadır.Gözlük Cam ve Çerçevelerinin Yenilenme Süreleri
Sosyal Güvenlik Kurumu gözlük cam ve çerçevelerinin de yenilenmesi sürecinde oluşan bedelleri karşılamaktadır. Ancak yenilenme masraflarının giderilmesi için mutlaka ilgili süre ve gerekli şartların sağlanması gerekmektedir. Buna göre gözlük cam ve çerçevelerinin yenilenme süreleri 3 yıl olarak belirlenmiştir. Üç yıllık sürenin dolmaması halinde kişinin tekrar gözlük alması ya da gözlük camını yenilenmesi gerekmesi halinde SGK gözlük ya da cam bedelini karşılamamaktadır. Fakat görme bozukluğunda 0,5 oranında değişiklik olması durumunda gözlük camı süresinden önce yenilenebilmektedir. Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda ise kullanmaları gereken gözlük cam ve çerçevelerinin çocuğun büyüme ve gelişmesi nedeniyle kullanılmadığının ve yenilenmesinin gerekmesi halinde sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi durumunda üç yıllık süre dolmadan gözlük cam ve çerçevesi yenilebilmektedir. Bu bakımdan yenilenme süresi olarak kontakt lenslerin yenilenme süreleri de 2 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat konjenital katarakt sebebiyle ameliyat olunması halinde 6 yaşından küçük çocuklarda sağlık kurulu tarafından düzenlenecek rapor kapsamında 6 ayda bir yenileme yapılabilmektedir. Aynı durumda lensin sağlık kurulu raporu ile aylık sık replasmanlı olacak şekilde kullanılmasının belirtilmesi durumunda da 6 ayda bir, kullanımın yıllık olacağının belirtilmesi durumunda ise yılda bir yenileme yapmak mümkündür. Bu bakımdan belirtilen yenilenme süreleri dolmadan alınması gerekecek kontakt lenslerin bedelleri SGK tarafından karşılanmamakta olup ücreti kişinin kendisinin ödemesi gerekmektedir. Yenilenme hakkının oluşup oluşmadığını da sigortalılar e-devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak öğrenebilmektedirler. E – Devlet sorgulaması için Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi isimli sayfaya giriş yapılması gerekmektedir.Ücretsiz İzinde Olan Çalışan Rapor Parası Alabilir mi ?
Devlet Evlilik Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır?
Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Ne Kadar, Nasıl Alınır?
Editör: TE Bilisim