Plakanın kime ait olduğunu öğrenme özellikle araç alım satımlarında olduğu gibi bazı hatalı park gibi durumlarda da gerekli olabilmektedir. Plaka sorgulama alternatifleri sayesinde kolay bir şekilde araç plakasının kime ait olacağına yönelik bilgiler edinebilirsiniz.

Plakanın Kime Ait Olduğunu Öğrenme Nasıl Yapılır?

Trafiğe çıkan her araçta bulunması gereken bir zorunluluk olan plaka esasında aracın bir tür kimlik bilgisi olmaktadır. Plaka araç sahipleri tarafından değiştirilmiş olabileceği gibi ilk alındığı zamandan beri değiştirilmeden kullanılmaya da devam edilebilmektedir. Özellikle araç alım satımlarında, hatalı park etme gibi hallerde araç plaka sahibi öğrenmek büyük yarar sağlamaktadır. Araç plaka sahibi öğrenmek için ise şu yöntemler kullanılmaktadır;
  • e-Devlet Plaka Sorgulama
  • GİB Plaka Sorgulama
  • Online Plaka Sorgulama İşlemi EGM
  • SMS Yolu ile Plaka İşlemi Sorgulama
  • Kasko Şirketleri Tarafından Araç Plaka Sorgulaması
Bu yöntemleri kullanarak araç plaka sahibi sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. Ancak bu noktada unutulmaması gereken en önemli nokta, kendi plakanız dışındaki plakaların kime ait olduğunu öğrenmeniz mümkün değildir. Kişisel verilerin korunması kapsamında sadece kendi adınıza olan plakaların durumunu öğrenebilirsiniz. Başka plakalar üzerinden isim soyadı çıkaracak şekilde sorgulama güvenlik gerekçesi ile yapılmamaktadır. Ancak kaza gibi olası durumlarda Emniyet Müdürlüğü yardımcı olabilmektedir.

E-Devlet Araç Plaka Sorgulama Hizmeti

E-devlet plaka sorgulama işlemleri için bilinmesi gereken en önemli nokta bu hizmet sadece kişinin kendi üzerine kayıtlı olan plakalar için yapılmaktadır. Başka bir deyişle sistem üzerinden sadece kendinize ait olan araçların plakalarını öğrenebilirsiniz. Plakanın yanında aracın güncel durumu, borç durumu, kaza durumu gibi bilgilere de ulaşmak mümkün olmaktadır. Bunu yapmak için öncelikle e-devlet sistemine giriş yapın. Sisteme giriş yapmak için şifreniz bulunmuyorsa, en yakın PTT şubesinden e-devlet şifresi alabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına araç plaka yazın ve aratın. Ekrana gelecek olan Emniyet Genel Müdürlüğü sayfasından EGM Araç Sorgulama sekmesini seçin ve üzerinize kayıtlı olan plakaların mevcut durumunu öğrenebilirsiniz. Eğer satış yapacağınız aracın mevcut durumu merak ediliyorsa alıcı için bu bilgilerin çıktısını ya da ekran görüntüsünü göstererek araç hakkında bilgilendirme yapabilirsiniz.

E-DEVLET ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Gelir İdaresi Başkanlığı Araç Plaka Sorgulama İşlemleri

GİB plaka sorgulama hizmeti sayesinde araç plaka sorgulama işlemi yine kendi aracınız için yapılabilmektedir. Resmi internet sitesi üzerinden yapılacak olan sorgulamalar için şu bilgilerin girilmesi gerekmektedir;
  • Sorgulama yapılacak olan aracın plakası bitişik şekilde yazılmalıdır.
  • Şirket ya da kişiye özel plaka bulunuyorsa özel plaka kısmı doldurulmalıdır.
  • Sorgulama yapacak kişinin kimlik numarası yazılmalıdır.
  • Sorgulamaya konu olan aracın yabancı ya da tüzel kimseler tarafından sorgulanması halinde kimlik numarası yerine vergi numarası yazılmalıdır.
  • Noter satış sözleşmesinde yer alacan satış tarihi ya da araç ruhsat tarihi eğer araç ikinci el ise tescil tarihi olarak yazılmalı ve sorgulama yapılmalıdır.

GİB PLAKA SORGULAMA

Sorgulama sonrasında araç sahibinin kim olduğu ve aracın güncel vergi borçları da ekranda yer alacaktır.

Emniyet Genel Müdürlüğü Plaka Sorgulama İşlemi

Online plaka sorgulama için Emniyet Genel Müdürlüğü EGM resmi internet sitesi de kullanılabilmektedir. İlk olarak sisteme girmek için sistem tarafından istenen bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Plaka sorgulama kısmından aracın plaka bilgileri ve istenen diğer kişisel bilgilerin girilmesinden sonra araç kendinize ait ise detaylı olarak bilgilendirme yapılacaktır. Ancak kendinize ait olmayan bir plakayı sorguluyorsanız bu durumda plakanın sadece daha önceden alınıp alınmadığı bilgisi yer alacak, kişisel bilgiler paylaşılmayacaktır.

SMS ile Plaka Sorgulama İşlemleri

Özellikle ikinci el araç alım satımlarında SMS ile plaka sorgulama büyük bir kolaylık sunmaktadır. Araç satın alacak kimseler Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından sağlanan bir sistem ile SMS yani kısa mesaj üzerinden plaka üzerinden araç durumlarını öğrenebilmektedirler. Bu sorgulama ile birlikte ister plaka üzerinden aracın geçmiş durumunu, ister şasi no üzerinden plaka öğrenme yapabilirsiniz. Araç sorgulama işleminin yapılması için 5664’e kısa mesaj gönderilmesi gerekmektedir. Plakayı öğrenmek için şasi no ile sorgulama yapılmaktadır. Bunun için HASAR şasi no (numara yazılacak) yazarak gönderilen mesajlar plakanın da öğrenilmesini sağlayacaktır. Plaka hakkında detaylı bilgiye sahip olunması için ise DETAY PLAKA NO (numara yazılacak) yazarak 5664’e kısa mesaj göndermek araç hakkında pek çok detay ortaya çıkacaktır. Detaylı plaka sorgulama sayesinde aracın markası, modeli, trafiğe ilk çıkış tarihi, araç kaskosuna ait detaylar, kasko süresi, kaskosuz geçen süre, aracın sahibi olan son kişinin baş harfleri, sahip olan son kişinin araç kullanım süresi, plakanın ne zaman değiştirildiği gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Özellikle bu sorgulamada araç sahibinin baş harfleri yer aldığından plaka ile isim öğrenmeye en çok yaklaşılan andır. Ancak bunun dışında tam olarak isim ve soyadı güvenlik gerekçeleri ile bulunmaz.

Plaka Sorgulama İle İsim Öğrenilir mi?

Güvenlik gerekçeleri nedeniyle plaka sorgulama ile isim öğrenme işlemleri yapılmamaktadır. Ancak SMS ile detaylı plaka sorgulama yaparak aracın kime ait olduğunun baş harflerini öğrenmeniz mümkündür. Bunun yanında çalınma ya da hasar durumunda plakadan kasko şirketleri de aracın kime ait olduğunu öğrenebilmektedirler ancak bu bilgi üçüncü taraflar ile paylaşılmamaktadır. Kasko ya da sigorta firmalarının art niyetli olarak plakanın kime ait olduğunu sorgulamaları cezai yaptırım almalarına neden olur.
Editör: TE Bilisim