Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmış ödemelerin emekli olmaya yetmemesi halinde, yaşlılık toptan ödemesi altında prim iadeleri yapılıyor. Bu bakımdan erkekler için 60, kadınlar için 58 yaş itibariyle prim iadelerine başvuru yapabiliyorlar.

Prim İadesi Nasıl Alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na yatırılmış prim tutarlarının alınması için belirli şartlar bulunmaktadır. Bu ödemelerin sağlanması için kişilerin yaş kriterlerini tamamlaması ve emekli olmaya primlerinin yetmemesi gerekmektedir. Kadınlar için 58 ve erkekler için 60 yaş olan sınır kapsamında, bu yaş itibariyle emekli olmaya hak kazanamayanlar için prim iadesi yapılmaktadır. Yaşlılık toptan ödemesi olarak geçen bu ödeme, kişilerin askerlik ya da doğum borçlanmasıyla dahi belirli prim gün sayısını dolduramamaları yani ödemelerini yeterli seviyeye getirememeleri halinde ödediği primleri almalarına olanak tanıyor. Ancak konuyla ilgili bilinmesi gereken, SGK’ya yapılmış ödemelerin keyfi sebepler ile geri alınamıyor oluşu. Emeklilik yaşının doldurulmasına karşılık ödenen primlerin emekli aylığı almasına yetmediği durumlarda toptan ödeme yani iade yapılmaktadır. Bu bakımdan ilk şart, erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaş kriteri oluyor. Şayet bu yaşın altında prim iadesi talebinde bulunulmuyor. Aynı zamanda prim iadesinden işçi statüsünde olanlar, Bağ-Kur kapsamında olan çalışan ve memurlar yararlanabiliyor. Ancak iadeler için yine SSK kapsamındalarsa işlerinden ayrılmaları, Bağ-Kur kapsamında ise işyerlerini kapatmaları gerekiyor.

Prim İadesi Nasıl Hesaplanıyor?

Prim iadesi hesaplamak için belirli bir formül bulunmaktadır. Buna göre 7 bin prim gün sayısının dolması ve 60 yaşını tamamlamış bir erkek sadece 1.500 gün prim ödemesi halinde emekli aylığı almaya hak kazanamamaktadır. Bunun için 1.500 günlük prim iadesini talep etmesi mümkündür. Aynı şekilde 58 yaşını tamamlayan bir kadın sadece 1.750 gün prim ödeme yapmışsa ve emekli olamıyorsa, 58 yaşını tamamladıktan sonra SGK’ya başvuru yaparak prim iadesi talebinde bulunabilmektedir. İade için meblağın tamamına yakını veriliyor olsa da kısa vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası primleri iade edilmiyor. İşçi ve memurlar aynı zamanda kendi adlarına yatırılan, BağKur kapsamında olanlar ise kendileri için ödedikleri malullük, ölüm sigortası ve yaşlılık primlerini iade alabiliyorlar. Eğer sigortalı eş vefat etmiş ise geride kalanlar yine yaşlılık toptan ödemesi imkânından yararlanabilmektedirler. İade tutarının tam olarak belirlenmesi ise SGK’nın yıllık bazda güncelleme katsayısı uygulamasına göre hesaplanıyor. Doğum ya da askerlik borçlanmaları ise hesaplamanın dışında kalıyor.

Tavan Ücret İadesi

Prim iadesi almanın bir diğer yolu ise tavan ücret iadesi olarak adlandırılıyor. Bu halde, kişinin birden fazla işte çalışması gerekiyor. Örneğin iki işte çalışmış bir kişi adına ödenen prim tutarı, SGK tavan prim tutarının üzerinde kalıyorsa, bu durumda kişi başvuru yaparak fazla olan miktarın iadesini talep edebilmektedir. Prim iadelerinin yapılması için ise SGK il müdürlüklerine yazılı başvuru yapılması gerekiyor. İade için tüm koşulları sağlayan adaylar, dilekçe yazarak SGK’ya başvuru yapabiliyorlar. Ancak SGK’nın değerlendirmesi ve adayın gereken şartları taşıması halinde prim iadeleri toplu halde kişilerin hesaplarına yatırılıyor. Prim iadesi almak için bir diğer nokta ise vefat eden eşin prim ödemelerinin de yasal hak sahipleri tarafından talep edilebilmesi. Öncelik ise eşin olup diğer yüzdelik kısım 18 yaşını tamamlamamış erkek çocuğa ya da evlenmemiş kız çocuklara ayrılıyor. Prim iadeleri tek seferde yapıldığı için aylık şeklinde ödenmiyor. Prim iadesi tutarının yanlış hesaplandığını düşünen kimseler ise tekrar başvuru yaparak iade tutarlarının gözden geçirilmesini talep edebiliyorlar. İadelerin, başvurunun onaylanması halinde işlem sırasına göre ödemesi gerçekleştiriliyor.

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Ne Kadar, Nasıl Alınır?

SGK Yurt Dışı Borçlanma Ne Kadar, Şartları Nelerdir?

Torun Bakma Maaşı (Parası) Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim