Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını sonrasında işçi ve işverenler arasında pek çok tartışma da gündeme gelmeye başladı. İşverenlerin sokağa çıkma yasağı sebebiyle işe gidemeyen işçiye ücret ödemek zorunda olup olmadığı sık sık tartışılıyor. Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bu hususta 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilen hükümler bağlayıcı oluyor. Söz konusu Kanun’da işçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması halinde, işçiye bu bir haftalık süre içinde yarım ücret verilmesi gerektiğine dair hükümler yer alıyor. Bir haftalık sürenin ardından işveren iş akdini feshedebileceği gibi bu yetkisini kullanmayabilir. Bu durumda iş sözleşmesi askıda kalmış oluyor. İş akdinin askıda kaldığı durumlarda işçinin iş görme borcunu, işverenin de ücret ödeme borcunu yerine getirme zorunluluğu yoktur. Konuyla ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar haberimizde yer alıyor. Ülkemizde sosyal ve ekonomik yaşamı adeta felce uğratan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanlara sokağa çıkma yasağı genelgesi ile bazı vatandaşların sokağa çıkmaları sınırlandırılmıştır. Yayınlanan genelgeye göre 65 yaş ve üzeri olanlar ile kronik akciğer, astım, KOAH, kalp/damar, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan vatandaşların 21 Mart günü gece yarısından sonra ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılmış ve sokağa çıkmalarına yasaklama getirilmiştir.

Sokağa Çıkma Yasağında İşçinin Ücretleri Ne Olacak?

Özellikle hafta sonları da çalışan işçileri yakından ilgilendiren hafta sonu genel sokağa çıkma yasağı kapsamında alınacak ücretler de merak konusu haline geliyor. Kronik rahatsızlığı olan bu kişilerin raporlu sayılıp sayılamayacakları, bu dönemde yıllık izin ya da ücretsiz izin kullandırılıp kullandırılamayacağı, ilgili dönemde ücret ödenip ödenemeyeceği ve nihayetinde söz konusu kişilerin iş akitlerinin sonlandırılıp sonlandırılamayacağı gibi sorulara yanıtlar aranıyor. İş Kanunu’na bakıldığında işçiyi işyerinde bir haftadan fazla süreyle çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması durumunda iş sözleşmesinin haklı fesih nedeni olarak öngörüldüğü e işverene bu durumda işçisini işten çıkarma yetkisi verilmiştir. İşçinin işe gidememesi durumu, işverene 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin 3. bendinde öngörüldüğü üzere haklı fesih veya iş akdini askıya alma hakkı vermektedir. Bu maddede ayrıca işverenin iş akdini feshetmeyip askıya alması durumunda işçisine ücret ödeme yükümlülüğü olmayacağından bahsetmiştir. Her ne kadar kanuna göre işverenin bu dönemde ücret ödeme yükümlülüğü bulunmasa da genellikle tek geçim kaynağı ücret olan işçinin bu dönemde ekonomik olarak zor duruma düşmememsi için farklı seçenekler üzerinde durulması gerekecektir.

Kısa Çalışma Ödeneği Verilen İşçilere Ücret Farkı Ödenebilecek

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçilerin aylık kazançlarında bir miktar düşüş yaşandığı görülmektedir. Bazı işverenler, çalışanlarını koruyarak bu kaybı kendi ceplerinden telafi etmeyi istemelerine rağmen İŞKUR mevzuatından kaynaklanan bir sebeple bu ücret farkının telafi edilemeyeceği bilinmektedir. Bu konuyla ilgili olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri ile yapılan görüşmeler olumlu sonuçlanmıştır. Bu kapsamda işveren, sosyal sorumluluk gereği işçisinin işe sadakatini ödüllendirme veya iyilik yapma sebebiyle işçinin ücret gelirinde yaşadığı kaybı üstlenmek amacıyla, "atıfet kabilinden ücret" ödeyebilecektir. Ancak bu durum tamamen işverenin kendi inisiyatifine yani kendi tercihine bağlıdır. Mevzuata uygunluk açısından atıfet kabilinden yapılan bu ödemelerin prim olarak ödenip vergi ve SGK kesintisine tabi tutulması gerektiğine dikkat çekilmektedir.

Çalışma Belgesi Nedir? Çalışma Belgesi Nasıl Alınır ve Doldurulur?

İşveren ve İşçileri Yakından İlgilendiriyor! Başvurunuzu Yapın Paranızı Hemen Alın

Çalışanlar Dikkat! 1999 Tarihinden Önce SGK Girişi Olanlar Bu Avantajdan Yararlanabiliyor!

Editör: TE Bilisim